Yli 3000 katsojaa ja kolme pistettä Jymylle tiistai-illassa

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 2-0 (1-0, 8-2)

Ottelun tilastot

Joensuun Mailan saapuessa vierailulle Sotkamoon on viime vuosina sähköä riittänyt. Tiistain kohtaaminen ei noussut joukkueiden kuumimpien mittelöiden listalle, vaikka upeassa hellekelissä pelattiinkin. Jymy näytti jälleen ulkopelinsä voimaa ja kun mailapelissä riitti tänään paukkuja läpilyönteihin, ei loppunumeroihin jäänyt selittelemistä.

Jymy sai mukaan kesäkuussa loukkaantuneen Joni Rytkösen ja ykköskärki pyörähti alkukauden mukaiseen formaattiin: Kalle Kuosmanen – Rytkönen – Niko Korhonen. Ulkopelissä Rytkönen otti Antti Kiiskisen pelipaikat ja Aleksanteri Huotari jatkoi etukentällä.

Roope Korhosen hoidettua muodollisuudet JoMa-kapteeni Iiro Kuosaa vastaan aloitti Jymy ulkoa. Kolmostilanne jäi vierailla tekemättä, Jymy puolestaan rakensi tasoittavalla palottoman ajon kolmella lyöjällä. Roope tinttasi pallon kolmospuolelle väliin ja Kuosmanen vipelsi avausjuoksun. Aapo Komulainen, Huotari ja Iivari Vihanto pääsivät yrittämään, mutta uutta reikää Joensuun kentästä ei löytynyt. Vieraiden seuraava sisävuoro sisälsi nopeat kolme paloa kärjestä, joista yksi oli Komulaisen illan ensimmäinen kärpänen. Jymyn toisen tasoittavan vaihtoyritykset esti etukentän liimanäppi Kuosa ja Ville Väliaho, joka tasoitti kärpästilaston.

Kolmannessa vuorossa Litmanen ei saanut koukkunäpyä ruutuun ja paloi laittomalla. Seuraavaksi Konsta Kettusen vapaasta vaihdosta Jussi Korhonen suolasi Samuel Tirkkosen kakkoselle ja sinne päättyi hetkeä myöhemmin Kettusen matka. Jymy pelasi tasoittavan kakkoskärjestä ja teki kahden palon ajot. Roope moukaisi jälleen kolmospuolelle ja Niilo Piiponniemi irtosi, mutta Litmanen ehti syöksymään lyönnin kopiksi. JoMa oli saanut kolmessa ensimmäisessä vuorossa yhteensä kaksi kakkostilannetta eikä sisäpeli pyörähtänyt optimaalisesti vieläkään. Litmasen kärähdettyä jälleen laittomiin sai Kettunen jymyläisräpylöiden kautta onnistumisen. Juho Toivolan ainoa lyöntivuoro jaksolla sisälsi yhden syötön, joka vedottiin vääräksi ja Konsta Piironen irtosi kolmoselta: Komulaiselle jälleen kärpänen ja jakso Jymylle 1–0.

Yleisö viihtyi Marjexilla!

Toisen jakson alkajaisiksi kotijoukkue tuplasi johdon toisella lyönnillä. Ensimmäinen Kuosmasen sivallus oli laiton, mutta toisella pystymaila putosi kakkosjatkeelle, eikä Joensuun 2-koppari Justus Niemeläinen ehtinyt mukaan. Kalle kiersi kunnarin. Ajot syntyivät valmiin kolmostilanteen taakse vaivatta, mutta Väliaho auttoi joukkuettaan pysymään pelissä: hän irrotti Kuosmasen nykäyksellä kolmoselta. Jatkossa Roopen sekä Huotarin vedot suhisivat laittomiksi. Joensuun tilanteenrakentelu onnistui nyt numerosta neljä (Kettunen) alkaen ja Lieto teki ajot Toivolalle. Nyt Komulaisen ensimmäisellä heittämä väärä ei tuottanut tulosta ja niinpä viimeisellä oli lentolähtö (Jymy töhri paikan pakottaa Toivola viimeisen lyönnin laittomaan). Koukkunäpy ykkösrajaan ja juoksukilpailu Komulaisen ja Kettusen kesken, kumpi syöksyy ensimmäisenä kotipesään. Se oli Kettunen, mutta tuomaristo poltti hänet silti. Seuraavaksi Topi Hurskainen teki etenemisvirheen ja sisävuoro kuivui kasaan.

