B-poikien Suomen mestaruus

Marjex Stadionilla päästiin toista viikkoa peräkkäin juhlimaan sateisena sunnuntai-iltapäivänä sotkamolaisia pesäpallomestareita. Miehissä mestaruuksia tuli täyteen 20, mutta vanhimmassa poikaikäluokassa ei jäädä kauaksi, sillä Jymy voitti Poikien Superpesiksen/A-poikien sarjan 15:ttä kertaa. B-ikäisissä mestaruus oli peräti viides peräkkäinen.

Loppuottelusarja Manse PP:n kanssa oli tiukin vääntö miesmuistiin. Molemmat viikonlopun ottelut sisälsivät runsaasti tapahtumia ja menivät kotiutuskisaan asti. Mansella oli lukuisia paikkoja voittoon, mutta sitkeästi Jymy taisteli ja kesti. Ratkaisupaikassa violetit olivat kovia ja iskivät mestaruuteen suoraan voitoin 2–0.

Lauantai

Lauantaina pelattiin Tampereen Kaupissa. Aloitusaika oli erikoinen, sillä iltapäivälle varatun naisten viidennen loppuottelun takia peli piti aloittaa aamuvarhain. Viisarit näyttivät 9:30, kun Jymyn kapteeni Mikke Tschesmenski väänsi hutunkeiton voittoon ja Manse tuli ensimmäiseen sisävuoroon. Jymyn polttolinjassa mestaroinut Vertti Veittikoski teki kolme paloa välipesille ja tasoittavalla Tschesmenski löi kolmospuolen läpilyönnillä vieraat johtoon, juoksun tuojana Atte Pelkonen. Manse tasoitti toisessa vuorossa Matias Paanasen vastustamattomalla lyönnillä keskelle taakse, ja tämän jälkeen ottelun suunta muuttui. Harmillinen huolimattomuusvirhe kolmospesällä käyttöheiton kiinniotossa muutti Samuel Huotarin ensimmäisen syötön vääräksi – syynä syöttöoikeuden puuttuminen. Tätä seurasi kaksi lautasväärää ja yksi tekninen väärä, joiden takia tamperelaiset menivät kahden vapaataivaljuoksun verran edelle. Junioriotteluissa peliä vievän osapuolen hallinnan tunne monesti vyöryttää korkeampia aaltoja kuin aikuisten sarjassa ja nyt Jymy oli hetken aikaa ottavana osapuolena. Manse löi hyviä lyöntejä, joiden lisäksi sotkamolaiset tekivät jaksolla seitsemän helppoa räpylävirhettä: lopputulos 9–2.

Tauon jälkeen Paananen löi uudelleen Mansen johtoon painavalla lyönnillä takakentälle, mutta Huotari sivalsi heti seuraavassa vuorossa tasoituksen kupperilla väliin. Kainuulaisten ulkopeli tiivistyi normaalitasolle ja kolmen ensimmäisen vuoron aikana kolmostilanteet olivat vähissä. Kolmannessa Eemil Salmisen iskemä nollatilanteen läpilyönti pysähtyi epäonnisesti mellakka-aitaan ja lopulta Jymy oli viimeisessä vuorossa pakkopaikassa: juoksu oli tehtävä aloittavalla vuorolla tai peli päättyy. Kärki Salminen –Veittikoski–Tschesmenski teki tilanteen pääkotiuttajille ja toisena yrittänyt Huotari upotti jälleen väliin: Veittikoski toi johtojuoksun. Tasoittavalla Manse ei hukannut kauaa palottoman ajolähdön rakenteluun kakkoskärjestä. Lyöjäjokeri Joel Helimon kotiutuksesta Veittikoski poltti ja perään 2-polttajan paikalta Niklas Kilpi täpärästi hoiti ristin kolmoselle. Mansen ykkösnyrkki näytti vielä pelitaitojaan ja Tino Heikkilä siirreltiin kolmoselle. Voittojuoksu ei kuitenkaan syntynyt, vaan Huotari ennätti hakea Roope Rintalan kotiutusnäpyn ja ottelu siirtyi supervuoroon.

