Vaikea ilta Hiukassa – Manse vei voiton

Sotkamon Jymy – Manse PP 0-1 (0-5, 0-0)

Ottelun tilastot

Jymy palasi kotiyleisön eteen kärkimatsissa. Tällä kertaa ei ollut aihetta juhlaan, vaan Jymy pelasi kauden tukkoisinta sisäpeliä.

Kainuulaiset lähtivät otteluun tappio niskassa. Jo Supermaanantaissa poissa ollut Kalle Kuosmanen jatkoi edelleen katsomon puolella, samoin maanantaina ottelun loppupuolella sivuun hypännyt Jere Vikström. Tämä tarkoitti sitä, että lainapelaajista Veeti Kokko hälytettiin Seinäjoelta takaisin. Kokko tulikin suoraan isoon rooliin numerolle kolme ja ulkopelissä etukentälle.

Kapteeni Aapo Komulainen tarttui aloittavaan ulkovuoroon voitettuaan hutunkeitossa virkaveli Perttu Ruuskan. Alku oli lupaava, kun isännät saivat pelattua nollavuoron ulkona, mutta oma sisäpelikään ei ottanut tuulta alleen. Toisen aloittavalla tamperelaiset rakensivat palottoman ajolähdön Ruuskalle, jonka yrityksen jymyläiset selvitti. Yhden palon jatkoajossa Henri Puputin ruuti oli ulkokentälle liian kuivaa: kaksi lyötyä juoksua ja vierailijat vahvaan hallinnan tunteeseen. Tämä oli myrkkyä sotkamolaisille, jotka ovat muutenkin kamppailleet viime kierrosten aikana sisäpelihaasteiden kanssa. Etenkin, kun lopettavalla kolmen palon yritys kakkoskärjestä ei tuottanut tulosta.

Manse löi Ruuskan johdolla kolmannen ja Severi Tikkakoski toi juoksun. Tilanne vaikutti jo hetken ”ulkopelin voitolta”, mutta niin vain Ruuskan kotiutuskoukku poiki juoksun. Puputti jatkoi tykitystään ja Simo Vainikainen toi manselaisten neljännen. Lehdistötilaisuudessa Jymyn pelinjohtaja Iiro Haimi harmitteli avausjakson kahta vuoroa.

– Se taittuu nyt vähän helpommin, kun vastustaja saa juoksuja eteen ja tiedetään, että omassa sisäpelissä on ollut haasteita, niin liikaa ei kärsisi eteen antaa.

Jymyn lyöntikierros pyöri kokonaan ympäri, mutta Jani Komulaisen suojatit saivat violettien kärjen kuriin. Neljännen aloittavalla Manse iski vielä yhden. Manse sai lopettavalla palon kakkospesältä hyvin kentälle menneestä Elmeri Purmosesta ja kun Kokon viimeinen leijaili laittomaksi, oli kainuulaiset tukalassa asemassa. Roope Korhonen hankki Jymylle jakson ensimmäisen kolmostilanteen vaihtamalla Iivari Vihantoa kahta väliä, mutta kolmostilanne oli laiha lohtu, kun Hannes Pekkisen merkkikotiutus leijaili kopiksi. Manse vei avausjakson viiden juoksun erolla.

Veeti Kokko debytoi Jymyssä.

Toisella jaksolla isännät saivat tilkittyä ulkopelin, mutta sisäpelin haasteet jatkuivat edelleen. Avaavassa sisävuorossa Vihanto saatiin jälleen kolmoselle, mutta R. Korhosen kotitus ei onnistunut. Mansen sisävuoro oli hyvin samankaltainen kuin Sotkamonkin: kahdella palolla yksi kotiutusyritys, mutta lyönti jäi kopiksi ja Juha Puhtimäki haavoittui kotipesään.

Toisella jaksolla Jymy sai kolmeen ensimmäiseen vuoroon neljä kolmostilannetta ja saman määrän yrityksiä kotia, mutta kun sisäpeli vastusti, niin sitten se vastusti. Toisaalta Komulainen pääsi toisella jaksolla sekoittamaan vahvasti vieraiden sisäpeliä. Komulainen nappasi ison läjän kärpäsiä ja pakotti vastustajan myös kopinnostopaloihin. Yhteensä tehtyjä paloja kertyi ottelussa seitsemän.

Tasapainoinen ulkopeli antoi jälleen kerran mahdollisuuden jaksovoittoon, mutta vähistä tilanteista ei juoksua kuitenkaan syntynyt. Neljännessä vuorossa Jymyn viimeiset, ratkaisevat vaihtoyritykset leijailivat kopiksi, eikä kotijoukkue päässyt yrittämään johtojuoksun väkertämistä. Manse päätti Jymyn rypistelyn polttamalla Roopen kakkospesälle. Jymy kokosi kuitenkin rivinsä siihen malliin, että sai pidettyä vieraat nollilla. Näin Manse nappasi Hiukasta kaksi sarjapistettä.

Toisella jaksolla Jymy onnistui ulkona, mutta sisäpeli ei auennut.

Jymyn parhaana palkittiin viisi paloa ulkona tehnyt ja 71-prosenttisesti kentälle edennyt Purmonen. Kakkospalkinto osoitettiin seitsemän paloa ulkopelissä tehneelle Komulaiselle. Mansen paras oli Vainikainen, joka toi kolme ja onnistui sisäpelissä 86% tehoilla. Kakkospalkittu oli Puputti, joka puolestaan löi kolme juoksua. Manse voitti ottelun 3-tilanteet 10-5.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Viikko huipentuu lauantaina Niilo Piiponniemen juhlaottelulla Seinäjoen JymyJusseja vastaan Hiukassa. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen