Tiukin mahdollinen voitto – ulkopeli pitänyt ventin verran nollia

Sotkamon Jymy – Seinäjoen JymyJussit 1-0 (1-0, 0-0)

Ottelun tilastot

Lauantai-iltapäivän Jymyjen mittelössä Sotkamon Jymy esitti joukkuetta kohdanneista vastoinkäymisistä huolimatta tiivistä ulkopeliä ja voittoon riitti tällä kertaa vain yksi juoksu koko ottelussa. Sisäpelihienouksia hankaloitti jälleen (neljä kertaa neljään kotiotteluun) Marjex Stadionin ylle löytänyt sadepilvi, mutta aivan pelkästään kelin taakse eivät joukkueet pysty piiloutumaan.

Roope Korhonen voitti naureskellen hutunkeiton ja Seinäjoki kävi sisällä saamatta takatilannetta. Jymykään ei sen teossa onnistunut, vaikka koko yhdeksikkö kävi lyömässä. Toisen sisävuoron alkuun JymyJussit teki pari kopinnostopaloa, mutta kaksikko Atte KontioVeeti Kettunen näpytti etutilanteen ja sen jälkeen Markus Hallasuo löi kolmospesän taustalta kolmostilanteen päälle. Viimeisenä lyöjänä Riku Utasen kotiutusyritys jäi näkemättä, kun seinäjokiset lähtivät vetoamaan kolmannen lyönnin syöttöä vääräksi ja syötönvalvoja Eki Kutvonen oli toista mieltä. Toisen tasoittavalla Jymyn ykköskärjestä Kalle Kuosmanen saateltiin kolmoselle kahden palon jälkeen ja hän odotteli siellä lyöntikierroksen loppuun. Jussien lukkari Joona Lehtinen onnistui Roopea ja Jymyn kaarta vastaan: Kuosmanen ei saanut kunnon lähtöä viimeisellä ja lyöntikin jäi kesynä linjaan.

Kolmannen vuoron alkuun Komulainen poltti Seinäjoen liukkaan kärjen Tuomas Raunion hienolla suorituksella kentällemenonäpystä. Tilanne kuitenkin syntyi yhdellä palolla Jymyn harhaheiton avittamana. Hallasuo yritti viimeisellä yhden käden kierteistä näpyä, mutta se jäi Komulaisen ulottuville: seurauksena kaksi paloa ja vuoronvaihto. Sateen yltyessä Jymy pyöräytti kärjestä palottoman ajon, mutta Roopen ensimmäinen ja kolmas lyönti merkistä olivat molemmat etulaittomia. Seuraavana lyönyt Komulainen upotti pallon merkkaamattomana kolmospuolelle väliin ja Iivari Vihanto hölkkäsi kotiin: 1–0. Jatkoja ei syntynyt, kun Komulainen vaihtoyritys oli laiton ja jatkossa koppi tyhjensi kentän. Tässä kohtaa peli keskeytettiin 15 minuutiksi rankkasateen yltyessä. Kyseessä oli Marjex Stadionilla jo toinen sadekeskeytys tälle kaudelle.

Vettä tuli reilusti.

Joukkueiden palattua kentälle ei ehtinyt tapahtua paljoakaan. Jymyn sisävuoro päättyi heti ykköspaloon ja Seinäjoen yrityksestä Jymy otti palot kolmoselle Kalle Kuosmasen komealla ja Niko Korhosen rutiinisuorituksella. Jakson kolmostilanteet 2–2 ja Jymylle voitto yhdellä juoksulla. Joukkueet palasivat nyt 18 minuutiksi värjöttelemään pukusuojiin.

