Tuttu kaava Hiukassa – Jymylle kolmas otteluvoitto

Sotkamon Jymy – Kiteen Pallo 1-0 (4-1, 4-4)

Ottelun tilastot

Jymy tarrasi tiukasti kiinni välieräpaikkaan otettuaan kolmannen otteluvoiton aurinkoisessa Hiukassa. Ottelusarja jatkuu Kiteellä tiistaina, missä kotijoukkue pelaa selkä seinää vasten.

Hiukassa paistoi aurinko koko pelipäivän. Tällainen ihme oltiin nähty edellisen kerran kesäkuun puolivälin paikkeilla. Kainuulaiset lähtivät otteluun tutulla sapluunalla, kun taas Kitee oli pakotettu tekemään joitakin muutoksia. Perjantaina Kiteellä jalkaansa loukannut Juuso Lattu oli poissa kokoonpanosta ja Latun tilalle kokoonpanoon nousi Jonne Matikainen. Tämän lisäksi Kitee oli tehnyt selkeitä muutoksia yhdeksikköön: Paavo Pelto tuli numerolla kaksi ja Aku Kettunen otti Pellon paikan kolmosena, jonka lisäksi myös useampi muu pelaaja oli vaihtanut lyöntinumeroaan.

Jymy aloitti tuttuun tapaan ulkovuorolla Aapo Komulaisen voitettua Lassi Vasaraisen hutunkeitossa. Kitee onnistui myös tänään rakentamaan ajolähdön ensimmäisessä vuorossa Jiri Pippolalle, mutta toisin kuin Kiteellä Pippola ei onnistunut, vaan Pellosta syntyi haavat kotipesään. Tämän jälkeen koko ottelusarjan kärpäsiä napsinut Komulainen höynäytti Kettusen 2-3-taipaleella. Pippola purki tilanteen ja seuraavaksi kentälle pyrkinyt Joni Lehikoinen kärysi ykköspesälle. Isännät täyttivät pesät ja Roope Korhonen pääsi kotiuttamaan kakkospussilla Elmeri Purmosen, joka toi ottelusarjan viidennen henkilökohtaisen juoksun. Hannes Pekkisen toisen lyönnin merkkikotiutus oli laiton, joten Pekkinen joutui tyytymään laittomaan ratkaisuun myös viimeisellä. Jere Vikström oli irti puolestaan Komulaisen tappikumuralla, joten Jymyn piti siirtää yhden palon yritykset kakkoskärkeen. Tällä kertaa meno tyssäsi kuitenkin kakkospesälle.

Toisen aloittavalla Kitee hyppi kärkeen ja rakensi tälläkin kertaa tilanteen isoa kotiutusvastuuta kantavalle Pippolalle. Kumura jäi kuitenkin Niko Korhoselle, joka oli perjantai-illan tapaan napsimassa palloja tappimies Kalle Kuosmasen takana. Pippolan lyönnit jäivät viimeiseen ja tilanteen jatkamiseen tarkoitettu näpäys oli laiton ja näin kolmas palo ykköspesältä. Roope Korhonen tuplasi Jymyn johdon kolmossaumavedolla ja Vikström kirmasi kotiin. Viimeisenä lyöjänä lyönyt Kuosmanen onnistui tänäänkin kotiutuksessa: Kuosmanen kihautti viistomailalla keskisauman rikki ja Purmonen toi illan toisen. Lyöntikierros päättyi kuitenkin Juho Keinäsen viimeisen rajaleikkurin ollen hieman laiton.

