Yhden juoksun peli kääntyi lopulta JoMalle

Joensuun Maila  Sotkamon Jymy 2-1 (1-2, 2-1, 2-1)

Ottelun tilastot

Jymy koki kauden toisen tappion Joensuussa, kun Maila vei voiton kotiutuslyöntikilpailun jälkeen. Ottelu oli ennakoidusti alusta loppuun yhden juoksun peliä. Jymy pelasi voitokkaasti lähes koko ottelun, mutta isännät nousivat jaksovoittoon viimeisessä vuorossa.

Kainuulaiset lähtivät parin pelittömän päivän jälkeen kohti Pohjois-Karjalaa. Odotettu kohtaaminen Supermaanantaista toi lopulta yhden sarjapisteen. Violetit joutuivat lähtemään otteluun ilman Kalle Kuosmasta, joka jätti edellisen kotiottelun Hiukassa kesken. Tilalle jokerinuttuun nousi superpesisdebyytin tehnyt Aatu Vuorinen. Myös Joensuun Mailan rosterissa oli puutteita, kun Konsta Kettunen oli poissa pelaavasta rosterista.

Ottelu alkoi tutusti ja turvallisesti: Aapo Komulainen päihitti Kettusta kapteenina tuuranneen Iiro Nokkalan hutunkeitossa ja Jymy aloitti ulkoa. Jymy sai kärjestä Kasperi Hämäläinen ja Konsta Piirosen kuriin, mutta Mikael Virkkala pyrhälsi kentälle. Niko Korhosen pomppu oli ruudussa ja Virkkala odotteli kakkosella jo toista vientiä ja Gorban pomppua, mutta Komulainen narutti etenijäjokerin ja otti kärpäsen kakkoselta. Maila sai rakennettua vielä yhden kotiutusyrityksen Joosua Rätölle, jonka keskipomppu jäi kuitenkin Jere Vikströmin lapaan. Jymy onnistui alussa paremmin, vaikka Elmeri Purmosesta syntyikin palo kakkospesältä. Aleksanteri Huotari ja Roope Korhonen pääsivät yrittämään tuloksetta ensimmäisistä ajoista.

Toisessa vuorossa molemmat joukkueet onnistuivat kertaalleen. Juho Toivola kotiutti Hämäläisen määrämittaisella kakkospussilla. Ville Kotron ulkopelisuoritus oli vertaansa vailla, mutta Komulainen ei ottanut palloa kiinni kotipesäviivan sisäpuolella ja Jymyn pelinjohtaja Iiro Haimin haastosta huolimatta tilanteesta syntyi juoksu. Violetit torjuivat muut yritykset, ja Komulainen ehti vielä nypätä Niko Korhosen irti kolmospesältä nykäyksellä. Lopettavalla Roope Korhonen onnistui: viimeisenä lyöjänä, kun numerosta kuusi alkanut lyöntikierros oli valunut loppuun Purmosen ollessa pitkään ainoa etenijä kolmospesällä. Roopen ensimmäinen oli laiton, joten yhden palon tilanteessa tilanne kääntyi yhden juoksun peliksi, vaikka Lattu olikin ykkösellä. Kumura tappimiehen yli kakkosjatkeelle ja Purmonen syöksyi kotiin.

Kolmannessa vuorossa Jymy sai JoMan kärjen kiinni ja pääsi hakemaan johtojuoksua, mutta Ville Väliaho sekoitti kuvioita nappaamalla linkulla Purmosesta palon. Hannes Pekkinen ei saanut osumaa taktiseen väärään. Toinen lyönti oli laiton ja lopulta Vihannosta syntyi palo kolmospesälle. Neljännessä vuorossa sotkamolaiset saivat ajettua isännät ahtaalle, vaikka Rättö sai vielä paikan Piirosen ollessa ainoa etenijä kolmospesällä. Ei kuitenkaan juoksua ja Jymyllä oli mahdollisuus kääntää lopettavalla avausjakso voitoksi. Tässä violettioranssit myös onnistuivat: kahden palon kakkostilanne R- Korhoselle, joka siirsi ensiksi saumavedolla Vihannon kolmoselle ja upotti sen jälkeen kumuran vastaavalla tavalla Tahko2-kuvion tappimiehen yli kakkoskoppari Justus Niemeläisen eteen ja Pappa pääsi tuulettamaan jaksovoittoa.

Roope Korhonen tuulettaa jaksovoittoa kotipesässä.