Toisen jakson ensimmäisessä vuorossa Jymyn vaikeudet tilanteenteossa jatkuivat. Lehtinen sotki ansiokkaasti ja Kettunen sekä ulkokentälle vaihdettu Antton Peltomäki korjasivat hedelmät. Roope tosin löi yhden takatilanteen päälle, josta Jymy-paidassa kotiyleisölle ensi kertaa esiintynyt Ville Viita pääsi yrittämään, tuloksetta. Mutta Seinäjoki oli vielä pahemmin Komulaisen pihdeissä, ja Kuosmanen sekä Aleksanteri Huotari pääsivät napsimaan helpon näköisesti palot välipesiltä. Toisella Jymyn yrityksellä Kuosmanen loukkaantui edetessään kakkoselle ja joutui jättämään pelin kesken. Seinäjoki osoitti urheiluhenkeä ja joukkueet sopivat, että sääntöjen määräämän palon sijaan Niilo Piiponniemen lyöntivuorosta yksi lyönti kirjattiin Kuosmasen kopittamiseen, ja peli jatkui ykköstilanteesta. Piiponniemen yritys meni kopiksi ja kaksi paloa jäi kakkoskärjen käytettäväksi. Roope Korhonen järjesti itselleen kolmostilanteen, mutta kotiutusyritys tussahti linjaan, eikä juoksutili auennut.

Viita vaihdettiin Kuosmasen tilalle ulkopeliin. Raunio eteni jälleen kentälle, mutta Komulainen sotki väärillään Oskari Salmelan lyöntivuoron. Ensin lyönti, kun etenijä ei mennyt ja sitten väärä vedottiin, mutta Raunio irtosi. Tero Tyynelä onnistui ylitysnäpyllä tekemään takatilanteen, josta Hallasuo kävi kopsauttamassa lyönnin tapin yli, mutta siellä odotteli Ville Kotro ja poltti kotipesään. Uutta tilannetta ei tullut. Jymyn kolmannessa Viita osti takapalolla Vihannolle taipaleen kakkoselle. Mutta Lehtinen väsytti Vihannon heittelyllä ja sai apua vielä laittomista vaihtoyrityksistä: Niko Korhosen näpy tuotti lopulta palon kolmoselle. Perään Komulaisen vapaa putosi kakkosjatkeelle ja Roope Korhonen pääsi yrittämään ajoon. Jymy otti aikalisän, jonka jälkeen Lehtinen syötti väärän oikeaan kohtaan: vuoro vaihtui.

Seinäjoen kakkoskeula pisti palottomat ajot pystyyn hyvillä suorituksilla. Tilanne näytti hyvältä noin 20 sekuntia, mutta Hallasuon keskipienestä poltti Aleksanteri Huotari ja perään vapaa lensi Jussi Korhosen hanskaan kopiksi ja etenijä irtosi.

Ottelu käynnistyi Teemu Selänteen avauslyönneillä.

Jakson neljänteen vuoroon lähdettiin maalittomassa tilanteessa. Jymyn kakkoskeula Huotari – Kiiskinen – Keinänen rakensi nopeat ajot lähes hurmiosuorituksilla, mutta Lehtinen oivalsi, että tässä kohtaa kannattaa hidastaa ja antaa sotkamolaisten sykkeen tasaantua. Roope Korhonen ei löytänyt rytmiä ja yritys päättyi laittomaan. Ykköskeulan yrityksestä Vihanto ja Viita täyttivät etupesät, mutta Lehtinen narautti ensinmainitun heittorallissa irti kakkoselta ja Jymy jäi juoksuitta toisella jaksolla. Jymy sai Raunion pois, mutta Salmela–Tyynelä–Kontio pisti tyylikkäillä pienillä pesät täyteen paloitta ja jusseille tarjottiin yhdeksän lyöntiä jaksovoittoon. Kaikki lyönnit myös aikalisän jälkeen käytettiin. Hallasuon kumurat eivät pudonneet ja Kettusen ensimmäinen pieni oli laiton, viimeinen lyönti varsin kesy painepalloksi. Riku Utasen kaksi ensimmäistä lensivät takalaittomiksi, ja sen jälkeen koitti draaman huipennus.

