Synkkä ulkovuoro pilasi illan

Sotkamon Jymy – Hyvinkään Tahko 1-2 (3-9, 3-0, 2-3)

Ottelun tilastot

Jymy ja Tahko ottivat yhteen rankkasateen sävyttämässä ottelussa. Jymy pelasi kahdeksasta ulkovuorosta seitsemän nollavuoroa, mutta ensimmäisen jakson yksi musta ulkovuoro antoi Tahkolle mahdollisuuden hakea kaksi pistettä kotiutuslyöntikilpailun jälkeen.

Miesten Superpesiksessä nähtiin keskiviikkona täysi kierros, kun Kiteen Palloa lukuun ottamatta kaikki joukkueet pelasivat viimeisen ottelunsa ennen juhannustauolle siirtymistä. Jymy ja Tahko kohtasivat Hiukassa. Isännät lähtivät otteluun samaisella rosterilla kuin viime viikonlopun kotiotteluun JymyJusseja vastaan. Tahkolta puuttui muun muassa kärkimies Teemu Nurmio sekä pitkäaikaistoipilas Iiro Kuosa. Hutunkeitossa Jymy-kapteeni Aapo Komulainen oli totutun vahva ja kellisti Valentin Ikosen kapteenien kohtaamisessa.

Aloittavalla ulkovuorolla peliin lähtenyt Jymy sai erinomaisen alun, kun Aleksanteri Huotari hyökkäsi Petteri Alasen pomppuun ja palo ykköspesältä. Isännät torjuivat hyvin Tahkon rynnistyksen ja Komulainen sekoitti Tahkon peliä kakkoskärjestä, eikä Tahko saanut etenijää edes kakkospesälle. Jymy sai hyvällä hengellä nopeasti kärjestä palottoman ajolähdön omalla sisävuorollaan. Veeti Kokko säilytti tilanteen koukkunäpäyksellä säilytyskuvioon ja Roope Korhonen kumautti pallon Tahko2-kuvioon kakkoskoppari Mikke Tschesmenskin eteen. Kalle Kuosmasesta takapalo kolmoselta. Jymylle vielä toinen rynnistys kakkoskärjestä, mutta se ei tuottanut kuin ykköstilanteen.

Toisessa vuoroparissa Tahko kompuroi Jymyn ulkopeliin: Alanen pääsi ykköselle, mutta Jesse Eskelisen viimeisellä lyöty pystäri kantoi kopiksi, eikä Tahko meinannut millään saada tilannetta päälle ennen kuin Juha Niemi tuli lyöntipaikalle ja vei kaksi pesäväliä viimeisenä lyöjänä. Kotiutus jäi kuitenkin polttolinjaan, eikä Tahko saanut kavennettua. Jymy sai jälleen kerran perusajolähdön Kokolle: tällä kertaa ensimmäinen merkattiin ja Purmonen kiiti kotiin määrämittaisella kakkospussilla. Huotari löi kumuran kakkoskopparin eteen ja Pekkinen vipelsi kotiin.

Ulkona ja sisällä ottelua hallinnut Jymy lähti kolmannen aloittavan ulkovuoroon kolmen juoksun johtoasemassa. Alku oli epäonninen: Eskelisen ykköstilanteen merkkilyönti suuntautui Ville Kotrolle kolmospoesään, jonka polttoheitto karkasi pesävahdilta kakkospuolen portista aina Nesteelle saakka. Sekä Alanen että Eskelinen juoksivat kotiin harhaheitolla. Kaapo Kalmari täytti ykköspesän ja Atte Kontion toinen isku kolmosrajaan osui Kokon räpylään ja pallo viuhui kauas Hiukan uimarannalle. Kontiolle kunnari ja yksi tavallinen. Lyönti olisi ollut metri kaupalla ohi, mutta osui palloa kopiksi tavoitelleen Kokon räpylään. Yhtäkkiä Tahko oli siirtynyt palottomassa tilanteessa jo johtoon. Kun tätä vielä seurasi Sasu Toikan lyömä juoksu, missä pallo tippui lukkari Komulaisen räpylästä, oli peli pyörähtänyt vierasjoukkueen hyppysiin. Niemi lisäsi johtoa iskemällä kakkosrajaan ja pallon pompattua räpälyvirheestä taivaan tuuliin, oli vieraat jo kolmen juoksun karkumatkalla. Onnistumisten makuun päässyt Tahko kuritti vielä Jymyn kolmosrajaa Santtu Patovan toimesta: 1+2 ja taululla lukemat oli hyvin, hyvin synkän ulkovuoron jälkeen 9-3 vieraille. Täystyrmäyksen saanut kotijoukkue ei saanut kirivaihdetta silmään kolmannen lopettavalla.

Jakson viimeinen vuoropari pelattiin kahdessa osassa rankkasateen keskeyttäessä Tahkon sisävuoron. Ottelun tuomaristo päätti pitää jaksotauon tässä välissä ja jatkaa neljännen aloittavaa jaksotauon jälkeen. Keli kirkastui tauon aikana ja samalla isännät sai taas ohjat vieraiden sisäpelistä. Välimatka oli toki liian suuri kurottavaksi umpeen ja avausjakso päättyikin 9-3 lukemiin.

Elmeri Purmonen on löytänyt menevän vireen sisäpeliinsä.

Kahden minuutin ”jaksotauon” jälkeen Jymy aloitti sisältä ja onnistui Roope Korhosen kakkossaumavedolla. Ulkona isännät taas olivat ottaneet tahkolaisten kärjen kiinni, ja vuoron ainoa kotiutusyritys kuihtui Komulaisen ottamaan kärpäseen. Violettien toisella sisävuorolla Roopen lyöntivuorolla hyökättiin kahdesti: ensimmäisestä palo, mutta kun väärä oli alla, niin myös Roopen viimeinen merkattiin. Kolmossauma puhki ja Kokko kotiin. Komulainen pakotti Eskelisen räpylävirheeseen, kun Iiro Haimi löi merkin silmään 1-3-tilanteessa ja kapteeni Komulainen löi painepallon linjaan. Täyttävällä Tahko käytti kaksi ensimmäistä paloa ykköspesälle ja Huotari torjui linjasta Niemen ainokaisen kotiutusyrityksen.

Kolmannessa vuorossa Jymy pääsi yrittämään kerran, samoin kuin vieraatkin, mutta juoksuja ei nähty. Toisen jakson lopussa taivas tarjoili hieman lisää sadetta, eikä kumpikaan joukkue päässyt toden teolla panostamaan toista. Viimeisessä vuorossa molemmat pääsivät kolmannen vuoron tapaan yrittämään kerran, mutta lisäjuoksuja ei nähty. Jakso Jymylle 3-0.

Kotiutuslyöntikilpailun Jymy avasi sisältä. Ensimmäisellä jaksolla jokerinuttuun hypännyt Kuosmanen ei osallistunut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti huipennukseen. R. Korhonen löi avausparista vastustamattomasti juoksun ja Komulainen onnistui neljännessä parissa puhkaisemalla kakkosluukun: kunnaria tavoitellut Komulainen paloi kuitenkin 2-3-taipaleelle. Kaksi juoksua ei kuitenkaan riittänyt. Tahko onnistui toisessa parissa, kun Niemi löi ja Kontio toi. Samoin onnistui neljännessä parissa lyönyt Patova. Viimeisessä parissa lyönyt Kalmari yritti viimeisellä lyödä palloa tapin yli väliin. Lyönti jäi matalaksi, otti ilkeän pompun tappimiehen edessä ja pallo sirvahti juoksun arvoisesti taivaan tuuliin. Näin Tahkolle kaksi sarjapistettä. Seitsemän nollavuoroa varsinaisella peliajalla pelanneelle Jymylle tarjoiltiin karvasta kalkkia ja yksi sarjapiste.

Aapo Komulainen kiersi lähes kunniaa kotiutuslyöntikilpailussa.

Näin kainuulaiset lähtevät juhannustauolle tappio niskassa. Isäntien tehokkain ulkopelaaja oli Purmonen, joka saalisti kuusi paloa. Jymyn ykköspalkittu Huotari ahmi ulkopelissä viisi paloa ja lukkari Komulainen kolme kappaletta. Kotijoukkueen kakkospalkinnon pokkasi 88-prosenttisesti sisäpelissä suoriutunut Pekkinen. Vieraiden ykkönen oli ulkopelissä liudan paloja tehnyt Eskelinen ja kakkonen lukkari Alanen. Tahko vei ottelun kolmostilanteet 15-12 pitkälti tuon yhden, jymyläisittäin ankean ulkovuoron takia.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Superpesis hiljentyy juhannustauon viettoon. Kainuulaiset palaavat kuitenkin sorvin ääreen heti tiistaina Kaupissa Mansen vieraana. Seuraava kotiottelu Hiukassa pelataan perjantaina 28. kesäkuuta, kun Alajärven Ankkurit saapuu Kainuuseen. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti: Olli Korhonen
Kuvat: Jussi Korhonen