Sotkamon Jymy on vuoden seura – Jymy putsasi pöydän

Pesäpallokauden parhaat ja ansioituneet palkittiin tänään perjantaina Helsingissä. Poikkeuksellisessa päätösgaalassa Sotkamon Jymy arvostettiin vuoden seuraksi, minkä lisäksi Niko Korhonen, Aapo Komulainen, Roope Korhonen ja Jani Komulainen saivat henkilökohtaiset palkinnot ansiokkaasta kaudesta.

Sotkamon Jymyn menestystaival jatkui Superpesiksen 30-vuotisjuhlavuonna. Poikkeuksellinen kausi oli seuralle menestyksellisesti täysosuma. Miesten mestaruuden lisäksi Jymy voitti molemmat poikien Superpesiksen mestaruudet ja SM-kultaan ylsivät myös C-tytöt. Tämä oli ensimmäinen kerta kun sama seura voitti miesten mestaruuden lisäksi poikien kaksi ylintä sarjaa. C-tyttöjen SM-kulta oli puolestaan Jymyn ensimmäinen mestaruus tyttöjen sarjoissa.

Kunnianosoitus kuuluu niin sotkamolaisesta huippupesäpallosta vastaavalle SuperJymy Oy:lle kuin junioritoiminnasta huolehtivalle Sotkamon Jymy-Pesis ry:lle.

– Hieno kunnianosoitus koko seuralle. Perinteinen seuratyö on meillä erinomaisella tasolla ja ollaan satsattu paljon junioritoimintaan, minkä lisäksi ollaan onnekkaita siinä, miten paljon meillä on sitoutuneita vanhempia mukana toiminnassa, Sotkamon Jymy-Pesis ry:n puheenjohtaja Unto Väisänen iloitsee. Samalla pitkän linjan pesäpallotoimijana tunnettu Väisänen tunnistaa sen, että Jymyn kohdalla menestys on osa kulttttuuriperimää.

– Harvinaislaatuinen vuosi myös menestyksen osalta, mutta erityisen iloinen täytyy olla myös tyttöjen menestyksestä ja siitä, miten tämä alueellinen yhteistyö Kainuussa toimii. Pesisyhteisön roolitus toimii kauttaaltaan hyvin Kainuussa, Väisänen myhäilee.

Tulevaisuus näyttää myös hyvältä, sillä seuralla on joukkueet tytöissä ja pojissa kaikissa juniori-ikäluokissa ja erityisen ilahduttavaa on nuorimpien ikäluokkien suuret massat.

Pesäpallokausi 2020 päättyi näihin tunnelmiin.

Niko Korhonen on vuoden miespesäpalloilija!

Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksikin valittu Niko Korhonen on vuoden miespesäpalloilija. 28-vuotiaalle Korhoselle vuoden miespesäpalloilija palkinto on ensimmäinen.

Kuudennen Suomen mestaruuden voittanut Korhonen oli omaa luokkaansa, kun katsotaan sisäpelin ja ulkopelin onnistumisia. Kärkilyöntitilastossa hän oli jaetulla neljännellä sijalla 146 kärkilyönnillä onnistumisprosentin ollessa vaihtajista kolmanneksi paras. Ulkopelissä Korhosen heittokäsi linkosi runkosarjassa 83 paloa 105 yrityksestä.

Korhonen jakaa vuolaat kiitokset palkinnosta lähimmäisille ja joukkueelle.

– Ennen kaikkea kiitokset perheelle ja lähimmäisille siitä, että ovat myötäeläneet minun matkaa tähän pisteeseen saakka ja mahdollistaneet nousun tälle tasolle. Eikä tällainen henkilökohtainen menestys olisi mahdollista ilman erinomaista joukkuetta, joten lämpimät kiitokset myös pojille Sotkamoon.

Vaikka joukkueurheilijana kunnostautuva Korhonen lähteekin jokaiseen kauteen joukkueen tavoitteet etusijalla, niin ei hän voi kieltää etteikö hän olisi tästä joskus haaveillut.

– Joskus nuoruudessa tästä on tullut haaveiltua, että joku päivä voisin olla Suomen paras pesäpalloilija. Ehdottomasti pitkän työn tulos, Korhonen taustoittaa.

Korhonen on historian ensimmäinen miespelaaja, joka voittaa samana vuonna sekä vuoden pesäpalloilijan että pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon.

Korhonen mahtui kärkikymmenikköön sekä runkosarjan että pudotuspelien etenijätilastossa ja pudotuspeleissä hän voitti kärkilyöntitilaston.

Vuoden tulokkaaksi nousi Aapo Komulainen!

Aapo Komulainen nousi kauden mittaan Jymyn ykköslukkariksi ja johdatti joukkueen viiden vuoden tauon jälkeen Suomen mestaruuteen kaikkien aikojen nuorimpana lukkarina. Komulaisen rakettimainen nousu vaativimman pelipaikan herraksi hakee vertaistaan pesäpallohistoriassa. Ansioistaan Jymyn B-poikien mestaruudessa hänet palkittiin myös parhaana poikalukkarina.

