Välierät käyntiin keskiviikkona – ”Nälkää on varmasti!”

Sotkamon Jymy kohtaa viimevuotiseen tapaan välierävaiheessa Kouvolan Pallonlyöjät. Tällä kertaa kuitenkin Jymyllä on sarjaan kotietu, mikä tarkoittaa sitä, että ottelusarja käynnistyy keskiviikkona Sotkamon Hiukassa klo 17.

Jymy eteni välieriin kaatamalla Pattijoen Urheilijat puolivälierissä puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Saman tempun teki sijalle kolme runkosarjassa sijoittunut Kouvolan Pallonlyöjät, jonka jalkoihin puolivälierissä jäi Seinäjoen JymyJussit.

Asetelmat ovat kutkuttavat, sillä viime vuonna Kymenlaakson pesäpalloylpeys eteni finaaliin tiukkojen vaiheiden jälkeen otteluvoitoin 3-2. Nyt Jymyllä on erinomainen mahdollisuus maksella hieman kalavelkoja.

– Nälkää on varmasti tähän sarjaan. Kaikilla on muistissa viimevuotinen sarja ja tappio, niin varmasti nähdään nälkäinen ja sisuuntunut Jymy tulevassa sarjassa, Jymyn ykköskeulan pomppuekspertti Niko Korhonen tuumaili sarjan alla.

Korhonen tietää niin ikään, mikä tulee osaltaan näyttelemään keskeistä roolia.

– Kaksi kimmoisaa kenttää, niin varmasti pomppupeli tulee olemaan päävaihtolyöntejä sekä meillä että Koplalla.

Lauri Rönkkö on antanut erinomaista tulitukea kotiutuspuolella pudotuspeleissä.

Avainpelaajat ja prosenttipeli

Molempien joukkueiden ykköskeula on takonut vakuuttavasti tilannetta vaihtolyöntipelissään. Pudotuspeleissä tämä tarkoittaa sitä, että kriittisissä, ottelun kulminaatiopisteissä päävaihtajat tukeutuvat varmasti omiin vahvuuksiin ja sitä myötä niin kutsuttuun prosenttipeliin.

Pallonlyöjiltä löytyy erinomaisia pomputtajia, joille sopii kuin nenä päähän sekä oma kotikenttä kuin Hiukan tekonurmi, josta pomppu nousee kiitettävällä tavalla. Anssi Lammila, Juho Hacklin ja sotkamolaisille erittäin tuttu Antti Hartikainen ovat sarjan parhaita pomputtajia.

Jymyltä vaihtotilanteisiin löytyy pompun kautta paljon peliä pelaava Niko Korhonen, mutta Joni Rytkönen on purkanut ykköstilannetta todella monipuolisilla lyöntivalinnoilla, mikä hankaloittaa tietyllä tapaa viime vuoden parhaaksi lukkariksi palkitun Janne Kivipellon tilannetta lautasen äärellä. Minkälaista syöttöä ja rytmiä hän pitää Rytköselle on yksi avainkysymyksistä Jymyn sisäpeliarsenaalia vastaan?

Jere Vikströmin peluuttaminen jokerinutussa on tuonut Jymylle paljon lisävariaatioita sisäpeliin.

Toisaalta taas Ville Väliahon tehtävä on saada pomppuja sekä laittomiksi että epäonnistuneiksi. Väliaho onnistui tässä roolissa mukavasti Pattijokea vastaan, mutta nyt pomputtajien määrä ja taso kovenee.

Molempien kärki on sen verran laadukas, että tilannemäärät tulevat olemaan varmasti korkealla. Viime vuonna kyseisessä välieräsarjassa paukuteltiin yhteenlaskettuna 3-tilanteita 35 keskiarvolla per ottelu.

Summa summarum, sarjassa tullaan pelaamaan varmasti paljon takatilannepelaamista, jonka jälkeen pelin ratkaisevat ulkopelien kestävyys ja kotiuttajien lyöntivire. Samalla arvoon arvaamattomaan nousevat takapalot ja muut pelilliset ratkaisut, jotka syövät joukkueiden sisäpelin jatkuvuutta takatilanteissa.

Näillä kahdella välieräjoukkueella kotiutusosastot ovat hyvin erilaisia: Jymyltä jokerinutusta löytyvät Lauri Rönkkö ja Roope Korhonen, mutta kymenlaaksolaisten riveistä ei lähtökohtaisesti kotiuttajajokeria löydy, mikä tarkoittaa sitä, että paine on vain ja ainoastaan ykköskeulalla rakentaa tilanne pitkälle keskipalkille, josta kyllä kotiutusvoimaa löytyy. Kovan jokerikaksikon lisäksi Jymyltä löytyy vielä numerolla pelaavista Antti Korhonen, jonka monipuolisesta lyöntirepertuaarista löytyy vaihtoehtoja monenlaisiin kotiutustilanteisiin.

Niin, lyöntikarttoja on varmasti selailtu ja prosenttipeliin luotetaan, mutta jotain uutta ja yllättävää haudotaan varmasti molemmissa leireissä.

Välieräsarjan ottelupäivät muotoutuvat seuraavalla tavalla:

Ke 28.8. Sotkamon Jymy vs Kouvolan Pallonlyöjät Hiukassa klo 17
Pe 30.8. Kouvolan Pallonlyöjät vs Sotkamon Jymy Kouvolassa klo 17
Su 1.9. Sotkamon Jymy vs Kouvolan Pallonlyöjät Hiukassa klo 16
Ti 3.9. Kouvolan Pallonlyöjät vs Sotkamon Jymy Kouvolassa klo 17 (tarv.)
To 5.9. Sotkamon Jymy vs Kouvolan Pallonlyöjät Hiukassa klo 16:30 (tarv.)

Tervetuloa kannustamaan Jymy finaaliin keskiviikosta alkaen!

Teksti: Olli Korhonen
KuvatJussi Korhonen