Toisessa vuorossa Litmasen polttoheitto ykköstilanteessa lipsui harhaan ja Kuosmanen ja Rytkönen takapesille. Roope iski palottomaan pöytään vapaat ensin kolmospuolelle väliin ja sitten kakkossaumaan kotiuttaen molemmat edellä mainitut. Huotari pamautti merkistä Piirosen eteen ja N. Korhonen jolkotti 4–0. Tilanteen purkauduttua ja Vihannon täytettyä ykkösen löi Piiponniemi painavan moukun keskelle taakse, joka painoi mainoksiin. Kunnari ja tavallinen, tilanteeksi 6–0 eikä yhtään paloa taululla. Jatkoista ei kuitenkaan lisäjuoksuja näpyn jäätyä lyhyeksi ja maskintekoyrityksen tuottaessa turhan palon.

Jymyn ulkopeli räpelsi seuraavassa vuorossa pariin otteeseen ja Kettusen lyömänä Tirkkonen toi kavennuksen. Toivola puhkoi kolmossauman ja Kettunen ehti toisen. Topi Kososen viimeinen lyönti yhden palon ajoon tarttui Kuosmasen hanskaan, ja hän haki kahdet palot ykkösen kautta, vaikka teutaroikin hieman matkalla. Jymyn kolmas vuoro alkoi Piiponniemen karikuusiniemimaisella pitkällä pompulla kolmosrajaan ja kunnaripizzakortteja lähti jälleen jakoon. Seuraavana lyöneen Rytkösen veto ei tarttunut Piirosen hanskaan ja Niilo tunnetusti ei jää arpomaan näissä tilanteissa: 8–2. Roopelle rakentui paloton ajo, mutta riskivedolla kolmospesään syntyi kaksi ristiä ja Väliahon kärpänen ykköseltä lopetti vuoron.

Aleksanteri Huotari jatkoi erinomaisia otteitaan etukentällä!

Kolmannen tasoittavalla Joensuulle perältä ajo, mutta Toivolan kotiutusyritys oli vaisu ja Niko Korhonen poltti vaivatta. Myös keulasta rakentui tilanne, josta Elmeri Lieto löi viimeisellä kolmospesään ja Huotari teki kaksi paloa ja kauden ennätysyleisö 3181 katsojaa veti aaltoa Marjexilla. Jymyn viimeinen sisävuoro ei sisältänyt mainetekoja. Joensuu sai neljännessä miehet takapesille ja viimeisinä lyöjinä Toivolan ja Kososen yrittämään, mutta kunnollisia lyöntejä ei nähty. Yksi kavennus syntyi Jymyn turvatessa Kososen viimeisellä lyönnillä rajoja, mutta se ei mustapaitoja lohduttanut: violetit otti kolme sarjapistettä.

Edellisen kerran Jymy oli voittanut kotona Joensuun runkosarjakohtaamisessa 29.7.2016! Toki tuon jälkeenkin kahdeksan kertaa pudotuspeleissä, mutta hellekeleillä JoMa oli ehtinyt tottua viihtymään Hiukassa. Tässä pelissä isännät olivat kokonaisuutena edellä tilantein 14–11 ja kärkilyönnein 38–33. Sisäpelin ratkaisut löytyivät Piiponniemen ja Kuosmasen läpilyönneistä ja lyöjätilastoa johtavan Roopen kolmesta pommista. Ulkona ensimmäinen jakso oli lähes virheetön ja toisella puoliskolla palon paikat hyödynnettiin hyvällä prosentilla. Aleksanteri Huotari poltti neljä ja oli paras ulkopelaaja. Piiponniemen läpilyönnit ja vasta viimeisessä vuorossa rikkoutunut sataprosenttinen peli toivat ykköspokaalin, vahvan paluun ykköskärkeen tehnyt Kuosmanen ansaitsi kakkospytyn.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Jymy jatkaa sarjassa kakkossijalla, Joensuu on kuudentena. Sotkamolaisten kärkipelitrion kolmas osaottelu on perjantaina Saarikentällä, jossa mitataan kunto sarjaa ylivoimaisesti johtavaa Vimpeliä vastaan. Seuraava kotiottelu on maanantaina, kun Hiukkaan saapuu sarjaviitonen Kempele. Molemmat mainitut pelit alkavat klo 18. Liput ennakkoon: www.jymykauppa.fi!

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Inka Kivelä