Tiukkaa vääntöä pisteistä – 16-vuotias Samuel Huotari ratkaisi!

Sotkamon Jymy – Kempeleen Kiri 2-1 (1-2, 6-2, 3-0)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy otti maistuvan voiton paikallisvastustaja Kempeleen Kiristä Hiukassa yli 2100-päisen kotiyleisön edessä. Ottelun ratkaisijoina toimivat 42-vuotias Roope Korhonen sekä 16-vuotias Samuel Huotari, jotka löivät kunnarit mieheen.

Kuten olettaa saattoi, niin sadepilvet alkoivat kerääntyä Vuokatinvaarojen päälle jo hyvissä ajoin matsipäivää edeltävänä iltana. Sadekuuro alkoikin totutusti juuri esittelyjen alla. Jymy sai helpotusta sairastuvalta, kun sairastelun takia Vimpelistä poissaolleet Hannes Pekkinen ja Lauri Rönkkö palasivat rosteriin.

Jymyn kapteeni Aapo Komulainen on kehittynyt kauden edetessä hutunkeitossa siihen malliin, että tänään kaatui myös kovassa hutunkeittovireessä oleva Tuomas Jussila. Jymy aloitti ulkoa. Markus Keski-Petäjä kipitti kentälle, mutta ykköstilanteessa Jere Vikström oli etevämpi ja poltti kärkimiehen kakkospesälle. Tämän jälkeen Komulainen sotki Kirin ja Onni Määtän pomppupeliä ja Jymy sai nollattua KeKin. Lopettava alkoi kärkipalolla, josta hypättiin nopeasti kakkoskeulaan, mutta tilannetta ei syntynyt.

Toisen aloittavalla Kiri sai rakenneltua kärjestä palottoman ajolähdön, mutta Jymyn ulkopeli suoritti varmasti parin palon verran kotipesään. Roope Korhonen ei onnistunut ensimmäisellä, mutta onnistui väärän jälkeen vapaalla kolmosjatkelyönnillä, kun Vikström kirmasi kotiin. Pekkinen oli lyödä pallon Hiukkaan, mutta lopulta vähän kolmosvahdin räpylästä sirvahtaneesta lyönnistä tuli ainoastaan palo kolmoselle.

Kiri avasi kolmannen vuoron rakentelemalla jälleen kerran ajotilanteen Määtän pomppujen myötä. Matti Korhonen toi Kirin tasoihin kolmospussilla, kun Jymyn polttolinjassa säpsittiin. Ossi Meriläinen tuli jatkoajoihin ja kumautti merkistä pallon väliin ja Kirin 2-1 johtoon. Kolmannen vuoron aikana myös keli alkoi selistyä, mutta Jymyn lopettavalla taululla oli nopeasti kaksi ristiä. Komulaisen erinomaisella kakkosjatkekumuralla Jymy sai Vikströmin kuitenkin kolmospesälle, mutta Jani Lassila sai sotkettua Jymyn kaarta ja Roopen lyöntivuoroa, eikä tasoitusjuoksua nähty.

Neljännessä vuorossa Jymy joutui nopeasti puolustamaan takatilannetta, mutta Jymyn takatilannepelaaminen kesti kaikki kolme kotiutusyritystä. Jymy vaihtoi Juho Keinäsen ja Iivari Vihannon jokeripaitaan ja numerolle Samuel Huotarin sekä Rönkön. Neljännen lopettavalla Elmeri Purmosesta syntyi kärkipalo ykköspesälle. Vihanto täytti ykköspesän ja Vikström etupesät. Huotareista nuorempi, Samuel purki vaihtojen jälkeen etutilannetta: Vihanto kolmoselle, mutta Vikströmistä takapalo kakkoselta. Näin Jymylle jäi yksi oljenkorsi tasoitusjuoksun tekemiseen. Roope Korhosen kotiutus kolmospussiin jäi kuitenkin kolmosvahdin hanskaan ja niukan palon jälkeen Kiri poistui jaksovoitto takataskussa pukukoppiin.

Avausjaksolla tuuleteltiin vielä vesisateessa.

Toiselle jaksolle Jymy teki muutoksia lyöntijärjestykseen: Keinänen numerolle seitsemän ja muut yhden eteenpäin. Lassila teki ensimmäisen palon kolmoselle Pekkisen yhden käden kääntönäpäyksestä, mutta Samuel Huotari puhkoi sauman jokeripaidassa ja rakensi yhden palon takatilanteen Roope Korhoselle ja Rönkölle, mutta Jymy ei saanut lyötyä juoksua. Kiri taas sai, kun Antti Korhonen upotti 1-3-tilanteessa upeasti kumuransa kolmosjatkeelle ja Jussi Korhosella oli kova työ katkaista tuo lyönti. Auringonpaisteessa pelatun toisen jakson ensimmäisessä vuorossa ei kuitenkaan nähty enempää juoksuja.

Jymy lähti toiseen vuoroon kakkoskeulasta, mutta tilannetta ei syntynyt, eikä toisaalta palojakaan. Näin ollen Jymy ramasi kärkeen numeron neljän ollessa viimeinen numerolla jokereiden lisäksi. Roope pääsi yrittämään, mutta tappimerkillä irti ollut Vikström paloi kotipesään, eikä Jymy saanut enää yrityksiä. Lopettavalla Jymy teki kaikki palot kakkospesälle. Kolmannen aloittavalla Roope Korhonen rakenteli takatilanteen ja Rönkkö kumautti Tahko2-kuvion kakkossaumasta pinnan ja Jymyn tasoihin. Samuel Huotari löi viimeisellä tahallisen laittoman, mutta Jussi Korhonen jatkoi tärkeiden juoksujen lyömistä kahden palon tilanteessa: kakkosluukkua kohti kumautettu veto pakotti ulkokentän äärisuoritukseen ja Keinänen toi johtojuoksun. Antti Korhonen tasoitti pelin, kun Ville Kotro punnitsi harvinaislaatuisesti palloa polttolinjassa. Peli jatkui kuitenkin tiukkana ja tasaisena ja toisen jakson ratkaisu siirtyi tasatilanteessa viimeiseen vuoroon.

Neljännessä vuorossa Jymy oli kuitenkin jymymäisesti kivenkova. Jymy rakensi kärjestä palottoman ajolähdön ja Roope kumautti kolmosjatkeelle vastustamattomasti ja Purmonen kotiin. Seuraavalla oli suuntimet kolmosluukussa ja pallo kimpusi kolmoskoppari Juhani Ojalasta pallo kimposi aina Hiukan uimarannalle saakka ja Roope kiersi kunniaa etutilanteessa! Lopettavalla Vikström huipensi iltansa kahdella palolla ja keräsi kaiken kaikkiaan yhdeksän paloa ”varsinaisella peliajalla”.

Toisella jaksolla yli 2100-päinen kotiyleisö sai nautiskella auringonpaisteesta.

Supervuorossa Jymy nollasi Kirin ja Komulainen päätti Kirin pyristely kahden palon tilanteessa korkealla tolpalla kopinnostopaloon. Supervuoron lopettavalla Jymy sai takatilanteen päälle, josta Aapo Komulaisen kumuralla tultiin kotiin, mutta lyönti leijaili kopiksi. Roope Korhonen rakenteli uudesta etutilanteesta takatilanteen ja myös viimeinen merkattiin: lyönti kuitenkin leijaili kolmosluukusta laittomaksi. Vapaaseen takatilanteeseen Jymy ehti hetken aikaa jo arpoa seuraavaa lyöjää, kunnes vielä C-ikäinen Samuel Huotari komennettiin lyöntipaikalle. Huotari oli saanut vihjeet Jymyn vaihtopenkiltä Antti Hartikaiselta, että kakkosluukussa olisi tilaa ja näkyvyys ulkokentällä voi olla heikohko. Tätä vinkkiä Huotari myös noudatti ja tälläsi pallon kakkosluukkuun, ja aina entisaikojen Shellin baariin saakka. Huotarin kunnari ja kaksi tavallista uran kolmannessa Superpesis-ottelussa siivitti Jymyn maukkaaseen, maukkaaseen voittoon. Jymy vei ottelun 3-tilanteet lopulta 19-13.

Yhdeksän palon ulkopelimies Jere Vikström jatkaa pelejään kultakypärä päässä ja oli myös ottelun Ruutu-tähtipelaaja yhdeksällä tehdyllä palolla. Toisen jakson ratkaissut Roope Korhonen oli puolestaan kakkospalkittu ja Lumme Energian energisin pelaaja supervuoron ratkaissut ja uran ensimmäisen kunnarin lyönyt Samuel Huotari. Kirin ykkönen oli Markus Keski-Petäjä ja kakkonen Onni Määttä.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Joukkueet jatkavat keskinäisiä mittelöitä Kempeleen Sarkkirannassa perjantai-illan huippuottelussa. Seuraava kotiottelu pelataan ensi maanantaina, kun Joensuun Maila saapuu Jymyn vieraaksi Supermaanantain jännitysnäytelmään. Hanki liput ennakkoon: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy!

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen