Unelmafinaalit uusiutuvat – Sotkamo saa vastaansa Vimpelin miesten Superpesiksen loppuotteluissa

Pesäpallokausi 2011 sai huikaisevan päätöksen, kun Sotkamo ja Vimpeli kohtasivat jännittävimmässä finaalisarjassa miesmuistiin. Loppuottelusarja venyi vasta kolmatta kertaa koko nykymuotoisen pääsarjapesäpalloilun historiassa viidenteen finaaliotteluun asti, jolloin voittajaksi selviytyi Sotkamon Jymy. Lähes 5500 katsojaa seurasi loppuun myydyllä Hiukan pesäpallostadionilla ratkaisupeliä, jonka tunnelma oli poikkeuksellista. Samaa koettiin viimeksi 90-luvulla.

Kun joukkueiden voimasuhteet pysyivät suhteellisen samana viime syksyn hiljaisten siirtomarkkinoiden jälkeen, monet alkoivat odottaa tulevalta kaudelta jo tiettyä huipennusta, vaikka siitä ei vielä ääneen puhuttu: Sotkamo ja Vimpeli kohtaisivat loppuotteluissa 2012. Kuinka ollakaan, juuri nämä joukkueet kohtaavat 1. finaaliottelussa lauantaina Hiukassa, panoksena Suomen mestaruus.

– Kyllä viime vuoden finaalit olivat urheilu-urani hienoimpia hetkiä. On upea nähdä, millaista meteliä fanit voivat saada aikaan pienellä yhteistyöllä, Jymyn moottoriturpana tunnettu etumies Jimi Heikkinen muistelee.

Viime syksyn ratkaisufinaalia seurasi yhteensä 5480 katsojaa.

Kuosmanen: ”Runkosarjan peleillä ei merkitystä”

Joukkueet ovat runkosarjan aikana kohdanneet toisensa jo neljä kertaa. Vaikka runkosarjassa kaikilla kerroilla Jymy onkin vienyt pidemmän korren, toppuuttelee Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen olemaan tekemättä runkosarjasta hätäisiä johtopäätöksiä.

– Runkosarjan peleillä ei ole tässä sarjassa merkitystä. Viimeisestä kohtaamisestamme on kauan (edellinen kohtaaminen heinäkuun 15. päivä) ja kaikki pelit ovat olleet erittäin tiukkoja, juoksu suuntaan tai toiseen, Kuosmanen muistuttaa.

Joukkueet on nähty huippujännittävissä pudotuspelisarjoissa viime syksyä aiemminkin. Edellinen kerta on kahden vuoden takaa välierissä kaudella 2010, jolloin Veto oli niukasti Jymyä parempi, edeten loppuotteluun ja lopulta Suomen mestaruuteen. Syyt Vimpelin vaarallisuuteen ovat pelinjohdon mukaan selkeät.

– Kyllä Vimpelin vahvuus on ehdottomasti kärjestä löytyvä, Superpesiksen parhaimpiin kaksikkoihin kuuluva, Sami Haapakoski Ja Henri Puputti. Haapakoski menee kentälle, Puputti vie kahta pesänväliä ja vaaralliset jokerikotiuttajat hoitavat lopun, Kuosmanen summaa.

Toni Kohosella on kaikkien aikojen eniten pudotuspelikokemusta nykymuotoisessa pesäpallossa: yhteensä 173 ottelua.

Lukkareiden rooli kasvaa

Loppuottelusarjan ratkaisu piilee Kuosmasen mukaan vaihtolyöjien onnistumisessa sekä lukkaripelissä.

– Tässä sarjassa taistelupareina ovat ilman muuta Suomen parhaat vaihtolyöjät: Vimpelillä Henri Puputti ja meillä Jani Komulainen sekä Antti Hartikainen. Pelit kulminoituvat siihen, kumpi saa enemmän tilannetta rakenneltua, pelipäällikkö Kuosmanen näkee.

– Lukkaripeliä ei tietenkään saa väheksyä. Historia on osoittanut sen, että mitä pidemmälle kaudessa mennään, sitä tärkeämmäksi lukkareiden rooli kasvaa. Molemmilla joukkueilla on vielä sellainen kotiyleisö, joka mylvinnällään vaikeuttaa varmasti vierasjoukkueen sisäpelaamista, Kuosmanen arvioi.

Tämän syksyn ratkaisupeleissä Sotkamon Jymy ei tule antamaan piiruakaan periksi, ainakin jos pesiksen Jarkko Ruuduksikin tituleerattua Jimi Heikkistä on uskominen.

– Nyt ei ole aika jarrutella. Viime vuoden finaalitappio on kasvattanut Vimpelin poikien kostohalut korkealle ja päälle tullaan voimakkaasti ja isolla egolla. Hyökkäykselle on saatava stoppi heti alkuunsa, Heikkinen puhkuu.

Jimi Heikkisen tuuhea playoff-parta on jo lähestulkoon käsite. Viime vuonna myös hiukset saivat kyytiä. Mikähän mahtaa olla tämän syksyn finaali-look?

Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto kohtaavat miesten Superpesiksen loppuotteluissa ensimmäisen kerran Sotkamossa Hiukan pesäpallostadionilla lauantaina 1. syyskuuta klo 16.00. Ottelusarja pelataan paras viidestä -järjestelmällä. Muut ottelupäivät löydät pelikalenterista. Lippuja voi ostaa ennakkoon Sotkamossa Ravintola Messistä, Holiday Club Katinkullasta ja Kahvila Murusesta sekä Kajaanissa K-Citymarketista. Lipun voit hankkia ennakkoon myös Lippupalvelusta. Lisätietoja lipuista löydät tästä linkistä.

-AH