Jymy aloitti sisältä ja sai kaksi mahdollisuutta johtojuoksuun, mutta ilman tulosta. Mansella oli nopeasti paloton ajolähtö Helimolle. Tuloksena kuitenkin jälleen hänen lyöntivuorollaan kaksi paloa Vili Stillin ja Valtteri Timosen tekeminä. Mutta Manse väänsi edelleen tilanteen päälle ja jokeri Antti Lepola pääsi ratkaisupaikkaan. Viimeisellä lyönnillä hän yritti kolmospuolen lyöntiä, joka kuitenkin epäonnistui – sopivasti. Pallo putosi taipaleiden väliin ei-kenenkään maalle ja juoksu näytti varmalta. Kolmospolttaja Stillin tietokone kuitenkin raksutti: pallo paljaaseen käteen ja heitto ykköspesälle Kilven räpylään. Kolmas palo pesäturvansa lyöntihetkellä menettäneestä lyöjästä ykköselle ennen kuin Paananen ehti kotiin. Peli jatkui kotiutuskisaan.

Nyt Jymy ei aloittavalla kumarrellut: Kasperi Vehkaoja näpytti kotiin Salmisen ja Huotarin merkittyyn rajapieneen työnsi räpylänsä eteen lukkari Rintala: vapaataipaleella Vuorinen toi toisen juoksun. Still kumuroi kakkosjatkeelta Pelkosen sisään ja Valtteri Virtanen moukaisi 3-puolelta neljännen juoksun, tuojana Tschesmenski. Kun Salminen poltti kaksi Mansen kolmesta ensimmäisestä yrityksestä, vetäytyi

Jymy puolustamaan rajoja ja esti viimeisten parien läpilyönnit: kisa Jymylle 4–2 ja kotietu siirtyi kainuulaisten bussissa Sotkamoon.

Palkitut ottelussa Jymyltä peräti yhdeksän polttoa ulkona tehnyt Veittikoski ja sieppari Aatu Vuorinen. Mansen paras oli 1-vahti Eetu Heiniluoma (2/1, kl 7/8, neljä tehtyä paloa) ja lukkari Rintala (1/1, kl 7/12, seitsemän tehtyä paloa, neljä avustusta). Kolmituntisen ottelun päätyttyä puoliltapäivin, oli päiväohjelman jatko jopa Jymyssä lähes kaiken nähneelle pelinjohtaja Petri Lindsbergille uusi kokemus: lounas ottelun jälkeen ja kotimatkalle. Sotkamolaisten bussi oli Marjex Stadionilla illalla puoli yhdeksän jälkeen.

Sunnuntai

Sunnuntain toinen osaottelu alkoi sekin vierasjoukkueen kapteenin hutunkeittovoitolla: Rintala valitsi Manselle ulkovuoron. Jymy pyöritti sisävuorolla kaikki lyöjät läpi ja Valtteri Virtanen avasi ottelun juoksutehtailun lyömällä 2-sauman halki; Vuorinen pinkoi kotiin. Edellispäivän (22–11) tapaan Tampere pystyi tekemään ottelussa runsaasti kolmostilanteita. Kärkikolmikko Onni Kaski–Tino Heikkilä-Heiniluoma oli jälleen iskussa ja pääkotiuttajat löivät takatilanteeseen. Pallo saatiinkin kahdesti väliin, mutta violettien ulkopeli näytti niin tiiviiltä, että kummallakaan lyönnillä ei etenijä päässyt lähtemään. Merkattuja kotiutuksia suunnattiin kolmospuolelle, jossa Kilpi ja Vehkaoja olivat tarkkoina.

Toisessa vuorossa Veittikoski saateltiin kolmoselle, mutta takapalojen takia hän joutui odottelemaan pitkään kotiutusta. Lopulta Still kumautti kumuran kolmospuolelle väliin, ja pallo painui takaa maisemiin. Tavallisen juoksun lisäksi Still kiersi kunnarin ja Jymylle 3–0-johto. Lisäyritys jäi saamatta, kun vuoro päättyi kopinnostopaloon. Manse teki tilanteen kakkoskärjestä, mutta lautasen ääressä Huotari velmuili Helimon yrityksen helpoksi paloksi Vehkaojan hanskaan. Perään Still suoritti yhtä eleettömästi, eivätkä tamperelaiset onnistuneet avaamaan juoksutiliään. Jymyn kolmas alkoi kaksi paloa tuottaneella lyönnillä ja jatkui kopittelulla kakkoskärkeen asti. Vuorisen mentyä ykköselle astui jälleen esiin Still: terävä nuoliainen läpäisi kolmosluukun ja peliväline rullasi mainosten alle. Toistamiseen 1+1 juoksua Vilille ja Jymylle 5–0-johto! Tällä kertaa sankari saatiin myös tuplajuoksuun, kun Virtanen esitteli lyöntivoimaansa kolmossaumaan. Loppujaksolla Manse sai yhden kavennuksen.

Jälleen jaksotauon jälkeen ottelu otti uuden virtauksen. Heiniluoman pomppuvaihdosta Jymy heitti pallon harhaan kolmoselta ja Manse meni välittömästi toisen jakson alkuun johtoon. Vaikka kenttä välissä tyhjeni, onnistui etenijäjokeri Teemu Koskela sijoittamaan pystymailalyöntinsä kakkospesän päälle ja kiersi kunnarin tyhjään kenttään. Valtteri Savilahti pudotti vielä pallon aivan takarajalle ja Koskela toi tuplajuoksun, kolmen juoksun tyrmäysalku vieraille. Jymy ei päästänyt vastustajia tuudittautumaan: Virtasen ruuti oli edelleen kuivaa ja kolmossaumasta kavennus Pelkosen tuomana. Valtteri Timonen väänsi tiukassa paikassa viimeisenä lyöjänä kumuran keskelle ja Still toi 2–3. Toisessa Manse rakensi tilanteen yhdellä palolla, mutta Helimon musta päivä yrityksissä jatkui viimeisen laittomalla. Savilahden upotettua pallon väliin Timosen polttoheitto olisi riittänyt, mutta ei tarttunut Huotarin hanskaan. Onni Kaski kotipesään ja 2–4. Lepola sivalsi hienon siivun väliin ja Tino Heikkilä eteni tilanteeksi 2–5.

Toisen tasoittavalla yhden palon ajoista Huotari moukaisi tylysti väliin ja Pelkonen kavensi. Jatkoajoista Virtanen tarjosi kovan tillikan kolmospuolelle, mutta Kaski teki voittavan suorituksen eikä uutta kavennusta syntynyt. Pienen sadetauon jälkeen Rintala irroitti kärjen väärällä. Kolmannen alussa Jymy jätti ensimmäistä kertaa ottelussa Mansen ilman kotiutusyritystä. Ero naksutettiin taas yhdellä kiinni: Virtanen löi ilkeästä väärästä syötöstä pallon tyylikkäästi väliin ja Vuorinen kiiti kotiin. Merkki oli uudelleen päällä viimeisellä ja pallo näytti jo painuvan väliin, mutta Aaro Sipilä syöksyi sen kopiksi. Jymy teki ykköskärjestä uuden ajon, josta Huotari ei kuitenkaan onnistunut.

Neljännessä vuorossa tamperelaisia ahdistettiin kahden palon tilanteeseen, kunnes Savilahti löi illan kolmannen juoksunsa hyvin mitoitetulla pussinpohjalla ja tärkeän kahden juoksun johdon ennen viimeistä tasoittavaa. Mestaruuden ollessa kahden juoksun päässä Jymy ei onnistunut tekemään kolmostilannetta.

Peli eteni supervuoroon ja Manse valitsi ulkovuoron. Se päättyi juoksuttomana ja ainoa yritys oli Huotarilla, mutta Rintala sai vaikeutettua tilannetta syötöllään – tuloksena koppi.

Myös toinen ottelu ratkaistiin näin ollen kotiutuslyönneillä. Jymyn aloitus ei ollut yhtä tyrmäävä kuin lauantaina. Huotari löi juoksun kakkosjatkeelta, muut neljä yritystä kilpistyivät Mansen polttolinjaan ja ykkösvahti Heiniluomaan. Kaksi ensimmäistä Mansen paria jäivät tuloksettomiksi: Vili Still oli muurina vastassa. Eemeli Virjo toi joukkueensa kolmantena tasoihin hidastetulla kakkospussiin Sipilän ennätettyä ennen Vehkaojan polttoheittoa. Mansella oli jälleen kaksi mahdollisuutta voittoon, jotka käytettiin oikeaoppisesti painepalloilla. Veittikoski poltti Lepolan pussarista ja Kilpi heitti kylmän kuoleman Savilahden näpystä. Toisella kierroksella Jymy siirtyi heti johtoon: Huotari löi korkean kumuran väliin ja Salminen ennätti ennen Sipilän palautusta. Vehkaojan yritys laittomaksi, ja viimeisessä parissa Still – kukapa muu – otti matalalla kumuralla sisään Veittikosken. Jymyn kahden juoksun johto oli Manselle liikaa: Paanasen veto ensimmäisessä parissa meni Timoselle kopiksi. Toisessa Huotari ryntäsi Helimon näpyn perään ja syöksyi ennen etenijää kotiin. Näinpä viimeisessä parissa turvattiin rajat, eikä Savilahti pystynyt läpilyöntiin. Kotiutuskisa Jymylle 3–1 ja Suomen mestaruus dramaattisten vaiheiden jälkeen!

Myös B-pojat pulahtivat pytyn kera Sapsojärveen.

Parhaina palkittiin Still (2+2/4, kl 11/14) ja ulkona kuusi paloa heittänyt Kilpi (kl 2/4). Mansen parhaat Heiniluoma (0/1, kl 5/9, viisi tehtyä paloa) ja Savilahti (3/0, kl 6/9). Vesisateen yltyessä mestaruusmitalit menivät jakoon. Neljättä kertaa B-poikien Suomen mestareiksi kruunattiin Eemil Salminen ja Kasperi Vehkaoja, neljälle pelaajalle (Eero Heikkinen, Samuel Huotari, Aapo Korhonen ja Aatu Vuorinen) mestaruus oli kolmas. Seuralle mitali oli 38:s vanhimmassa poikaikäluokassa ja mestaruus 15 – joista neljä peräkkäistä poikien Superpesiksen nimellä ja lisäksi kaudella 2019 Jymy voitti B-poikien SM-sarjan viimeisen mestaruuden. Pelinjohtaja Petri Lindsberg ja viime kauteen asti pelaajistossa olleet Petteri Timonen (valmentaja) sekä Jere Heikkinen (joukkueen huoltaja) ovat olleet voittamassa kaikkia näitä viittä mestaruutta.

Poikien Superpesiksen Suomen mestarit 2023: Eero Heikkinen, Reino Heikkinen, Samuel Huotari, Konsta Karjalainen, Tuomas Kemppainen, Niklas Kilpi, Elias Kippola, Aapo Korhonen, Eemil Salminen, Atte Pelkonen, Roope Puittinen, Vili Still, Mikke Tschesmenski, Kasperi Vehkaoja, Vertti Veittikoski, Valtteri Timonen, Valtteri Virtanen, Aatu Vuorinen; Petri Lindsberg, pelinjohtaja; Petteri Timonen, 2pj/valmentaja; Saku Komulainen, valmentaja; Jere Heikkinen, huoltaja; Juuso Hyvönen, joukkueenjohtaja.

Kuvat: Mirkka Tschesmenski
Teksti: Juuso Hyvönen