Tahko kaatui loppuunmyydyssä Pihkalassa – ”saatiin revanssi Hiukasta!”

Hyvinkään Tahko – Sotkamon Jymy 0-1 (1-4, 1-1)

Ottelun tilastot

Juhannuksen alla tappion Hiukassa Tahkolle kokenut Jymy sai maksettua potut pottuina, kun kainuulaiset kellistivät Tahkon täpötäyden ja loppuunmyydyn Pihkalan edessä 1-0.

Kainuulaisten vierastupla käynnistyi aiempien vuosien tapaan Hyvinkään Pihkalasta. Lahdessa tukikohtaa parin päivän ajan viettävä Jymy lähti peliin pienillä muutoksilla: Lahden Kisapuiston harjoituksissa hieman nilkkaansa satuttanut Jussi Korhonen oli sivussa ja Tommi Piirainen nousi jokeriosastolle. Vaihdoksen myötä ulkokentällä ja yhdeksikössä nähtiin pieniä muutoksia, merkittävimpänä kenties Jere Vikströmin hyppäys Korhosen korvaajaksi takakentälle. Toki pelipaikka oli tuttu Vikströmille jo aiemmilta vuosilta.

Aapo Komulainen vei jälleen kerran hutunkeiton ja Jymy aloitti ottelun vahvasti ulkona pelaamalla nollavuoron. Jymy pääsi läpi illan kiinni Tahkon vaihtolyöntipeliin. Roope Korhonen siirsi Jymyn johtoon heti ensimmäisen täyttävällä siirreltyään ensiksi Iivari Vihannon ja Komulaisen etupesiltä takapesille. Viimeisellä pallo viuhui saumaan, Vihanto toi juoksun ja Komulainen otti takavaihdon. Ville Kotro täytti välissä pesät ja sitten oli kokoonpanoon nousseen Tommi Piiraisen vuoro: ensimmäisestä palo kotipesään, mutta kolmannella Leksa puhkoi kolmossauman ja R. Korhonen toi juoksun. 2-0 johtoon karannut Jymy jatkoi tiivistä ulkopeliä ja sai kaksi paloa etupesiltä. Kovia vaakamailapommeja illan aikana tarjoillut Juha Niemi rakensi 3-tilanteen, mutta sortui kopinnostopaloon ja lyöntivuoro vaihtui vieraille. Sotkamolaiset olivat rakentamassa yhden palon takatilannetta, mutta Aleksanteri Huotarin kakkosjatkekumura 1-3-tilanteessa puri voimakkaasti kenttään ja Elmeri Purmonen sai pinkoa Jymyn kolmen juoksun karkumatkalle. Jymyläiset rakensivat kakkoskärjestä vielä 0-3-tilanteen, missä Juuso Lattu saatiin kolmoselle. R. Korhosen lyöntivuorolla haettiin vapaata, mutta merkkikotiutus jätettiin Piiraisen hartioille. Leijona-lempinimeäkin kantavan Piiraisen viimeinen leijaili kuitenkin laittomaksi.

Kolmannessa isännät kompuroivat jälleen kerran kärjestä vieraiden tiiviiseen ulkokenttään. Kahden palon tilanteessa Niemi tuli lyömään, mutta vaihtoyritys kantoi kopiksi ja Santtu Patova ja Konsta Lehtola haavoittuivat takapesille. Kaapo Kalmari ei päässyt enää lyömään, kun Niemen viimeinen kentällemenoyritys jäi etulaittomaksi. Violettioranssit saivat rakennettua yhden palon ajotilanteen A. Huotarille, jonka käännön kolmospussiin Iiro Kuosa sai katkaistua. Takavaihto kuitenkin onnistui ja viimeisellä Huotari nosti kopin kohti kakkoskoppari Mikke Tschesmenskiä. Kolmospesällä veren haistanut Hannes Pekkinen lähti täyteen juoksuun ja toi selvästi juoksun pudotuksella. Tärkeän juoksun jälkeen tilanne kuitenkin kuihtui, eikä toinen yritys kakkoskeulasta tuottanut tulosta. Viimeisessä kotijoukkueen sisävuorossa Niemi sai pään auki, kun johtoasemaa turvannut ulkokenttä jätti tilaa sauman puolelle. Atte Kontio toi kavennusjuoksun, mutta ensimmäinen jakso päättyi seuraavalla Luka Raesmaan lyöntivuorolla Jymyn 4-1 voittoon.

Avausjakson 3-tilanteet kirjattiin kolme sisävuoroa käyttäneelle sotkamolaismiehistölle 7-5.

Tommi ”Leksa” Piirainen pääsi irti Pihkalassa: ensimmäisellä lyöntivuorolla Leksa siirsi Jymyn kahden juoksun johtoon.

Jaksotauon jälkeen Jymy aloitti sisältä: yhden palon ajotilanne Roope Korhoselle, mutta Purmosesta palo kotipesään. Tahko-lukkari Petteri Alanen sai kuitenkin päätettyä vuoron kärpäseen kakkospesältä ja loppuunmyyty Pihkala syttyi kannustamaan tahkolaisia. Lyöntijärjestyksestäkin hieman muuttanut kotijoukkue tuli täyttävälle kovan kannustuksen saattelemana, mutta nopeat, peräkkäiset palot kakkospesälle lannisti hieman huumaa. Niemi joutui tälläkin kertaa rakentamaan itselleen tilanteen, mutta kotiutusnäpäys jäi lyhyeksi ja Komulainen nappasi tilanteesta helposti kolmannen ristin taulululle.

Vierasjoukkueen ensimmäinen vuoro katkesi keskipalkkiin, joten Iiro Haimi peluutti yhden palon verran kakkoskärjestä. Palon jälkeen mentiin kuitenkin ykköskärkeen. Vikström oli ykkösellä, kun Pekkinen tuli lyömään. Kova sivallus kolmosrajaan tuotti läpilyönnin. Yhden palon tilanteessa Vikström jatkoi kotiin ja Pekkinen haki kunnaria, täpärä palo kolmoselle, mutta juoksu kotipesään ja Jymy siirtyi johtoon. Lisäjuoksuja ei kuitenkaan nähty. Tahkon sisävuoro alkoi jälleen kerran kahdella palolla etupesille. Tschesmenskin lyöntivuorolla (1-3-tilanne) Tahko täytti takapesät, ja Jarkko Pokela päätti vielä hyökätä: vanhempi Huotari oli erinomaisesti mukana kakkosrajanäpäyksessä ja Atte Kontiosta kolmas palo kotipesään.

Kolmannen alku oli vieraiden lyhin ja nopein: Vihanto ei päässyt kentälle, joten Haimi hyppäsi kärkeen. Vikströmin viimeisellä lyöty rajapomppu jäi matalaksi ja Kuosa sai pallon hyppysiin, laskeutui pesään ja poltti Purmosen kakkoselle. Lattu paloi ykköselle, kun jäljellä oli enää lyöjäjokerikaksikko Korhonen-Piirainen. Kotijoukkueen sisävuoro puolestaan alkoi ja sujui lähes samalla tavalla kuin läpi ottelun: kärkeen tulleesta Raesmaasta ja Kontiosta palot kakkoselta. Niemi joutui tälläkin kertaa lyömään etutilanteeseen, ja onnistui pudotettuaan näpin etukentälle. Kovaa pallon perään ja pitkälle sännännyt Komulainen ei onnistunut polttamaan Alasta kolmoselle, kun pesävahtina ollut Veeti Kokko joutui ottamaan pallon kiinni hyppäämällä ilmaan. Hieman tuomiota protestoinut ja kotipesää kohti kävellyt Komulainen herätti Alasessa karkaamishalut. Kolmoselta ensiksi kävellen irti lähtenyt Alanen säntäsi juoksuun, mutta kovasti reagoineet jymyläiset saivat Komulaisen huomion ja lopulta vuoron päättävä palo kotipesään oli selkeä.

Viimeisessä vuorossa Jymy ei onnistunut lisäämään johtoa ja isännillä oli mahdollisuus vielä tulla mukaan peliin neljännen vuoron lopettavalla. Tahko rakensi Niemelle yhden palon ajotilanteen. Niemen ensimmäinen yritys oli tuttua Juhaa: kova liippapomppu kakkosrajaan, mutta Kokko oli hereillä ja toinen palo kotipesään. 1-3-tilanteessa Niemi kuitenkin tirpaisi kovan niitin kakkosluukkuun, joka painui aina muuntajalle saakka. Sasu Toikka toi tasoitusjuoksun, mutta Niemi ja edellä edennyt Valentin Ikonen ennättivät ainoastaan takapesille, kun entisellä kotikentälleen palannut kakkoskoppari Vikström nouti pallon muuntajan kupeesta nopeasti. Kotiutusvastuu jätettiin Kalmarille, jonka viimeinen merkattu oli kuitenkin etulaiton ja kainuulaiset pääsivät juhlimaan voittoa täpötäyden Pihkalan edessä.

– Voitto, vastustaja nollille ja saatiin revanssi Hiukasta, niin siitä on minun mielestä hyvä jatkaa runkosarjaa eteenpäin, Roope Korhonen summasi iltaa lehdistötilaisuudessa.

Aleksanteri Huotari oli terävänä ulkopelissä ja pääsi tuuletamaan loppuunmyydyssä Pihkalassa.

Kaiken kaikkiaan Pihkalassa oli hieno tunnelma, Jymy-faneja näkyi tuttuun tapaan paljon ja keli suosi kansallispelin ystäviä. Tahko vei lopulta ottelun kolmostilanteet 11-10. Jymyn ykköspalkittu oli yhden lyönyt ja yhden tuonut Roope Korhonen. Tahkon paras puolestaan oli lukkari Alanen.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Huomenna Jymy pelaa Kouvolassa Pallonlyöjien vieraana ja vierasputki jatkuu vielä sunnuntaina Kempeleessä. Tiistaina Jymyn vieraaksi Hiukkaan saapuu Joensuun Maila. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen