Vimpeli ei enää voittamaton Jymylle

Sotkamon Jymy – Vimpelin Veto 2-0 (7-1, 4-1)

Ottelun tilastot

Sotkamon Jymy otti kovalla asenteella ja hienolla latauksella täydet sarjapisteet runkosarjaa johtavalta Vimpeliltä torstai-illassa. Ottelun avaimia olivat Roope Korhosen ja Juho Keinäsen ratkaisulyönnit, Lauri Rönkön hieno paluu pääsarjakentille ja kotijoukkueen ulkokentän kärkipelaajien otteet.

Roope velmuili hutunkeittovoiton ja kokoonpanoaan etukäteen suunniteltuun nähden sairastapausten vuoksi muuttamaan joutuneen Vimpelin aloitus oli sisällä hapuileva. Jymy sen sijaan tuli kovalla sykkeellä. Kärkikaksikko ei päässyt kentälle, mutta Kalle Kuosmanen pomputti itsensä ykköselle. Esiin Ville Viita ja pian Aapo Komulainen löysi edestään etutilanteen. Vaihdosta Veto otti takapalon, mutta Kuosmanen kolmoselle. Pian pesät olivat täynnä Roopelle. Pitkä näpy kolmosrajaan eikä 3-vahti Jere Saukko pystynyt suorittamaan, 1–0. Seuraavaan ajolähtöön lyömään jo esittelyssä valtavat aplodit saanut Lauri Rönkkö, joka löi kauden ensimmäisellä Superpesislyönnillään upeasti ottamattoman kumuran keskelle taakse. Juho Keinänen tuuletti 2–0-juoksua.

Vimpelin toisella yrityksellä Saukko ja Aleksi Lassila onnistuivat siirtämään Olli Heikkalan kolmoselle. Elmeri Anttilan pussinpohjasta Kiiskisen palautus poltti Komulaisen räpylässä ja Vedolle kavennus. Jukka-Pekka Vainionpään kiskaisu väliin sen sijaan palautui Jussi Korhosen heittämänä niin kovaa, että Saukko paloi jo ennen syöksyä. Janne Mäkelän kotiutusnäpy-yritys jäi hudiksi.

Jymyn keula ei saanut tilannetta toisessa vuorossa, mutta Keinänen pääsi kentälle ja eteni Roope Korhosen sekä Aleksanteri Huotarin lyönneillä kolmoselle. Rönkkö sivalsi kauniin kakkosjatkekumuran ja violetit hurmostelivat 3–1-johtoon. Vimpeli tekaisi kolmannen aloittavalla pääkotiuttajilleen yhden palon ajot. Jukka-Pekka Vainionpää valitsi kotiutusyrityksekseen (harvoin nähdyn) pompun Tahko2-ulkopelikuvion tapin yli. Lyönti onnistui täydellisesti, mutta Ville Kotro luki tilanteen ja teki yhden kauden hienoimmista ulkopelisuorituksista: palo kärkietenijä Heikkalasta. Mäkelän yrityksestä Kuosmanen heitti jakson neljännen palonsa.

Tasoittavalla juoni tihentyi. Komulaisen vaihdosta palot ja Juho Keinänen tuli lyömään etutilanteeseen. Toisella etulaiton, mutta Vedon polttolinjan huono palautus antoi mahdollisuuden lyödä viimeisellä vielä vaihtoa. Keinänen iski kakkosluukkuun, josta Severi Lassila oli lähtenyt täyttämään keskustaa, mutta muu kakkospuoli ei tullut mukaan. Tirpaisu ratkoi jakson. Keinäsen koko kauden jatkunut epäonni läpilyöntien kanssa päättyi pallon mentyä ”Shellille”: ensimmäinen kunnari Jymy-paidassa ja 1+2 juoksua. Roope Korhonen löi vielä S. Lassilan räpylävirheellä Keinäsen kotiin (Juholle neljäs tuotu) ja neljännen aloittava jäi muodollisuudeksi. Jymy pelasi senkin vahvasti, eikä Vimpeli saanut tilannetta. Avausjakso 7–1, kolmostilanteet 8–6 ja kärkilyönnit 22–12.

Juho Keinänen on äitynyt oivaan mailavireeseen.