Kolmannessa vuorossa Samu Vainikaisen veto kohti kakkoskoppari Iivari Vihantoa otti ilkeähkön virhepompun ja lyönti sirvahti ranteesta jatkeelle. Vasarainen juoksi ykköseltä aina kotiin saakka, vaikka taittolinjojen onnistuessa olisikin palanut lipulle saakka. Vainikainen ennätti kakkospesälle. Tässä vaiheessa vierailijoilla oli kuitenkin rasitteena jo vuoron alussa syntyneet kaksi ykköspaloa ja Jymy otti takapalon kakkospesältä. Roope Korhonen kuitenkin kuittasi Kiteen kavennusjuoksun kumauttamalla kumuran väliin Vihannon tuodessa. Lisää juoksuja ei avausjaksolla nähty, vaikka myös Kitee sai palotonta kolmostilannetta, niin kärpästen makuun päässyt Komulainen irttoitti Kasperi Kaksosen ja tämän jälkeen Jymyn ulkopeli hoiti loput. Aurinkoisesta ja lämpöisestä pelikelistä huolimatta 3-tilanteet avausjaksolla kirjattiin syksyn peleille tyypillisen niukasti jymyläisille 7-5 ilman violettien turhaa lopettavaa.

Hannes Pekkinen tuulettaa tehtyä paloa Jymyn etukentällä.

Toisen jakson alku oli täynnä sattumuksia. Ensiksi Joona Lehtinen nappasi kärpäsen Vihannosta kakkospesältä. Kärpäsen jälkeen palolta haiskahtaneesta vaihtolyönnistä Jymy sai ilmaiseksi takatilanteen kiteeläisten polttoheiton viuhuttua räpylän alta aina takakentälle saakka. Pekkisen ensimmäinen lyönti vapaaseen takatilanteeseen tippui väliin, mutta Vikström ei tullut. Seuraava lurahti tappimiehen läpi ja kymmenyksien harkinnan jälkeen Vikström karkasi kolmoselta kotiin. Juuri tämä hetken harkinta tai ulkopelaajien hämäys oli avainasemassa juoksun syntymisen kanssa, sillä Kiteen koppari Samu-Kalle Varonen lönkytteli pallolle huomattuaan ensin Vikströmin seisovan kolmospesällä. Sami Partanen otti tässä välissä aikalisän. Jymy hyppäsi yhdellä palolla, ja syntyneen juoksun turvin kakkoskärkeen, joka ei kuitenkaan onnistunut takomaan enempää juoksuja. Kitee vaihtoi jaksotauon aikana lyöntijärjestystä ja onnistuikin heti juoksun teossa, kun numerolle viisi tullut Vainikainen iski yleisöä kohahduttavan pommin kakkosluukkuun. Tilanteesta syntyi Pallon tasoitusjuoksu, mutta Ville Kotron häikäisevä ulkopelisuoritus säästi Jymyn paljon pahemmalta. Tämän jälkeen Komulainen tavaramerkki, taktinen väärä osui jälleen kerran kohdalle ja Kotro tyylitteli toisen palon ykköseltä ja Niko Korhonen oli siellä, missä niin monta kertaa tässä sarjassa aiemminkin, katkaisemassa Pippolan tappikumuraa etumiehen takaa.

Toisen aloittavalla Roope Korhonen onnistui jälleen: kova veto kakkossaumaan kotiutti Vikströmin, mutta palloa häplännyt Vainikainen sai otettua takapalon kakkospesältä. Tilanne jatkui jälleen kerran Kuosmaselle saakka, mutta Niko Korhonen irtosi kolmoselta pallon jäätyä linjaan kopiksi. Lyönti oli suunnattu kakkosjatkeelle, joten vuoron päättänyt palo luonnollisesti harmitti erityisesti pelinjohtoa. Pohjois-karjalaiset saivat jälleen kerran ajotilanteen, mutta tilanne kuihtui merkkivirheisiin: Pelto irtosi kakkoselta muiden pysyessä omilla pesillään. Pellosta palo ja tämän jälkeen ajotilanteessa kaikkien oli edettävä, mutta Varosen viistomaila kantoi kopiksi saakka. Kitee kuitenkin jatkoi taistelua ja rakensi toisen ajotilanteen Pippolalle, joka onnistui kotiuttamaan Topias Kaksosen kakkospesän päälle kohdistuneella vedolla.

Violettioranssien nestori Roope ”Pappa” Korhonen nautti lämpimästä kelistä. Kolmannessa vuorossa Roope siirsi kotijoukkueen uudelleen johtoon puhkaisemalla kakkossauman. Lyöty oli Roopelle jo illan viides ja Vihannolla tuotu illan toinen. Vierailijoiden tasoittavalla Komulainen jatkoi punakeltamustiin pukeutuneiden etenijöiden härnäämistä kärpäsen muodossa. Isännät saivat taululle nopeasti kaksi paloa, mutta kolmatta odoteltiin niin kauan, että voimakkaasti yläkierteinen kopinnosto tippui vapaassa takatilanteessa Vihannon eteen ja Matias Litmanen karkasi kotiin juoksun arvoisesti Vihannon jouduttua pakittelemaan.

Neljänteen vuoroon edettiin tasatilanteessa ja Jymyn lyöntikierros alkoi ikävästi keskipalkista. Kakkoskärjen rakenneltua tilanteen Roope Korhonen pamautti illan komeimman lyötynsä kakkoskoppari Vasaraisen eteen ja Purmonen kipitti illan kolmannen tuodunsa. Myös Roopen viimeinen merkattiin, mutta ulkopelikuvion vaihdos osui kohdilleen, lyönti epäonnistui ja tilanteesta syntyi kaksi paloa. Violetit pääsivät vielä yrittämään, mutta Vikströmin vapaa pystäri kolmosjatkeelle jäi Pellon hanskaan. Kitee rutisti itsensä vielä peliin mukaan. Varosen viimeinen kakkosrajaleikkuri oli laiton palottomassa ajolähdössä. Vainikainen upotti pallon väliin, mutta Jussi Korhonen otti tuiki tärkeän takapalon kolmospesältä. Kitee oli kuitenkin tullut tasoihin. Seuraavaksi kopparitaitoja esitteli Vihanto, joka haki Vainikaisen viimeisen pystärin syöksykopiksi. Lehikoinen täytti kuitenkin ykkösen, mutta Kuosmanen luki oikein Litmasen vaihtoyrityksen ja päätti ottelun polttamalla Lehikoisen kakkoselle.

Kärjessä kiitävä Vihanto syöksyy kakkospesälle.

Jymyn ykkösenä palkittiin, kuinkas muutenkaan kuin kuusi juoksua lyönyt (7/8 kl) Roope Korhonen. Kakkospalkinnon ansaitsi 88-prosenttista sisäpeliä ja kolme paloa ulkopelissä tehnyt Niko Korhonen. Lumme Energian energisin pelaaja oli neljä paloa saalistanut Komulainen. Vieraiden ykkönen oli Vainikainen ja kakkonen Litmanen. Aurinkoisessa kelissä Hiukkaan oli saapunut hieman yli 1400 silmäparia. Violetit veivät ottelun 3-tilanteet lopulta 16-12.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Puolivälieräsarja jatkuu tiistaina Kiteellä, missä kotijoukkue pelaa selkä seinää vasten. Kainuulaiset etenvät voitolla välieriin ja tappiolla puolestaan ottelusarja jatkuu Hiukassa tulevana torstaina.

Puolivälierien otteluohjelma:

Ke 16.8. Puolivälierä 1 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo
Pe 18.8. Puolivälierä 2 Kiteen Pallo vs Sotkamon Jymy
Su 20.8. Puolivälierä 3 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo

Ti 22.8. Puolivälierä 4 Kiteen Pallo vs Sotkamon Jymy
To 24.8. Puolivälierä 5 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo (tarvittaessa)
La 26.8. Puolivälierä 6 Kiteen Pallo vs Sotkamon Jymy (tarvittaessa)
Su 27.8. Puolivälierä 7 Sotkamon Jymy vs Kiteen Pallo (tarvittaessa)

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen