Jymylle kylmää kyytiä Joensuussa – sarja katkolla tiistaina

Joensuun Maila – Sotkamon Jymy 2-0 (2-0, 6-0)

Ottelun tilastot

Sotkamolaisten käynti Bolt Areenalla oli tulokseton jo yhdeksännen kerran peräkkäin. Jymy ei onnistunut tasoittamaan puolivälieräsarjaa, vaan jäi isäntien vahvan ulkopelin rypistykseen. Näin ollen kainuulaiset ovat tiistaina selkä seinää vasten kotikentällään.

Punapaidat aloittivat sisällä Roope Korhosen voitettua hutun. Kärjestä Konsta Piironen ja Elmeri Lieto täyttivät etupesät. Aapo Komulainen yritti Henri Litmasen lyöntivuorolla heitellä kärkkyneen Piirosen väsyksiin, mutta kotipesän harhaheitto sotki suunnitelmat. JoMa ei saanut rakenneltua tilannetta, vaan lyöjät löivät paljaaseen kolmostilanteeseen. Sekin tuotti onnistumisen, kun Iiro Kuosan lyönti tuhrittiin takakentällä ja Piironen karkasi kotiin.

Tunteet kuohahtivat Jymyn tasoittavalla. Ville Viidan vaihtolyönnin jälkeen jymyläiset pillastuivat, kun syöttötuomari Mika Kääriäinen ei nähnyt lyönnin putoamispaikkaa, mutta Joensuun lukkarin Ville Väliahon osoiteltua sopivaa jälkeä kentällä tuomitsi laittoman. Jymy jäi lopulta ilman kakkostilannetta ja vuoronvaihdossa tuomaristo päätti vielä tulla ripittämään aiemmassa tilanteessa kiehunutta Viitaa. Rupattelun tarve ei tullut täysin selville, eikä sen lopputulos ollut onnistunut: Viidalle piti nostaa keltainen kortti.

Kotijoukkue sai yrityksen toiseen vuoroonsa, mutta Ville Kotro ei ollut yllätettävissä. Kahteen ensimmäiseen sisävuoroonsa Jymy kasasi vain kolme kärkilyöntiä. Puolustettuaan kolmannessa yhden yrityksen (Kotro jälleen) sai joukkue kolmannessa lopulta takatilanteen viimeisenä lyöjänä iskeneelle Lauri Rönkölle, mutta lyönti jäi Iiro Kuosan räpylään. Neljännessä JoMa pyöritti päälle yhden palon ajot, joista ensimmäisestä Niko Korhonen poltti, mutta seuraavaksi Patrik Wahlstenin sivallus 3-pesään riitti Piiroselle, sillä Kiiskinen joutui katkaisemaan heittäytymällä. Viimeisen tasoittava jäi valitettavasti vierailta ohivuoroksi, kun Iiro Kuosa poimi vaihtolyönnit hyppysiinsä. Sama laulu jatkui taukomietintöjen jälkeen: Kuosa haki pienet ja katkaisi kovat. Jymyn parhaalta näyttänyt sisävuoro ei tuottanut tulosta.

Jymyllä oli tunnetta ja latausta, mutta tänään se ei siivittänyt joukkuetta voittoon.

Violettien piina syventyi ensimmäisen tasoittavan aluksi: Konsta Kettusen paukku kakkosrajaan painui kauaksi ja tuotti heti kunniajuoksun. Tästä seurasi ajolähtöjä, joista Komulainen ja Kiiskinen tekivät palot Henri Litmasen ja Wahlstenin vuoroilla, mutta Juho Toivolan vapaa kumura väliin sirvahti koppareilta ja tuotti kaksi lisäjuoksua. Joensuu johti siten kolmella ensimmäisen vuoroparin jälkeen.

Kainuulaisten epäonnelle ei näyttänyt tulevan loppua, kun seuraavassa vuorossa Viidan kakkospuolen läpilyönti tuli aidasta takaisin ja Joensuu oli saada vielä ilmaisen palon – Viita pelastautui takaisin ykköselle. Mitään sen kummempaa ei tästäkään vuorosta seurannut vaihtolyöntien etsiessä edelleen oikeaa osoitetta. Toisen tasoittavalla Komulaisen heittomylly sotki vaihtolyöntejä sen verran, että taululle nostettiin jo kaksi ruksia, mutta Joensuu ei jäänyt vaille tilannetta eikä onnistumista: Kososen vapaalla takakenttälyönnillä kärki kolmoselle ja Toivola löi ottamattoman kumuran väliin. Jymyn seuraavakin sisävuoro meni lokeroon luokattoman huono ja oltiin tilanteessa, jossa viimeiseen vuoroon oli tehtävä vähintään viisi juoksua.

Viisi? Kettunen oli eri mieltä ja piiskasi uudelleen pallon kakkosrajasta viidakkoon: illan toinen kunnari. Jälleen painostuskausi, josta kaksi paloa kotiin, mutta Toivola löi pallon jatkeelle keskelle rajaa ja Piironen toi illan kolmannen juoksunsa. Jymy haki viimeisessä sisässä illan ensimmäistä onnistumista ja teki neljännen kolmostilanteen, mutta Lauri Rönkön merkkilyönti meni kopiksi haavoittaen kentän tyhjäksi. Lopulta oltiin tilanteessa, että Iivari Vihannon piti siirtää Rönkkö kotiin ja kiertää kunnari jatkaakseen peliä. Kun vaihto meni kopiksi, olisi pelkkä kunniajuoksu riittänyt. Vihanto löi myös kaksi kertaa vaarallisesti kakkospuolelle takarajan tuntumaan. Näistä jälkimmäinen myös painui puroon, mutta uskoa ei kunnarin kiertämiseen ollut, vaikka täysillä yrittäen sellainen olisi varmasti syntynyt. Niinpä Jymy jäi juoksuitta.

Rytkönen palasi yhdeksikköön ja ulkopeliin.

Kaikkinensa Jymy ei päässyt Mailan vauhtiin ottelussa ollenkaan. Joensuulaiset voittivat juoksut 8–0, tilanteet 15–4 ja kärkilyönnit 38–21. Isännät ratsastivat myötätuulessa toiseen otteluvoittoon. Isäntien ykkösnimet olivat kunnareillaan kainuulaisia kurmuuttanut Kettunen, ulkopelin teräsmies Kuosa (7+1 paloa) ja neljä lyötyä kirjauttanut Toivola. Jymyn parhaat olivat eniten kärkilyöntejä kirjanneet Vihanto (kl 6/8) ja Viita (kl 5/7). Eniten paloja teki Niko Korhonen (4), kaikki ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla hän pääsi Kalle Kuosmasen kaveriksi isäntien kiertolistalle.

Katso ottelun lehdistötilaisuus alta!

Tiistaina JymyHyvä-pelissä panokset ovat selvät. Vain voitto jatkaa Jymyn kautta 2022. Liput ennakkoon osoitteesta: www.jymykauppa.fi.

Teksti: Juuso Hyvönen
Kuvat: Olli Korhonen