Tasaista vääntöä Kirin kanssa – Jymy etenee lopputurnaukseen!

Kempeleen Kiri – Sotkamon Jymy 1-2 (2-4, 3-1, 1-2)

Ottelun tilastot

Sunnuntain mittelössä Kempeleen Ojan Rauta Areenalla ratkaistiin neljännen lopputurnausjoukkueen kohtalo. Joensuun, Seinäjoen ja Mansen seuraksi Imatralle matkustaa Sotkamon Jymy päihitettyään KeKin kotiutuslyöntikilpailussa.

Jymy esitteli eilisen tapaan kokoonpanossaan uuden pelaajan. Tällä kertaa ei lainailtu muista seuroista, vaan legendaarista Honkapirtin Korhosten pesissukua edustava 17-vuotias Eemil Salminen täydensi jokeriosaston. Muulla miehistöllä oli samat numerot hihoissa kuin edellispäivänä.

Ottelun alkuun Kempele rakensi Matti Korhoselle takatilanteen yhdellä palolla, mutta Ville Kotro poimi kotiutuksen kopiksi. Jymyn ykköskeula petrasi peliään selvästi eiliseen verrattuna ja teki avausjaksolla jokaisessa vuorossa takatilanteen. Roope Korhonen toimi ensimmäisessä vuorossa juoksuhanojen avaajana. Merkkaamaton kumura putosi ja Kalle Kuosmanen juoksi Jymyn johtoon. Kempeleen 3-polttaja Topi Korhonen poimi Jere Heikkisen viistomailan kopiksi ja lisäjuoksuja ei syntynyt. Kirin keula onnistui rakentamaan palottomat ajot, joista kaikki pääkotiuttajat pääsivät moukaroimaan. Kotro ja Juho Keinänen polttivat varmasti, mutta Sami Haapakoski uitti pystärin väliin ja Markus Keski-Petäjä rikkoi Jymyn 17 ulkovuoroa kestäneen nollapelin: 1–1. Jatkoajoista kotiutusten kohteena alkupelin ollut Kotro ei ollut Rami Ruokojärven yllätettävissä.

Vuonna 2005 syntynyt Eemil Salminen debytoi Jymyn superpesisjoukkueessa.

Jymyn kärkikolmikko Kuosmanen – Joni RytkönenNiko Korhonen nakutti toisessa vuorossa perusajot päälle. Keinäsen pussinpohjayritys jäi kumirouheeseen, mutta Antti Korhonen ei saanut palloa haltuunsa ja Kuosmanen toi johtojuoksun. Perältä Roope ja Heikkinen yrittivät lisäjuoksuja tuloksetta. Iivari Vihanto paloi jälkimmäisen yrityksellä muutamia millejä. Kolmannen alussa oranssipaidat saivat rikottua Kempeleen kärjen yrityksen, mutta Haapakoski ja Aatu Saastamoinen tekivät tilanteen. Niko Korhonen poltti Matti Korhosen maalyönnistä, jonka jälkeen Ruokojärven nuoliainen 3-luukkuun Keinäsen rystylle kotiutti Haapakosken ja tasoitti ottelun. Sotkamolaisten kolmannessa Kempele töhri kaksi palon paikkaa, mutta tällä kertaa ykköskeula ei onnistunut juoksunteossa. Ratkaisijaksi nousi ”Mese” Heikkinen, jonka upea kakkosjatkekumura kotiutti kolmosella pitkään odotelleen Rytkösen. Seuraava Heikkisen lyönti hukkui Kirin 2-koppari Tommi Koivistolta ja Aapo Komulainen seurasi tilanteen hienosti. Hän juoksi suoraan kakkoselta kotiin ja jakson lukemiksi Jymylle 4–2. KeKin neljäs yritys oli ponneton.

Toisen puoliskon alussa Jymyllä jäi ensimmäistä kertaa tilanne tekemättä. Kempele saatteli Haapakosken kolmoselle, mutta Matti Korhonen ei saanut kumuraa putoamaan. Jymyn seuraavassa vuorossa yhden palon ajo räpeltyi, kun Roopen kakkossaumapuhkaisulla ainoastaan kakkoselta yritettiin edetä. Toisen tasoittavalle edettiin nollissa.