Utasen viimeinen lyönti epäonnistui – sopivasti ja leijasi lähelle ykköspesää. Viita rynnisti kolmosvahdin tontilta vastaan ja joutui tekemään pienen kiertoliikkeen ykkösellä seisseen Kettusen arpoessa hetken väistämistään. Erittäin täpärä pesäkilpa, jonka tuomaristo näytti ehtimiseksi ja siitä käynnistyi kalabaliikki ja Seinäjoen juhlinta. Neuvottelun jälkeen pelituomari Jaakko Kuronen näytti estämistä ja ottelu päättyi siihen. Pohjalaisilla oli ymmärrettävästi hankala sulattaa ratkaisua, mutta säännön perusteet täyttyivät: ”Jos sisäpelaaja estää, joko paikalleen jättäytymällä tai pallon eteen siirtymällä, ulkopelaajaa tai tuomaria, hän palaa.

Palkintojenjaossa menestyivät odotetusti molempien joukkueiden lukkarit, joista seitsemän paloa heittänyt Komulainen oli myös paras ulkopelaaja. Jymyn kakkonen oli sisällä ja ulkona onnistunut Juho Keinänen, Seinäjoen toinen palkittu vakuuttavasti kentälle mennyt Raunio. Keskustelu pelin päätöstilanteesta jatkui kentällä minuuttikaupalla vielä palkintojenjaon jälkeenkin.

”Kolmas tämmönen tuomio meitä vastaan, kolme pinnaa ollaan noilla menetetty ja tärkeitä pinnoja meille. Kyllä se vähän syö”, harmitteli JymyJussien pelinjohtaja Jussi Parvi. ”Ehkä jopa oltais voitu ansaitakin se piste täältä kokonaisuutta katsoen.”

Jymyn Jani Komulainen harmitteli sisäpelin vaisuutta: ”Ulkopeli mahdollistaa koko ajan voittamisen, kuten tänäänkin. Mutta keskeisten pelaajien pitää saada onnistumisia. Se korostuu, kun äijiä tippuu – Rytkönen pois, Kalle huiliin tänään. Parhaiden jätkien pitää onnistua, lyödä juoksuja ja taistella se voitto.”

”Muutosta muutoksen perään tulee koko ajan, mutta ei se ole selitys siitä huolimatta. Meillä on kaksi peliä etelän keikalla ja fakta on se, että pitää parantaa, että sieltä pisteitä tulee. Toivotaan tietenkin, että ulkopeli kestää samaan tapaan.”

Jymy piti seurahistorian 67:nnen kerran vastustajan nollilla ja ottelu oli jaksopeliajan 15. kerta, kun varsinaisella peliajalla syntyi vain yksi juoksu. Jymyn seurahistoriassa se oli ensimmäinen 1–0-voitto nimenomaan juoksuilla laskettuna. Kaksi kertaa näillä lukemillla on edustusjoukkue kärsinyt tappion: 28.8.1956 Lapin Veikkojen vieraana Sodankylässä (Suomensarjassa) ja 26.5.1990 Kankaanpäässä. Aiempi Hiukan stadionin vähäjuoksuisimman ottelun ennätys oli kaksi ja molemmilla kerroilla Jymy oli jäänyt nollille: 8.6.1997 Tiikerit voitti 1–0 (0-0,2-0) ja 14.9.2008 Pattijoki 2–0 (1-0,1-0).

Violettien ulkopeli on nyt pitänyt kaksi kertaa peräkkäin nollan ja kaikkiaan viidellä jaksolla 21 peräkkäistä ulkovuoroa. Seuraennätys se ei kuitenkaan ole, sillä 20 vuotta sitten Jymy pelasi kolme peräkkäistä nollapeliä Pattijokea, Ulvilaa ja Imatraa vastaan ja piti ajanjaksolla 26.5.–4.6.2002 nollan 27 peräkkäisen ulkovuoron ajan. Tämän ennätyksen rikkomista violettipaidat pääsevät yrittämään Hyvinkäällä tiistaina. Joukkue matkustaa samalla reissulla myös Kankaanpään vieraaksi ennen viikon mittaista juhannustaukoa.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Seuraava kotiottelu on keskiviikkona 29.6. ja tuolloin Marjexilla vierailee hallitseva Suomen mestari Manse PP. Ottelu alkaa klo 18. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä