Vahvasti peliin rynnännyt Veto oli parempi Saarikentällä

Vimpelin Veto – Sotkamon Jymy 2-0 (8-4, 4-2)

Ottelun tilastot

Voit äänestää Jymyn Bolt -kovinta työntekijää täällä!

Sotkamon Jymyn voittoputki katkesi Vimpelin Saarikentällä. Haastavista asetelmista kärkimatsiin lähtenyt kainuulaismiehistö kimmersi kovasti, mutta ei pystynyt vastaamaan kotijoukkueen rynnistyksiin jaksojen aluissa.

Jymy lähti kärkimatsiin kuuden ottelun voittoputkessa ja tietoisena, että Kalle Kuosmanen, Niilo Piiponniemi ja Niko Korhonen ovat poissa kokoonpanosta alavartalovammojen takia. Lähtötilanne ei helpottunut yhtään, kun pelipäivän aamuna kokoonpanosta tippuivat niin lyöjäjokeri Lauri Rönkkö kuin etumies Hannes Pekkinenkin sairastumisen vuoksi. Kotijoukkue Vimpelin Veto pääsi otteluun liki ykköskokoonpanollaan, sillä poissa oli ainoastaan pitkäaikaistoipilas Matias Rinta-aho.

Poissaolot antoivat kuitenkin mahdollisuuden monelle uudelle kasvolle nousta Jymyn kokoonpanoon. Vimpelin pesisfetivaalien huipennuksessa nähtiin niin debytantteja kuin vielä juniori-ikäisiä pelimiehiä. Useamman ottelun alkukauden aikana pelannut Valtteri Virtanen nousi jokeriksi Roope Korhosen ja superpesisdebytantti Vertti Veittikosken kaveriksi. Yhdeksikössä nähtiin Huotarin veljespari, kun sekä Jymyyn lainalta palautettu Aleksanteri että vielä C-ikäinen Samuel nousi pelaavaan rosteriin. Samuel Huotari on ensimmäinen Jymyn paidassa mestaruussarjassa ulkona pelannut 16-vuotias sitten Juhani Suutarisen ja kesän 1961!

Tieto nuorimmasta ulkopelaajasta sitten vuoden 1961 ei vanhentunut kauaa, kun Jymylegenda Kari Hakkarainen nosti kissan pöydälle Twitterissä. Jymyn mediatiimi pahoittelee.

Aapo Komulainen vei Jymyn ulkopeliin voitettuaan hutunkeiton yli 3400-päisen kotiyleisön edessä. Veto aloitti vahvasti iskemällä ensimmäisessä vuorossa jo palloa jatkeelta jokeen. Elmeri Anttila avasi hanat Mikko Vihriälän juostessa ja toisen juoksun iski Aleksi Lassila, joka rokotti kolmosjatketta toistamiseen. Jussi Korhonen oli molemmissa lyönneissä mukana ja sai katkaistua osittain lyöntejä joenpenkalta.

– Pelisuunnitelmana oli, että Veto ei saa lyödä läpilyöntejä ja saada hurmosta jaksojen aluissa. Niissä epäonnistuttiin tänään, Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Jymy ei saanut peliään vielä auki ensimmäisessä vuorossa ja Veto karkasi toisen aloittavalla vakuuttavaan johtoon ja takoi Jukka-Pekka Vainionpään johdolla viisi juoksua yksittäisillä lyönneillä. Jymy kavensi tasoittavalla yhden juoksun verran, kun Valtteri Virtanen kotiutti Iivari Vihannon. Roope Korhosesta otettiin kuitenkin samassa tilanteessa takapalo, eikä viimeisenä lyöjänä ollut Virtanen yltänyt ihmetekoihin.

Kolmannessa vuorossa Jymy pääsi peliin mukaan nollattuaan kotijoukkueen ja iskemällä Roopen ja Komulaisen toimesta taululle kaksi lisäjuoksua. Jymy oli enää kuuluisan ”yhden lyönnin päässä”. Neljännen aloittavalla Veto kuitenkin lisäsi johtoa yhdellä, eikä Jymy saanut lopettavalla kavennettua tilannetta kuin yhdellä juoksulla Roope Korhosen toimesta. Avausjakso Vedolle 8-4.

Vertti Veittikoski nousi Jymyn B-junioreista debytoimaan Superpesiksessä.

Jymy sai hyvän alun toiselle jaksolle ja rakensi tilanteen päälle. Roopen epäonnistuttua asteli lyöntipaikalle toisen polven superpesispelaaja ja kolmannen polven jymyläinen, Samuel Huotari. Huotari löi viimeisellä pallon väliin kakkoskopparin eteen ja pääsi tuulettamaan uran ensimmäistä lyötyä juoksua miesten Superpesiksessä. Jos oli Veto vahva ensimmäisen jakson kahdessa ensimmäisessä vuorossa, niin vahva oli kotijoukkue myös toisen jakson ensimmäisen lopettavalla. Neljällä yksittäisellä juoksulla kotijoukkue karkasi kolmen juoksun johtoasemaan.

Tämän jälkeen Jymy tilkitsi myös ulkopelinsä, eikä antanut yli 3400-päisen kotiyleisön edessä pelanneelle Vedolle lisäjuoksuja. Roope Korhonen kavensi tilannetta toisen aloittavalla, mutta Jymykään ei enää ottelussa onnistunut, vaikka kolmannessa vuorossa juoksu jäikin lähelle Anttilan tehdessä erinomaisen kopparisuorituksen Roopen koppareiden väliin suuntautuneesta kumurasta. Viimeisessä vuorossa Jymy tuhersi itse kaksi ensimmäistä paloa kärjestä ja näin kiri jäi valjuksi. Veto oli selvästi edellä molempien jaksojen alussa, mutta Jymy sai kammettua itsensä mukaan peliin myös varsin uudistuneella kokoonpanolla. Vimpelin Veto vei ottelun 3-tilanteet 16-12 yhden sisävuoron vähemmän pelanneena.

Samuel Huotari esiintyi Jymyn ulkopelissä ja löi uran ensimmäisen juoksun Superpesiksessä.

Jymyn parhaana palkittiin vakuuttavia otteita jatkanut ja yhden juoksun tuonut Jere Vikström (7/9 kl) ja kakkospytyn pokkasi tänään kultakypärää kantanut Roope Korhonen, joka onnistui kihauttamaan etenijän kotipesään kolmen juoksun verran. Vedon ykkönen oli neljä lyönyt Jukka-Pekka Vainionpää ja kakkonen oli Aleksi Lassila. Ruutu-tähtipelaajaksi kotikentällä valittiin lukkari Teemu Kinnunen. Jymyn parhaat polttajat ulkopelissä olivat Ville Kotro (6 paloa), Komulainen (3 paloa) ja Juho Keinänen (3 paloa).

Katso Boltin tarjoama lehdistötilaisuus alta!

Jymyn seuraava matsi pelataan tiistaina Marjex Stadionilla, kun paikallisvastustaja Kempeleen Kiri matkaa Kainuuseen. Hanki liput ennakkoon osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy! 

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen

Muokattu 17.7.2023 klo 10:05: Lisätty Kari Hakkaraisen nosto Twitteristä sekä maininta Matias Rinta-Ahon poissaolosta Vedon rosterissa.