Räväkästi peliin tullut Kiri vei voiton avausottelusta

Sotkamon Jymy – Kempeleen Kiri 0-2 (3-7, 1-2)

Ottelun tilastot

Kempeleen Kiri onnistui nujertamaan kainuulaiset ottelusarjan ensimmäisessä kohtaamisessa. Ponnekkaasti peliin tullut Kiri onnistui avausjaksolla lyöntipelissä, eikä Jymy yltänyt illan aikana parhaalle tasolleen.

Kempeleen Kiri murjoi itsensä välieriin kaadettuaan Joensuun Mailan seitsemännessä puolivälieräottelussa. Sarkkirannan juhlista joukkue ei kauaa ehtinyt nauttia, sillä välieräavaukseen oli alle kolme vuorokautta. Kotijoukkue sen sijaan oli saanut huilata viikon ajan. Luonnollisesti ennen välieräsarjaa asiantuntijoiden ja somekansan keskustelut pyörivät joukkueiden vireystilan ja toisaalta pelivalmiuden ympärillä. Ottelusarjan avausmatsi Hiukassa saatiin pelata poutapilvisessä säässä. Kapteeni Aapo Komulainen vei hutunkeiton voittajana violetit ulkopeliin.

Kuten monet olivat jo ennustaneet: Kiri tuli väkevästi heti ensimmäiseen sisävuoroon ja iski taululle kaksi juoksua. Ensimmäisen löi Sami Haapakoski, joka antoi Markus Keski-Pejätän hämylähdön turvin painetta Jymyn kakkospuolelle. Lyönti sirvahti räpylästä juoksun arvoisesti. Toisen pinnan kumuralla kumautti Matti Korhonen, kun Tuomas Jussila toi ja Jussi Korhonen tyytyi ottamaan takapalon kolmospesältä. Isännät onnistuivat niin ikään aloittavalla räväkästi, kun Iivari Vihanto raivasi tietä. Pelinjohtaja Mikko Kuosmasen laikat oli aavistus-asennossa, kun Hannes Pekkinen pääsi lyömään vapaaseen 2-3-tilanteeseen. Kolmospussiin lyöty kotiutus puolikorkeasta syötöstä oli liikaa Kirin syvyyspelaamiselle, eikä Keski-Petäjä saanut suoritettua polttavaa ulkopelitekoa.

Toiseen vuoroon Jymy pääsi jo vähän paremmin kiinni Kirin pomppupeliin, mutta niin vaan vieraat puristivat kaksi lisäjuoksua. Ensimmäisestä ajosta Matti Korhonen onnistui toistamiseen kumurassa ja Onni Määttä kirmasi kotiin. Kiri purki tilanteen ja sai rakennettua uuden hyökkäyksen kakkoskeulasta. Komulainen sai hämmennettyä viimeisenä lyönyttä Ossi Meriläistä ja kaarta oikeaksi tuomitulla matalan rajamailla olleella syötyöllä, mutta niin vain Meriläinen pommitti kolmossauman puhki viimeisellä ja Jani Lassila toi juoksun. Kotijoukkue pääsi yrittämään kahdesti, mutta Roope Korhosen yrityksestä suoritti Kirin polttolinja ja silminnähden sikalennolla kolmoselta kotiin tullut Elmeri Purmonen oli sitten irti Lassilan nykäisyllä Komulaisen lyöntivuorolla.

Vieraat rakentelivat yhden palon ajotilanteen Antti Korhoselle, joka lisäsi hyvällä sykkeellä sisäpeliä avausjaksolla pyörittäneen Kirin johtoa. Jymy torjui sinivalkoisten muut yritykset. Kotijoukkueen sisävuoro oli jakson lyhin: lyöntijärjestys piti oikaista ja paloja, turhiakin, syntyi varsin nopeasti. R. Korhonen sai rakennettua itselleen takatilanteen ja pääsi kotiuttamaan väärä alla, mutta Sami Haapakoski leikkasi Roopen kakkospussin poikki ja heitti palon kotipesään.

Viimeiseen vuoropariin Jymylle jäi rytkasti kurottavaa, eikä tilannetta helpottanut se, että kun isännät saivat napsittua koppeja Kirin kärjestä, niin Jussila pamautti 0-tilanteeseen kunnarin kolmosrajasta. Jussila toi vielä tuplajuoksun Meriläisen lyönnillä ja kempeleläiset näyttivät marssivan jaksovoittoon. Violetit saivat vuoron päätökseen Vihannon esitellessä heittokättään takarajan tuntumasta Perttu Ollin yrittäessä karata pudotuksella. Jymy onnistui kahden juoksun teossa, vaikka oli selvää, että vierailijat salpaisivat rajat ja luukut. R. Korhosen ja Juho Keinäsen kotiutukset olivat kuitenkin jakson loppulukemien osalta laiha lohtu. Kiri vei avausjakson 3-tilanteet 12-9.

Aapo Komulainen oli kärppänä pallossa. Kiri oli kuitenkin sisäpelissä etevämpi.

Ensimmäisen jakson lopun onnistumiset eivät ruokkineet onnistumisia toisen jakson alkuun. Jymyläiset eivät päässeet ykköspesää pidemmälle. Myös Jymy oli saanut parsittua ulkopeliään parempiin uomiin jaksotauon aikana ja sai torjuttua Kirin kaksi kotitusyritystä. Toisessa vuorossa Jymy sai rakenneltua palottoman ajolähdön: R. Korhonen, Komulainen ja Kalle Kuosmanen saivat kaikki yrityksen mieheen, mutta tulostaululla 0 pysyi kainuulaisyleisön harmiksi visusti muuttumattomana. Lopettavalla Jymy sai pysäytettyä Kirin rynnistyksen, kun Keski-Petäjä hukkasi merkin ja kipitti kotiin 0-3-tilanteessa Haapakosken kopiksi kantaneella lyönnillä. Tästä Kiri ei enää onnistunut enää rakentamaan tilannetta.

Kolmannessa vuorossa Jymy pyöritteli pitkän vuoron ja lopulta kahden palon tilanteessa jokeri Korhonen täytti etupesät. Viimeisenä lyöjänä etutilanteeseen tullut Purmonen upotti pystymailan kakkoskopparin eteen ja lyönti sirvahti läpi polttajan räpylän reunasta. Komulainen juoksi suoraan kakkoselta kotiin ja Purmonen teki päätöksen yrittää kunnaria. Jymyn kannalta valitettavasti koppari Olli löysi pallon ajoissa ja Purmonen paloi selkeästi kolmoselle. Jymy siirtyi kuitenkin ensimmäistä kertaa johtoasemaan.

Johtoasema ei vanhentunut kuin seuraavaan vieraiden sisävuoroon. Kiri pelasi näennäisesti, mutta palottomasti kakkoskärjestä. Lopulta pallo nostettiin kohti taivasta ja kaikki palot säästettiin ykköskärkeen: Keski-Petäjä lämäsi kolmosrajaan, eikä Keinänen nähnyt palloa. Tuloksena kunnari tyhjään kenttään. Haapakosken lyöntivuorolla tulosta ei vielä syntynyt, mutta Antti Korhonen upotti vastustamattomasti kumuran väliin ja avausjakson voittanut KeKi otti vahvan puristusotteen ensimäiseen otteluvoittoon. Etenkin, kun Jymy hyytyi lopulta juoksuttomaan sisävuroon viimeisen vuoron aloittavalla.

Hannes Pekkinen ja Roope Korhonen juonivat, mutta vielä keskiviikkona se ei tuottanut tulosta.

Jymyn parhaina palkittiin Vihanto ja Kuosmanen, joista jälkimmäinen pokkasi ykköspalkinnon. Kirin paras oli Jussila ja kakkoseksi arvostettiin niin ikään kunnarin lyönyt Keski-Petäjä. Kempeleläiset veivät ottelun 3-tilanteet nimiinsä 18-15. Aikaista arki-illan välieräavausta oli Hiukkaan saapunut katsomaan noin 1650 katsojaa.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Välieräsarja jatkuu perjantaina Kempeleessä klo 17. Pudotuspelikaravaani rantautuu Hiukkaan kolmanteen otteluun sunnuntaina klo 16. Liput myynnissä tuttuun tapaan osoitteessa: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti: Olli Korhonen
Kuvat: Juha Leskinen