Runkosarja päätetään pesisklassikkoon: ”Luvassa laadukas pesäpalloilta”

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 17.8. klo 17.30. 400:lle ensimmäiselle ilmainen HS-digilehden tutustumiskoodi.

Runkosarja päättyy Jymyn osalta kahteen huippuotteluun, toinen pelattiin jo sunnuntaina vieraskentällä Joensuun Mailaa vastaan ja torstain kierroksella Hiukassa luvassa on pesäpalloilevan maailman El Klassikko: Sotkamon Jymy vastaan Vimpelin Veto.

Vaikka Jymyn sarjasijoitus ei voikaan enää muuttua ja sunnuntain JymyHyvä-ottelussa alkavassa puolivälieräsarjassa vastassa on varmuudella Seinäjoen JymyJussit, on ottelusta tulossa varsin mielenkiintoinen muutenkin kuin pudotuspelejä edeltävän tasonmittauksen näkökulmasta. Jymyn ja Vimpelin välisen ottelun lopputuloksella on olennaista merkitystä sen suhteen, kumpi lopulta kaappaa runkosarjan voiton, Joensuun Maila vai Vimpelin Veto.

– Viime vuonna pelattiin myös runkosarjan päätösottelussa Vimpeliä vastaan ja silloin oli hyvin samankaltainen tilanne, missä meillä ei ollut panosta, Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen muistelee.

– Pelasimme kuitenkin tunnetasoltaan hyvän ottelun ja yhden kauden parhaista peleistä. Uskon, että huomenna on sama homma. Kun ilman paineita päästään lyömään palloa, niin luvassa on laadukas pesäpalloilta, Kuosmanen jatkaa.

Vaikka Vimpelin kokoonpano on elänyt jonkin verran kesän aikana pienien loukkaantumisten vuoksi, on peluuttamisen perussapluuna selkeä, joskin Sami Haapakoski on siirretty ennakkotietojen mukaan 1-kärjestä jokeripaitaan ja Matias Rinta-Aho puuttuu ottelusta kokonaan.

– Tuttu viisikko siinä keulassa yleensä on ja siihen heidän sisäpelinsä perustuu kolmen jokerin lisäksi, kuten monen muunkin joukkueen.

Niko Korhonen palasi viime viikolla pelaavaan kokoonpanoon ja hyviä uutisia on tiedossa tänään lisää, kun Niilo Piiponniemi palaa takaisin 12 pelaajan joukkoon etenijäjokeriksi. Immo Rautiainen palannee pelikentille sunnuntain JymyHyvä-ottelussa. Saku Hakkarainen pysyy vielä toistaiseksi sairastuvalla.

Niilo Piiponniemi palaa kokoonpanoon nopsine jalkoineen.

Tilastovoitot syynissä

Etenijäkuninkuuden titteli näyttää olevan menossa toista vuotta perättäin Sotkamoon, sillä Jere Vikström johtaa etenijätilastoa (67 tuotua) selkeällä kaulalla ennen viimeistä kierrosta. Kahdentoista tuodun juoksun päässä on Kouvolan Pallonlyöjien Tommi Mäentausta (55 tuotua), mutta Kouvola on pelannut jo kaikki runkosarjaottelunsa ja huilaa tällä kierroksella. Seuraavat haastajat ovat Sami Haapakoski ja Olli Heikkala (54 tuotua), joilla takamatkaa Vikströmiin on kolmentoista juoksun verran.

Tuotujen juoksujen ennätys yhdessä ottelussa on kymmenen kappaletta ja tähän on pystynyt pesäpallohistoriassa kaksi pelaajaa: Allan Karvonen Halsuan Toivon paidassa vuonna 1968 ja Hyvinkään Tahkon Esa Honkalehto surullisenkuuluisassa Tahkon ja Siilinjärven Pesiksen välisessä murskajaisottelussa kesällä 1993.

Myös lyöjätilaston voitosta käydään vielä kamppailua: Seinäjoen Jukka-Pekka Vainionpää johtaa lyöjätilastoa 127:llä lyödyllä juoksulla (7+120) ja Roope Korhonen on toisella sijalla 124:llä lyödyllä (3+121). Roopen osalta lyöjätilaston voitto edellyttäisi sitä, että hän lyö neljä juoksua enemmän kuin samaan aikaan Joensuun ulkokenttää vastaan mailaa heiluttava J-P Vainionpää, sillä tasatilanteessa Vainionpään suurempi kunnarimäärä tekee hänestä lyöjäkuninkaan.

…ellei Roope sitten mene lyömään neljää kunnaria. Tutkimattomia ovat läpilyöntien tiet.

Teksti: Antti Haapasalo
Kuvat: Janne Kuronen