Toisella jaksolla molemmat joukkueet tarjoilivat laadukasta ulkopeliä ja ei-niin-laadukasta-sisäpeliä. Jakso eteni juoksuttomasti aina viimeiseen vuoroon saakka. Maila paini pääasiassa 0-tilanteen kanssa ja Jymy pääsi vakuuttavasti kiinni kotijoukkueen tilanteiden rakenteluun. Jymy puolestaan onnistui rakentamaan 3-tilannetta, mutta ei onnistunut lyömään miestä juoksun arvoisesti kotiin. Isäntien takatilannepelaaminen siis piti pintansa, eikä jymyläiset onnistuneet enää lyömään vastustamattomia vetoja.

Vierailla toki oli jakson aikana tuuriakin mukana, mikä hankaloitti erityisesti kotijoukkueen peliä: Gorban pitkä pomppu kolmosrajaan kantoi aina Kotron ja kolmospesän yli painuen kohti lepikkoa, mutta kimposikin takaisin kentälle ja Jussi Korhonen pääsi tuulettamaan paloa kolmoselle. Eriskummallisin JoMan sisävuoro oli kolmannen lopettava, jossa lyöjät loppui ennen kuin taululla oli ainuttakaan ristiä.

Vierailijat onnistuivat kapuamaan johtoon neljännen aloittavalla, kun kahden palon tilanteessa R. Korhonen kumautti Vikströmin kotiin. Vuoron viimeisenä lyöjänä heti Korhosen jälkeen debytantti Vuorisella oli mahdollisuus näyttää kyntensä: ensimmäinen saatto onnistui, kun pystymaila uiskenteli kolmosjatkeelle ja Vihanto eteni kolmoselle. Toisella vedottiin väärää puolikorkeasta syötöstä, joka olikin oikea ja näin Väliaho sai sotkettua Vuorisen kotiutusaikeita. Lopputuloksena Vihannosta palo kotipesään. Maila puolestaan onnistui hyvin tyypillisellä tavalla, johon Jymyn ykköspalkittu Roope Korhonen tarttui myös lehdistötilaisuudessa.

– JoMa sai viimeisessä vuorossa sen kuuluisan palottoman ajolähdön, mikä tulee aina pesäpallopeleissä, mitä minä olen ikinä katsonut.

Lisäksi Korhonen harmitteli sitä, ettei jymyläiset onnistuneet iskemään juoksuja, vaikka tilannetta tulikin, lähes joka vuorossa. JoMa käytti kuitenkin kuuluisan, palottoman ajolähdön hyödyksi. Toivola vempautti ensiksi vastustamattomasti yhden käden koukkunäpäyksen ja Niemeläinen toi juoksun. Alkukauden kovilla tehoilla pelannut, mutta tänään Jymyn pihdeissä ollut Rättö onnistui lopulta toisen jakson lopulla: pallo keskisaumaan ja Maila jaksovoittoon.

Aatu Vuorinen sai vyölleen ensimmäisen ottelun miesten Superpesiksessä. Aiemmin hän oli pelannut edustusjoukkueessa yhden Halli-SM-ottelun talvella 2023.

Jymy päätti aloittaa kotiutuslyöntikilpailun ulkoa, sillä aiemmilla kerroilla puolustusvuoro oli toiminut ja antanut mahdollisuuden otteluvoittoon. Tällä kertaa Maila onnistui kahdesti: pään auki jakson lopussa saanut Rättö iski ja Piironen toi. Henri Litmanen onnistui kotiuttamaan Virkkalan. Kolmas juoksukin oli lähellä, kun Niko Korhonen löi kumuran keskelle taakse, mutta Vihannon heittokäsi oli armoton ja lähes paikaltaan lähtenyt heitto viuhui kotipesään polttaen Niemeläisen.

Jymy sai juoksun ensimmäisesti parista, kun Roope Korhonen kotiutti Kotron. Kolme kertaa kumuraa kakkosjatkeelle perinteiseen takatilannekuvioon, joista viimeinen tippui. Seuraavat neljä paria kuitenkin epäonnistuivat ja Maila pääsi juhlimaan voittoa. Jymyn parhaana palkittiin siis kolme juoksua lyönyt R. Korhonen ja kakkosena eniten paloja ulkopelissä (4 kpl) ahminut Aapo Komulainen. JoMan paras oli Niko Korhonen ja toiseksi arvostetuin oli puolestaan Joni Lehikoinen. Jymy vei ottelun kolmostilanteet 11-10, eli kaiken kaikkiaan ottelu oli tilastojen valossa tasainen, vaikka joukkueet kamppailivat hieman erilaisten haasteiden kanssa.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Seuraava matsi pelataan Marjex Stadionilla keskiviikkona, kun Manse PP saapuu vierailulle Kainuuseen. Lauantaina puolestaan Hiukassa pelataan Seinäjoen JymyJusseja vastaan Niilo Piiponniemen juhlaottelussa. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen