Sotkamon lukio valittiin vuoden urheiluoppilaitokseksi 2013

Suomen Olympiakomitea on valinnut Sotkamon lukion vuoden urheiluoppilaitokseksi. Lukion kasvatteja ovat nykyurheilijoista mm. Jenna Laukkanen, Krista Lähteenmäki, Kaisa Mäkäräinen, Kerttu Niskanen, Peetu Piiroinen ja Enni Rukajärvi.

Erityisesti vahvasta lumilajien ja pesäpallon valmennusosaamisestaan tunnetun Sotkamon lukion valinta vuoden urheiluoppilaitokseksi perustuu pitkäjänteiseen työhön, joka on viime vuosina tuottanut menestystä kiihtyvällä tahdilla.

– Sotkamon lukio on toiminnassaan onnistunut rakentamaan opiskelijoilleen kattavan tukiverkoston urheilijan polun kriittisiin vuosiin. Samalla lukio on reagoinut toimintaympäristön muutoksiin ja pävittänyt osaamistaan kansainväliselle tasolle, perustelee Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Markus Kalmari.

– Sotkamon lukio kuuluu Vuokatin urheiluakatemiaan, ja on yksi avaintekijöistä akatemian vetovoiman kasvattamisessa. Kyseessä on maamme ensimmäinen lukio, joka on yhdistänyt urheilulukiotoiminnan kansainväliseen IB-lukiotoimintaan, Kalmari kehuu.

Sotkamon kunta vahvasti mukana menestyksessä

Lohjalla meneillään olevilla urheiluoppilaitospäivillä palkinnon vastaanottanut Sotkamon lukion rehtori Mauri Reinikka kehuu koko Sotkamon alueen vaikutusta lukion menestykseen.

– Meillä on laaja osaamisverkosto ja hyvää yhteistyötä erityisesti Sotkamon kunnan kanssa. Palkinto osoittaa että asioita on tehty oikein, mutta samalla pitää muistaa ettei tällainen toiminta tule koskaan valmiiksi, vaan ajan mukana täytyy pystyä elämään ja kehittymään, Reinikka sanoo

Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen on tyytyväinen siihen, että kunnan oppilaitos on pystynyt hoitamaan hyvin sille annetun erityistehtävän.

– Lukiossamme on kolme linjaa; normaali lukio, erityisen tehtävän saanut urheilulukio ja IB-lukio. Kiitos menestyksestä kuuluu koko oppilaitoksen henkilökunnalle ja oppilaille, Kauppinen kiittelee.

Vahvan liikunta- ja urheilukunnan maineessa olevan Sotkamon brändi voi kunnanjohtajan mukaan hyvin.

– Meillä on kovatasoista huippu-urheilua monessa lajissa, erittäin hyvin toimiva urheiluakatemia oppilaitoksineen, hyvät liikuntapalvelut ja liikuntamyönteiset kuntalaiset. Myös alueen kaupalliset toimijat ovat suhtautuneet positiivisesti liikuntaan ja urheiluun. Lukiomme saama palkinto vahvistaa brändiämme entisestään, Kauppinen myhäilee.

Huippu-urheilun muutos toi rytminvaihdoksen Sotkamoon

Vuokatin urheiluakatemian koordinaattori Janne Vuorinen kertoo, että palkinto on ponnahduslauta tuleviin vuosiin.

– Suomalaisen huippu-urheilun muutos ja uuden Olympiakomitean toiminta on tuonut rytminvaihdoksen toimintaamme paikallistasolla. Jatkossa keskitymme vahvistamaan urheilijan polun varrella olevaa tukiverkostoa. Tarkoituksenamme on hioa toimintaamme niin että jatkossa lahjakkaiden urheilijoiden on mahdollista suorittaa Vuokatin urheiluakatemiassa 7-9 vuoden joustava opiskeluputki yläkoulusta varusmiespalvelukseen saakka, Vuorinen suunnittelee.

Sotkamon lukio

Vuokatin urheiluakatemia