Toni Kohonen jatkaa uraansa

Yksi pesäpallon ehdottomista ykkösnimistä, lukkari Toni Kohonen, on tehnyt Sotkamon Jymyn kanssa jatkosopimuksen. Kohosen sopimus on voimassa toistaiseksi ja jatkoa pohditaan yhdessä pelaajan ja seuran kanssa vuosi kerrallaan. Näin ollen Kiteen Pallon kasvatti tulee pelaamaan uransa loppuun asti Jymy-paidassa.

Kohonen on edustanut Sotkamon Jymyn miesten Superpesisjoukkuetta 2000-luvulla ennen tätä kesää kuutena kautena, joista viisi on päättynyt mestaruusjuhliin. Toni Kohosen merkitystä näiden mestaruuksien kapellimestarina ei ole syytä vähätellä. 36-vuotiaan Kohosen päätös jatkamisesta nimenomaan Jymyn väreissä ei ollut vaikea.

– Turha näitä päätöksiä on syksyyn jättää ja koko kesän sitten arpoa, josko sitä jatkaisi tai ei. Kun on halu jatkaa ja seurakin oli halukas jatkamaan sopimusta, niin turha se on kauemmin päätöstä miettiä. Parempi katkoa huhuilta heti siivet, Kohonen toteaa.

Kohonen_Toni_2_pienempi

Kohonen: ”Ennätykset on tehty rikottaviksi”

Seitsemän pesäpallon Suomen mestaruutta saalistanut Kohonen ei ole jäänyt statistiksi henkilökohtaisissa meriiteissäkään. Vyöltä löytyy 16 Itä-Länsi -ottelua, yhdeksän vuoden lukkari-palkintoa ja kahteen otteeseen Kohonen on valittu myös vuoden miespesäpalloilijaksi. Voitontahtoa ja pelinälkää löytyy tästäkin huolimatta edelleen.

– Voittaminen kiinnostaa edelleen, ainahan menestyksekkään syksyn haluaa kokea uudelleen. Tämän lisäksi on hienoa elää ja kokea kausi joukkueen kanssa, niin ylä- kuin alamäet, Kohonen tuumaa.

Kohosen jatkosopimus tarkoittaa tällä haavaa myös käytännössä sitä, että lautasvelholla on mahdollisuus siirtyä tulevien kausien aikana pesispörssipisteissä kaikkien aikojen listan kärkeen. Tämä tekisi Kohosesta kaikkien aikojen parhaimman pesäpalloilijan tehopisteiden valossa. Listalla kolmantena olevalla Kohosella on Pesispörssipisteitä tällä hetkellä 2556 kappaletta, edessä on vain Kari Kuusiniemi (2704) ja Pasi Pirinen (2613).

Tällä kaudella Kohosella on mahdollisuus saavuttaa valinta uransa seitsemänteentoista miesten arvo-otteluun, ensimmäisenä ja ainoana pesäpalloilijana koko Suomessa.

– Eikös se vanha sanonta mene niin, että ennätykset on tehty rikottaviksi. Vaikka ajatukset kyseisistä ennätyksistä lämmittävätkin mieltä, en ole asettanut niitä ensisijaisiksi tavoitteiksi. Joukkueen menestys on tärkeintä ja ennätykset sitten tulevat jos tulevat, Kohonen pohtii.

Nykytahdilla nuo ennätykset tulevat vuorenvarmasti rikkoutumaan. Toni Kohonen tulee olemaan lajin kiintotähti vielä tulevinakin kausina, aina niin kauan kuin pelihalua ja voitonnälkää riittää. Ja niitähän riittää, mitä peliesityksiin ja miehen omiin sanoihin on uskominen.

Toni Kohonen on mahdollisuus nähdä tositoimissa Sotkamon Jymyn Roadtrip-kiertueella Helsingissä Sonera stadiumilla keskiviikkona 22.5. klo 18 Sotkamon Jymyn ja Hyvinkään Tahkon välisessä ottelussa ja Tampereella Kaupin urheilupuistossa lauantaina 25.5. klo 16 ottelussa, jossa Jymyä vastaan asettuu Kouvolan Pallonlyöjät.

Lukkarimaestro Toni Kohonen latasi joukkueen kovimman penkkituloksen indeksillä mitattuna.

TONI KOHONEN

TILASTOT (RUNKOSARJA):

Ottelut: 537
Lyödyt: 36+545=581
Tuodut: 394
Kärkilyönnit: 2433
Pesispörssipisteet: 2556 (Kaikkien aikojen tilaston kolmas.)

SAAVUTUKSET:

7 Suomen mestaruutta
5 hopeaa
1 pronssi
Vuoden pesäpalloilija 2001 ja 2005
Vuoden lukkari 1999, 2001, 2002, 2004, 2005, 2009, 2010, 2011, 2012

-AH