Tilallinen takakenttäpelaaja

Puoliammattilaisina tunnetut pesäpalloilijat yhdistävät arjessaan työn ja pelaamisen, eikä Jymyn 2-koppari Janne Hyvönen ole poikkeus: hän yhdistää tulevaisuudessa pelihommat maatilan isännyyteen.

Maantie mutkittelee Nuasjärven pohjoispuolta Sotkamosta kohti Kajaanin suuntaa. Hieman ennen Sotkamon ja Kajaanin välistä rajaa tie ohittaa Pohjavaaran kylän ja maatilan, joka on nähnyt monituisia sukupolvia: 1850-luvusta asti paikalla on asunut Hyvösten sukua, nuorimpana vesanaan Sotkamon Jymyn 2-kopparina toimiva Janne Hyvönen. Nykyinen päärakennus on valmistunut vuonna 1896 edellisen roihuttua maan tasalle ja vuonna 1926 rakennettu navettakin on ehtinyt kunnioittavaan ikään.

Keskeinen paikka maantien varressa selittää päärakennuksen suuren koon: tila on toiminut aikojen saatossa myös kestikievarina. Arvokas menneisyys huokuu pirtin hirsiseinistä ja seinillä riippuvat esineet kuiskuttelevat kiehtovaa tarinaansa.

– Pitkään puhuttiin, että olenko minä tilan jatkaja. Lukiossa mietin, että mitä sitä ryhtyisin tekemään ja päädyin lopulta koittamaan maatalousyrittämistä, kaudella 2012 ensimmäiset superpesisottelunsa pelannut Janne selventää.

Janne opiskelee Oulussa agrologiksi, maatalouselinkeinojen koulutusohjelmassa luonnonvara-alalla. Maatalousalan tutkinto on välttämätön, sillä tietytyjen maataloustukien saaminen edellyttää koulutusta. Koulu alkaa olla loppusuoralla, vain opinnäytetyö on tekemättä.

– Isä on pitänyt tilaa yli eläkeiän, että ehtisin valmistua. Sellainen suunnitelma meillä on, että aikaisintaan kesällä tehtäisiin sukupolvenvaihdos, Janne paljastaa.

Pesäpallomailan lisäksi Jannen kädessä pysyy myös basso.
Pesäpallomailan lisäksi Jannen kädessä pysyy myös basso.

Tilanhoito on tarkkaa työtä

Hyvösten tila on maitotila ja kooltaan suhteellisen pieni. Lypsylehmiä on 16 kappaletta.

– Tällä ei pysty jatkamaan pitkään. Taloudellinen suunta on se, että pitäisi olla isompi volyymi, Hyvönen pohtii.

Suunnitelmia tulevan varalle on kuitenkin jo tehty. Jannen opinnäytetyö käsittelee nimenomaan kotitilan kehittämistä. Apua kehittämiselle löytyy tämän lisäksi myös yllättävän läheltä, sillä Jymyn yhteistyökumppani ja Jannen kummiyritys Envitecpolis tarjoaa maatilayrityksille ratkaisuja liiketoiminnan kehittämisessä.

– Envitecpolisin palvelut vaikuttavat todella järkeviltä sen suhteen, että paljon uutta täällä joutuu rakentamaan ja tekemään, Janne kertoo.

Tilan tulevaisuus vaikuttaa olennaisesti myös uran ja yrittäjyyden yhdistämiseen: maitotila asettaa aikataulun osalta tiettyjä raameja arkeen, sillä aamu- ja iltalypsyt on suoritettava säntillisesti. Tämä on otettava huomioon myös pelikaudella.

– Maitotilalla on se ongelma, että tiettyyn aikaan täytyy olla aamulla ja illalla paikalla, mutta muuten työajat pystyy sovittamaan. Isompi tila menisi vaikeaksi kesällä vieraspelien kanssa.

– Jos tästä taas tulisi kasvinviljelytila, niin silloin urheilun yhdistäminen onnistuisi helpommin, Hyvönen puntaroi.

Janne (kuvassa oikealla) tuulettamassa Markus Tuikan (kuvassa vasemmalla) tuomaa juoksua Roadtrip-ottelussa Tampereella kesällä 2015.
Janne (kuvassa oikealla) tuulettamassa Markus Tuikan (kuvassa vasemmalla) tuomaa juoksua Roadtrip-ottelussa Tampereella kesällä 2015.

Pesis on JymyJuttu

Moni varmaan ihmettelee tätä lukiessaan, miten tarmo voi riittää moiseen? Mikä saa huolehtimaan maatilasta, mutta silti harjoittelemaan kurinalaisesti ja vangitsemaan palloja suomen menestyneimmän pesäpallojoukkueen takakentällä?

– Niin kauan kuin vain muistan, on pesäpallo ollut se peli, mitä on pihalla pelattu. ”Heittää” on ilmeisesti ollut ensimmäisiä sanojani, Janne hymyilee.

Tämän lisäksi Jannen isoveli Juuso järjesti Pohjavaaran omaa sisäistä pesäpallosarjaa Pohjavaaran kyläkoulun kentällä. Asiaankuuluvasti sarjajärjestelmä oli tarkoin suunniteltu ja tilastointia tehtiin järjestelmällisesti. Tilastot ovat vielä tänäkin päivänä tallessa.

Sotkamon Jymyn harjoituksiinkaan ei ensimmäistä kertaa E-ikäisenä puolihuolimattomasti lähdetty.

– Isä oli rakentanut lyöntiverkon pihalle ja siinä sitten opeteltiin lyömään vauhdin kanssa, sillä pelaamaanhan piti opetella, ennen kuin sinne harjoituksiin mentiin, Janne nauraa.

Tarinointia kuunnellessa ja jo edesmenneen lyöntiverkon paikkaa tutkiessa vastaus äsken esitettyyn kysymykseen siitä, mikä kumma saa nuoren miehen yhdistämään pesäpallon arkeensa yhä edelleen maatalousyrittäjänä, saa kristallinkirkkaan vastauksen.

Rakkaus lajiin.

Kauden alkuun 22 yötä. Sotkamon Jymy aloittaa kautensa torstaina 12.5. klo 18 ottelulla Kempeleen Kiriä vastaan.

Teksti, kuvat ja video: Antti Haapasalo, Janne Kuronen