Komulainen on toinen sotkamolaispelaaja (1993 Markus Meriläinen) ja kolmas lukkari (1999 Ilkka Uusitalo, 2014 Ville-Veikko Olli), joka palkitaan vuoden tulokkaana.

Komulaisen omassa ajatusmaailmassa myös henkilökohtaisilla tunnustuksilla on tietty arvonsa, vaikka joukkueen syksyinen menestys meneekin kaiken edelle.

– Hyvältähän se tuntuu, että on omilla peliesityksillä onnistunut saavuttamaan tällaisia tunnustuksia, mutta joukkueena voitettu Suomen mestaruus on tietysti se ykkösjuttu. Se menee kaiken edelle.

– Omalta kohdaltani nousu huipulle on tapahtunut sen verran ripeästi, ettei tällaisia ole ehtinyt edes miettiä, mutta onhan nämä henkilökohtaiset palkinnot luonnollisesti hienoja kunnianosoituksia, Komulainen jatkaa.

Komulainen on ensimmäinen Sotkamon Jymyn pelaaja, joka voitti vuodesta 2010 alkaen valitun parhaan poikalukkarin palkinnon.

Jani Komulaisesta vuoden pelinjohtaja!

Sotkamon Jymyn mestaruuteen luotsannut Jani Komulainen on valittu vuoden pelinjohtajaksi miesten Superpesiksessä. Komulainen on kaikkiaan seitsemäs Jymyn pelinjohtaja, joka johti sotkamolaiset mestaruuteen Superpesisaikana. Kaikki seitsemän on myös palkittu vuoden pelinjohtajina.

Komulaisen nimitys vuoden pelinjohtajaksi nousee historian kirjoihin myös sillä saralla, että aiemmin pelaajaurallaan vuoden pesäpalloilijaksi valittujen ja myöhemmin myös pelinjohtajina meritoituneiden lista ei ole pitkä.

Vuoden pesäpalloilija & vuoden pelinjohtaja -voittajat:

Pekka Peltomäki
Mikko Vitikainen
Mauri Pyhälahti
Janne Vuorinen
Mikko Kuosmanen
Jani Komulainen

Vuoden pesäpalloilija + vuoden pelinjohtaja (naisissa)

Markus Lakaniemi
Katja Saari

Jani Komulainen tuulettaa uran ensimmäistä kultaansa pelinjohtajana.

Sotkamon Jymyn valmennustiimi palkittiin niin ikään parhaana valmennustiiminä kahdeksatta kertaa historiassa. Parhaan valmentajan palkinnon ovat Jymystä saaneet myös Juha Tanskanen (1988), Tapio Korhonen (1990) ja Matti Nissinen (1995). Aiemmat tiimin palkinnot 1996, 2006, 2009, 2011-14.

Jymyn B-pojat toista vuotta peräkkäin mestaruuteen luotsannut Petri Lindsberg palkittiin poikien Superpesiksen vuoden pelinjohtajana. Lindsbergille poikien Superpesiksen vuoden pelinjohtaja-titteli on uran kolmas. Edelliset ovat vuosilta 2001-02. Kyseistä palkintoa on jaettu vuodesta 1999 alkaen.

Lindsbergin kausi pelinjohtajana oli täysosuma, sillä hänen joukkueensa voittivat kaikki pelaamansa 19 sarjaottelua. Mukaan mahtui B1-sarjan mestaruuden lisäksi myös B2-joukkueen johtaminen mestaruuteen Kouvolassa pelatussa lopputurnauksessa.

Lindsberg on voittanut mestaruuden viuhkassa peräti neljällä vuosikymmenellä!

Roope Korhonen on vuoden jokeripelaaja!

Pudotuspelien lyöjätilaston voittanut ja kaikkien aikojen mitalitilaston piikkipaikalle noussut Roope Korhonen palkittiin vuoden jokerina toista kertaa urallaan, edellisen kerran vuonna 2017. Jymyn pelaajista palkinnon on voittanut aiemmin Unto Väisänen (4 kertaa 1986, 1989, 1990, 1992), Mikko Huotari (2003) ja Jani Komulainen (2012-13).

Roope Korhonen nautiskelee ratkaisevassa finaalissa.

Edellä mainittujen palkittujen lisäksi Jymyn Joni Rytkönen voitti toista vuotta peräkkäin miesten Superpesiksen etenijätilaston. Etenijäkuninkuus on voitettu Sotkamoon neljästi viimeisten viiden kauden aikana (2016 Niilo Piiponniemi ja 2017 Jere Vikström).

Rytkönen liittyi kovaan seuraan kymmenentenä pelaajana pesishistoriassa, joka pystyi tilaston voittoon peräkkäisinä vuosina. Kyseiseltä nimilistalta löytyvät mm. legendat Kari Kuusiniemi, Janne Vuorinen ja Sami Haapakoski. Edellisen kerran peräkkäiset voitot otti Mikko Kanala vuosina 2014-15.

Teksti: Olli Korhonen & Juuso Hyvönen
Kuvat: Janne Kuronen