Topi Korhonen ei kuvia kumartele

Tänä kesänä Jymyn vakiokokoonpanoon murtautunut Topi Korhonen pelaa nuoresta iästään huolimatta kypsää pesäpalloa.

Sateinen heinäkuun päivä Sotkamossa 2012. Sade on karkoittanut suurimman osan katsojista, paikan päälle Sotkamon Jymyn ja Joensuun Mailan välistä ottelua on saapunut katsomaan 1312 katsojaa.

Aurinkoinen syyskuun päivä Vimpelissä 2015. Kolmatta finaaliottelua Vimpelin Saarikentälle on saapunut seuraamaan 4121 katsojaa ja tunnelma on korviahuumaava.

Äkkiseltään peleistä ei löydä mitään kytköstä, mutta molemmat ottelut ovat isoja niissä esiintyvälle vuonna 1996 syntyneelle Topi Korhoselle: 2012 hän pelasi ensimmäisen ottelunsa Superpesiksessä ja viime syksynä hän oli ensimmäistä kertaa mukana avausyhdeksikössä. Kumpi kamppailu mahtoi jännittää enemmän?

– Kyllä se eka peli Superpesiksessä jännitti helposti enemmän. Mulla oli viime syksynä koko ajan sellanen asenne, että ei sinne lähdetä selviytymään, vaan voittamaan, Topi muistelee.

Voittamaan totta tosiaan. Jymy nappasi mestaruuden kutkuttavan jännittävässä loppuottelusarjassa ja finaaleissa ulkokentällä onnistunut Topi lunasti paikkansa yhdeksikössä seuraavan talven aikana.

Topi löi uransa ensimmäisen kunnarin tällä kaudella Seinäjoella 12. kesäkuuta ja onnistui uudemman kerran kotipelissä Pattijokea vastaan 16. kesäkuuta.
Topi löi uransa ensimmäisen kunnarin tällä kaudella Seinäjoella 12. kesäkuuta ja onnistui uudemman kerran kotipelissä Pattijokea vastaan 16. kesäkuuta.

Topin tie pesiksen pariin on varsin tyypillinen sotkamolaiselle nuorelle. Sisko Tiia pelasi pesistä, minkä lisäksi neljä vuotta vanhempi serkkupoika ja nykyään joukkuetoverina pelaava Niko Korhonen löi palloa niin ikään ja serkukset pelailivat yhdessä pihapeleissä.

– Kävin myös pienenä kattomassa varmaan kaikki nämä Superin pelit Hiukassa, Topi lisää.

Pihapelit ja edustusjoukkueen pelien tiivis seuraaminen ovat ainakin osasyy sille, että nykyinen pelinjohtaja Mikko Kuosmanen nostaa Korhosen vahvuuksiksi sisä- ja ulkopelin suoritusvarmuuden lisäksi pelinlukutaidon. Topi tekee esimerkiksi mailan varressa niin sanottuja ”oikeita lyöntivalintoja”.

– Kun Topi on lyömässä, niin hän pystyy katsomaan tyhjän paikan ja valitsemaan oikean lyöntivalinnan siinä tilanteessa sen sijaan, että löisi päätä seinään, Kuosmanen kuvailee.

– Jos pelinjohtaja käskee lyödä jotain ja se ei käy siihen paikkaan, niin hän saattaa muuttaa lyönnin tilanteeseen sopivaksi.

Kuluneena kesänä Korhosen tilille on kertynyt 24:ssä ottelussa 2+10 lyötyä, 20 tuotua ja 96 kärkilyöntiä joiden myötä hän on murtautunut vakiorosteriin, jopa välillä 1-kärjen päävaihtajaksi numerolle kolme Antti Hartikaisen ollessa lasaretissa.

– Hyvin nuo pelit ovat tuntuneet menevän. Tottakai sinne mahtuu myös huonompia pelejä, mutta ennen kaikkea on tullut tasaisuutta ja olen pystynyt nostamaan perustasoa, Korhonen kertoo.

Etenemistaito on myös yksi Topin vahvuuksista.
Etenemistaito on myös yksi Topin vahvuuksista.

Potentiaalia miehellä löytyy, mutta tietenkin myös kehittämisen kohteita.

– Heittovoima ja lyöntivoima, eli tehokkuutta kun Topi saa paremmaksi, niin siinä se on. Hän on Itä-Länsi -tason pelimies muutaman vuoden päästä, Kuosmanen povaa.

Myös Korhonen mainitsee samoja kehittämisen kohteita kuin pelinjohtaja.

– Fysiikan kehittämisen sinne voi kirjottaa, Topi naurahtaa.

Perjantaina Jymyn vieraaksi saapuu Joensuun Maila. Joensuu on sarjassa Jymyn perässä kolmantena, mutta se on pelannut myös kolme peliä vähemmän. Ottelu on runkosarjan loppusijoitusten kannalta hyvin tärkeä, sillä mikäli Maila korjaisi rästipeleistään täydet pistepotit, huohottaisi se pisteen Jymyn perässä. Topi ounastelee ottelusta runsasjuoksuista.

– Jos kelit jatkuu tällaisena, niin paljon tullaan juoksuja lyömään. Molemmilla on hyviä pomputtajia, joten takatilanteita tulee varmasti.

Jymy on tällä hetkellä hyvässä voittoputkessa. Heinäkuun aikana kainuulaisia ei ole kukistanut kukaan ja voittoputki jatkuu nyt kymmenen ottelun mittaisena.

– Ei tässä ole missään vaiheessa ollut sellaista hätää, että tarvisi murehtia miten pärjätään. Vaikka kesäkuussa oli todella paljon niitä 1-0 -pelejä, niin ei missään vaiheessa ollut sellaista oloa, että tässä joku paniikki olisi, Topi kertoo.

Ilahduttavan itsevarmaa puhetta 20-vuotiaalta pelimieheltä.

Sotkamon Jymy saa vieraakseen Joensuun Mailan Hiukan pesäpallostadionilla perjantaina 29.7. klo 18. Portit aukeavat klo 17.

Teksti: Antti Haapasalo
Kuva: Janne Kuronen, Antti Haapasalo