Valtikka vaihtuu

Kolme peräkkäistä pesäpallon Suomen mestaruutta voittanut Sotkamon Jymy on mielenkiintoisten muutosten edessä. Nuorentuvan joukkueen lisäksi huomattava ero viime vuoteen on joukkueen pelinjohtajan vaihtuminen konkari Mikko Kuosmasesta deabytanttipelinjohtaja Mikko Korhoseen.

Hyvä pelinjohtaja tarvitsee useita ominaisuuksia. Hän tuntee joukkueensa sekä taidollisesti, että mentaalisella puolella, on nopea tekemään päätöksiä ja hyvä ihmisjohtaja. Tämän lisäksi hän on pelillisesti taktiikan osalta lajin aallonharjalla, luottaen omiin näkemyksiinsä, mutta samalla valmis reagoimaan hetkittäin omaan tekemiseen.

Kuulostaa laajalta repertuaarilta hallittavia taitoja. Määrätietoinen listaus tuli Sotkamon Jymyn pelinjohtotehtävät talvella haltuun ottaneen Mikko Korhosen suusta.

– Aikuispuolella pelureita ei tarvitse niinkään enää opettaa. Enemmänkin korostuu johtajuuspuoli ja ilmapiirin rakentaminen, Korhonen huomauttaa.

Nuoresta iästään (30) huolimatta Korhonen on jo muutaman vuoden ajan toiminut Jymyn pelaajavalmentajana ja hän johdatti pelinjohtajana Jymyn A-pojat viime syksynä Suomen mestaruuteen. Kynnys edustusjoukkueen viuhkan varteen siirtymiseen ei tätä taustaa vasten vaikuta mahdottomalta.

– Oma pelinjohtofilosofiani on tehdä valmisteleva työ niin hyvin kuin mahdollista. Näin kestää lopputuloksesta huolimatta pelin ja kauden jälkeen katsoa peiliin eikä tarvitse jossitella, Korhonen lataa.

Analyyttisenä pelaajana tunnettu Mikko on yksi miesten Superpesiksen nuorimmista (s. 1983) pelinjohtajista.
Analyyttisenä pelaajana tunnettu Mikko on yksi miesten Superpesiksen nuorimmista (s. 1983) pelinjohtajista. Nuorempi on ainoastaan Koskenkorvan Urheilijoiden pelinjohtaja Tomi Niskanen (s. 1984)

Pesis tuli uniin

Tietynlaista pesisunelmaa Korhonen myöntää elävänsä, sillä joo pienestä asti pesis on kulkenut tiukasti mukana. Milloin päiväkodin johtaja on ollut ihailtu Jymyn pelaaja, milloin taas pelejä on katsottu tiuhaan niin paikan päällä, kuin puhkikuluneilta VHS-kaseteiltakin. Jymyn edustusjoukkueen johtamisvastuu on Jymykasvatille niin suuri kunnia, että se ennätti tulvia syysöinä uniin asti.

– Syksyllä kun suunnitteluvaihe oli kovimmillaan ja joukkuetta ei ollut vielä tavannut, niin pesisunia tuli nähtyä alvariinsa.

– Yksi vakkariunista oli se, että hutunkeiton aikana tajusin, että mullahan on jäänyt jätkille merkki kertomatta. Siinä iski aina aito paniikki, että äkkiä porukka kasaan ja käydään merkki läpi, Korhonen hekottaa.

Työn tunkeutumista uniin ei voi ihmetellä, sillä valtakunnan menestyneimmän pesäpallojoukkueen johtaminen toisi yhdelle jos toisellekin menestymispaineita. Korhonen myöntää, että paineet ovat olemassa, mutta kokee ne vain positiivisena voimavarana.

– Eiköhän me ennakkosuosikkeja olla, mitä sitä pakoilemaan ja siirtelemään. Huippu-urheiluun kuuluu painetilanne ja me olemme tottuneet siinä elämään. Siitä on 24 viime vuotta osoituksena.

– Tästä joukkueesta heijastuu se, että heillä on kyky ottaa vastuu tekemisestä, niin nuorilla kuin vanhoillakin. Joukkue on täynnä fiksuja ja kunnianhimoisia pelaajia ja he tietävät mitä menestymisen eteen täytyy tehdä, Korhonen jatkaa.

Hengenluojana tunnettu Mikko aikoo säilyttää pelinjohtotehtävissäkin oman energisen persoonansa.
Hengenluojana kunnostautunut Mikko aikoo säilyttää pelinjohtotehtävissäkin oman energisen persoonansa.

Pelillisesti Jymy ei tule Korhosen johtamana oleellisesti muuttumaan: laaja sisäpelikoostumus tuo pelinjohdolle positiivisia ongelmia ja tukipilareina toimivat nöyrä joukkuepelaaminen ja tiivis ulkopeli. Jotain lisämaustetta vekkulina miehenä pelaajauransa aikana tunnettu Korhonen aikoo silti soppaan lisätä.

– Toivon, että oma persoona välittyy joukkueeseen sekä yleisölle ja pelistä tulee tätä myötä energistä.

Mitä se sitten tarkoittaakaan, kesä sen meille näyttää.

Sotkamon Jymyn kausi alkaa vajaan kahden viikon päästä 11.5. vieraspelillä Alajärven Ankkureita vastaan. Tulevana viikonloppuna Jymy pelaa kaksi harjoitusottelua Haapajärvellä Alajärveä ja Koskenkorvaa vastaan.

-AH