Kempele sai aikaan vahvan painostuksen. Vaikeuksissa vaihtolyönneissään ollut Onni Määttä saateltiin kolmoselle yhdellä palolla ja nyt Matti Korhonen esitteli komean yhden käden koukun: 1–0. Seuraavaksi hän pudotti keskipienen, mutta Kuosmanen suoritti hyvin. Ykköskolmostilanteessa Haapakosken lyöntivuorolla Komulainen yritti sekoittaa oikean syötön jälkeen viimeiselle syötetyllä hurjalla tolpalla, mutta merkki olikin päällä ja varmasti kenttään lyödyllä pussarilla Antti Korhonen syöksyi turvaan. Jymyn kolmannessa kärjen vaihtotilanteesta syntyi kahdet palot ja piippuun jäi vain yksi yritys. Heikkinen käytti sen upottaen keskelle väliin ja Rytkönen pinkaisi kavennuksen.

Kolmannen tasoittavalla Matti Korhosen vastustamaton viistomailakotiutus tuotti varmistusjuoksun, tuojana Määttä. Vieraiden viimeisessä sisävuorossa takapesien ollessa täynnä yritettiin yllätyskotiutusta Salmisella, mutta se jäi tuloksettomaksi ja ottelu eteni kotiutuslyönneille.

Ville Kotro pelasi vahvaa ulkopeliä läpi viikonlopun.

Jymy päätti käyttää aloittavan (hutunkeitosta vastaava varakapteeni R. Korhonen oli luonnollisesti voittanut virkaveljensä kiilassa). Ensimmäisessä parissa lyönyt Aleksanteri Huotari sivalsi väliin ja Antti Kiiskinen ennätti ennen Juhani Ojalan palautusta. Hyvin lautasella ahkeroinut KeKi-lukkari Saastamoinen selvisi säikähdyksellä toisesta lautasväärästä, kun R. Korhonen löi viimeiseen syöttöön, ei juoksua. Komulaisen näpystä Sami-Jukka Korvola poltti kotiin. Keinänen pyssytti neljännessä parissa pallon takaa läpi ja Kuosmanen kotiutui. Heikkisen yritys jäi kopiksi, joten Jymyn saalis oli kaksi juoksua. Kempeleen Korhosen veljesten yritykset jäivät linjaan Kuosmaselle ja Kotrolle. Haapakoski piti jännitystä yllä 2-jatkelyönnillä, jolla Keski-Petäjä vipelsi kotiin. Ruokojärven yritys jäi Kuosmaselle. Viimeisenä lyönyt Saastamoinen käänsi hyvin 3-luukkuun, mutta tällä kertaa Keinänen oli valmiina ja heitti Jymyn lopputurnaukseen.

Sotkamolaisten esitys viikonloppuna herätti lupauksia, kun huomioidaan että kokoonpanossa oli sunnuntaina peräti viisi B-junioria. Kempele voitti ottelun 3-tilanteet 14–11 ja kärkilyönnit menivät tasan 32–32. Jymyn avainpelaajana palkittiin Jere Heikkinen (3/0). Niko Korhonen (7), Joni Rytkönen (5) ja Antti Korhonen (5) olivat kentän parhaat kärkilyönneissä. Ryde ja Kalle Kuosmanen toivat kaksi mieheen. Ulkopelissä Jymyn näkyvin oli Kuosmanen, joka poltti seitsemän etenijää ja avusti kerran. Kempeleen parhaana palkittiin lukkari Saastamoinen.

Halli-SM-lopputurnaus mitellään heti ensi viikonloppuna Imatralla. Jymy kohtaa lauantain välieräottelussa Joensuun Mailan. Toisessa välierässä ovat vastakkain Manse PP ja Seinäjoen JymyJussit. Sunnuntaina pelataan pronssi- ja loppuottelu.

Kuuntele alta vielä Kalle Kuosmasen fiilikset viikonlopun voittojen jälkeen!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat ja videot: Olli Korhonen