Toni Kohosesta kaikkien aikojen pesäpalloilija – Jymy rynnisti voittoon

Sotkamon Jymy pelasi lauantaina Pihkalassa todellista hurlumhei-pesistä, kun se voitti kotijoukkue Tahkon jaksoin 2-0 (4-1, 13-1). Päivä oli muutoinkin historiallinen, sillä Toni Kohonen siirtyi kaikkien aikojen pesispörssitilaston kärkeen ohi Kari Kuusiniemen ja häntä voi näin hyvällä omallatunnolla tituleerata kaikkien aikojen pesäpalloilijaksi. Kohosella pesispörssipisteitä on yhteensä 2704,7 ja Kuusiniemellä 2704.

– Yllätävillä lyönneillähän nuo tuli, kaveri vähän avusti siinä, Kohonen totesi pelin jälkeen vaatimattomana.

Itse ottelussa Jymy näytti kaapin paikan heti ensimmäisen jakson alussa. Vapauttavana lyöntinä toimi Niilo Piiponniemen kunnari tyhjään kenttään 2-rajasta ja kun samassa vuorossa Jymy iski vielä kolme lisäjuoksua taululle, oli jakso sitä myöten taputeltu; Tahko ei saanut aikaiseksi kuin yhden kavennusjuoksun.

– Kyllähän me saimme juoksuja myös Tahkon ulkopelivirheillä paljon, mutta tilanteita saatiin ennen kaikkea omilla hyvillä lyönneillä paljon rakennettua, Jymyn pelinjohtaja Mikko korhonen kertoi.

toni kohonen sotkamon jymy
Päivämäärä muistiin: tällä pallolla tehtiin tänään historiaa.
niilo piiponniemi sotkamon jymy
Niilo Piiponniemi avasi Jymyn juoksuhanat kunnarilla tyhjään kenttään. Tämän lisäksi niilo toi 3 juoksua ja saalisti 5 kärkilyöntiä 83 prosentin teholla.

Hanat auki toisella jaksolla

Toinen jakso näytti ensi alkuun tasaiselta, mutta kolmannessa vuorossa alkoi tapahtua toden teolla: Jymy iski tauluun 6 juoksua, joista kolme syntyi Toni Kohosen kunnarin arvoisella läpilyönnillä Teemu Nikkasen edestä. Nikkanen ei saanut palloa haltuunsa ja pallo vieri tavoittamattomiin. Tässä vaiheessa Kohonen oli vain kärkilyöntipisteen päässä jaetusta tilastokärjestä.

Viimeinen ennätykseen johtanut tehopiste Kohoselle tuli viimeisessä vuoroparissa, hänen tuotua juoksun Immo Rautiaisen kotiutuksella. Kohonen palkittiin ottelun kakkospalkinnolla, Jani Komulaisen viedessä ykköspytyn yhden lyödyn ja yhdeksän kärkilyönnin turvin.

– Erittäin kova urheiluteko. Tämä on osa suomalaisia isoja urheilumerkkipaaluja. Päivä ja tapahtuma jää kyllä mieleen, on suorastaan kunnia olla todistamassa tätä paikan päällä, Korhonen ylisti.

– Toivon että urheilukulttuurissamme näitä osattaisiin paremmin arvostaa, tämä on kuitenkin kovin pesissaavutus minkä pelaaja voi saavuttaa.

Ällistyttävää on myös se, että Kohonen ei ole ollut uransa aikana pois kuin kaksi ottelua – nekin karenssin takia.

– Tämä saavutus vaatii paljon muutakin kuin pitkää peliuraa, joten ei voi osoittaa muuta kuin kunnioitusta Tonia kohtaan, Korhonen jatkoi.

Seuraavan kerran Jymy pelaa maanantaina Joensuun Mailaa vastaan Joensuussa Mehtimäen pesäpallostadionilla. Tuo peli alkaa klo 18.

Kohonen teki Superpesisdebyyttinsä 2.5.1993 17-vuotiaana Seinäjoella. Käsittämättömästi yksikään peli ei ole jäänyt loukkaantumisen takia sivuun.
Kohonen teki Superpesisdebyyttinsä 2.5.1993 17-vuotiaana Seinäjoella. Käsittämättömästi yksikään peli ei ole jäänyt loukkaantumisen takia sivuun.

Ottelun tilastot

Toni Kohosen mietteitä löydät lisää yllä olevasta videosta, sekä alla olevasta lehdistötilaisuudesta. Lehdistötilaisuusvideossa Kohonen pääsee ääneen ajassa 5:14.

Pesispörssipisteiden laskennasta löydät lisätietoa tästä linkistä.

-AH