Toisen jakson alkuun ensimmäisellä puoliskolla vaikeuksissa mailapelissään ollut Joni Rytkönen onnistui vaihdossa, mutta tällä kertaa Viita ei. Jymy jäi ilman tilannetta. Vimpelin kärjestä (jossa O. Heikkala oli vaihtunut Mikko Vihriälään) syntyi myös kaksi paloa, mutta Aleksi Lassila–Elmeri Anttila rakentelivat etutilanteen Vainionpäälle, jonka merkattu vaihtolyönti meni linjan läpi ja lirui reunoja turvanneiden koppareiden välistä takamainoksiin. Lassila toi johtojuoksun ja takapesät täyteen. Janne Mäkelän välilyönnistä Jussi Korhonen poltti jälleen eleettömästi.

Toisen aloittavalla Jymyn tilanteenrakentelu sakkasi kahden palon edestä, mutta Komulaisen korkealla kumuralla Iivari Vihanto ennätti kolmoselle. Veto pudotti ajolähdöt ja Roope Korhonen tinttasi ensimmäisellä kolmosrajaan. Saukko ei saanut palloa haltuunsa, Vihanto toi 1–1. Viita otti tilanteessa rohkeasti takavaihdot ja arveli merkin olevan viimeisellä päällä uudestaan. Roopen kotiutuslyönnissä oli vahvat kopinnoston elkeet (mm. lyöntiote), mutta väliin se painui silti ja Jymy siirtyi johtoon. Vuorossa ei lisämerkintöjä.

Vimpelin toisen tasoittavalla Komulainen oli vaihtotilanteissa säpäkkänä. Ensin väärällä Aleksi Lassila kakkoselta irti ja sitten hän singahti hyvin Olli Heikkalan ykkösrajanäpyyn tehden kolmannen palon (tilanteessa tuomittiin myös Heikkalan estäminen). Tästä sisuuntuneena Heikkala poltti Jymyn yrityksistä kolmannessa vuorossa. Kaksi kotiutusta jäivät tuloksettomiksi.

Vieraiden tasoittavalla vaihtoyritystä haettiin ensin Kalle Kuosmasen tontilta (seitsemäs tehty palo) ja Jere Saukon viimeisellä lyömään ykkösrajapieneen Komulainen tuli oikeaoppisesti ja isännän elkein. Takaetenijänä Saukko ei väistänyt kunnolla ja vuoro päättyi estämispaloihin.

Neljännessä Jymy onnistui jälleen tiukassa raossa. Vihanto–Rytkönen–Kuosmanen pakotti Vedon virheisiin ja palottomaan ajolähtöön Roope Korhonen. Keskinäpy putosi Tahko2-kuvioon sopivaan kohtaan ja Vihanto syöksyi 3–1. Roopelle jakson kolmas ja illan viides lyöty. Rönkkö ei onnistunut, mutta Viita viimeisenä lyöjänä siirteli ”Pappa” Korhosen kolmoselle ja napautti pystärin viimeisellä ”tyhjään paikkaan” kakkospuolelle väliin: Roope kotipesään. Jymy piti Vimpeliä ulkona täyden kierroksen lisää ja siirtyi puolustamaan vakuuttavaa 4–1-johtoa.

Jymyllä riitti tuuleteltavaa 2200-päisen kotiyleisön edessä.

Myös Vimpelin viimeinen sisävuoro oli lyhyehkö. Keinänen poltti Saukon kakkoselle, Komulainen otti uudestaan Aleksi Lassilasta kärpäsen ja hyvän jakson sisällä pelannut Rytkönen sai kunnian tehdä ratkaisevan palon kotipesään. Jymystä tuli ensimmäinen joukkue, joka jätti Vimpelin kokonaan pisteittä tämän kauden sarjassa.

Voitto ja sotkamolaisten esitys maistui 2200-päiselle yleisölle. Jymy vei kaikki tilastot selkeästi: 3-tilanteet 17–9, kärkilyönnit 41–24 ja lyöntivuorot 80–50. Parhaina palkittiin ensimmäisen jakson ratkaissut Keinänen (1+2/4, kl 4/6) ja satasilla sisällä kimmertänyt sekä seitsemän paloa heittänyt Kuosmanen (0/2, kl 7/7). Lukkarikollegansa Teemu Kinnusen tällä kertaa selvästi peitonnut Komulainen (seitsemän tehtyä paloa) oli paras ulkopelaaja. Vimpelin ulkopelin ykkönen oli kahdeksan paloa viskannut 1-vahti Olli Heikkala. Toisen jakson kärkenä pelannut Mikko Vihriälä sai kakkospytyn.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Kotiedun puolivälieriin tänään varmistanut Jymy jatkaa taistelua kärkisijoista. Joukkue kohtaa seuraavaksi sunnuntaina Imatran Ukonniemessä klo 17.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä