Jymyn kokoonpano kauteen selvillä – ”pelaajapolulla tulevaisuuden näkymät valoisat”

Edustusjoukkueen harjoitusvahvuus tiivistyy kesää kohti mentäessä, kun osa nuorista pelaajista lähtee Simon Kiriin tai lainalle toisiin superpesisjoukkueisiin.

Kainuulaiset lähtivät talvikauteen 23 sopimuspelaajan voimin. Vaikka lopputurnauspaikka Talvisuperissa jäikin saavuttamatta, on harjoituskausi sujunut mallikkaasti. Iiro Haimin johtama Superpesis-joukkue lähtee tulevaan kauteen menestyksen kiilto silmissä.

– Pelillisesti Talvisuperissa pelattiin hyviä otteluita, ja etenkin hyviä yksittäisiä jaksoja. Kokonaiskuva on kuitenkin positiivinen, vaikka lopputurnauspaikka jäi saamatta. Meidän kohdallamme Talvisuper antoi mahdollisuuden uusille pelaajille pelata uusissa rooleissa. Valmennuksen tavoitteena olikin, että saadaan monipuolisesti ja riittävästi kokemuksia niin pelaajille kuin valmennuksellekin, Jymyn pelinjohtaja Haimi summaa talvikautta.

Jymyn pelaajamateriaali kilpailukauteen on seuraava:

Roope Korhonen (s. -81)
Jere Vikström (s. -93)
Juuso Lattu (s. -94)
Ville Kotro (s. -95)
Jussi Korhonen (s. -97)
Hannes Pekkinen (s. -98)
Kalle Kuosmanen (s. -01)
Elmeri Purmonen (s. -01)
Aapo Komulainen (s. -03)
Iivari Vihanto (s. -03)
Aleksanteri Huotari (s. -03)
Jere Heikkinen (s. -03)
Eemil Salminen (s. -05)

– Talvikauden aikana haluttiin kartoittaa tiettyjä osa-alueita tulevan kesän joukkueessa ja meidän pelaamisessa. Tämä 13 pelaajan nippu on lopulta se, millä halutaan tulevaan kesään lähteä. Nuorista pelaajista muun muassa Jere Heikkinen lunasti paikkansa joukkueessa ja Aleksanteri Huotari nappasi paikan etukentällä, mihin viime syksynkin osaltaan päätti.

– Lähtökohtaisesti tämä rinki on se, millä pelataan. Jos tarvetta reserville yksittäisiin peleihin tulee, niin hyödynnämme Simossa olevia pelaajia. Jos taas rosteriin tulee pidempiaikaisia puutteita, niin sitten kartoitamme tilannetta perusteellisemmin muiden sopimuspelaajien osalta, Haimi jatkaa.

Aleksanteri Huotari voitti syksyllä uran ensimmäisen SM-mitalinsa syksyllä 2023.

Talvisuperissakin Seinäjoen JymyJusseja edustaneet Veeti Kokko ja Samuel Huotari jatkavat lainasopimuksella Seinäjoella.

– Talven kokemukset ja positiiviset viestit Veetin ja Samuelin pelaamisesta johtivat luonnolliseen jatkumoon myös kesälle. JymyJussit tarjoaa kovasti kehittyville pojille loistavan kilpailutilanteen, josta hyötyvät niin itse pelaajat kuin myös molemmat seurat, Superjymy Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen taustoittaa.

Juho Keinänen puolestaan siirtyi viime viikolla täydellä seurasiirrolla Kiteen Palloon, eikä näin ollen ole enää Jymyn käytettävissä. Seurasiirto syntyi pikaisella aikataululla neuvotteluiden jälkeen.

– Keinänen on pidetty persoona, joka toi paljon hyvää joukkueen tekemiseen niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Tässä tilanteessa oli kuitenkin kaikkien etu, että Keinäsen kaltainen pelimies pääsee pelaamaan Superpesistä täydellä teholla, viime kaudella Jymyn peliä johtanut Kuosmanen kiittelee.

Jymy sopi syksyllä 2023 miesten Ykköspesiksessä pelaavan Simon Kirin kanssa strategisesta yhteistyöstä, jonka tavoitteena on varmistaa Jymyn nuorten pelaajien kehittyminen huippupelaajiksi sekä kehittää Simon Kirin toimintaa laaja-alaisesti lähelle Superpesiksen seuraorganisaatioita. Yhteistyön painopistealueina on tukea ja turvata Jymyn monitasoinen pelaajapolku kohti huippua sekä kehittää paitsi Kirin urheilutoimintaa myös operatiivista toimintaa.

Yhteistyön myötä seitsemän Jymy-taustaista pelaajaa sekä pelinjohtaja Petteri Timonen ovat osa Simon Kirin ensi kesän vahvuutta. Timonen työskentelee pelinjohtajuuden lisäksi Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa lajivalmentajana.

– Simoon lähtevät ovat harjoitelleet tiiviisti meidän mukana koko talven. Tavoitteena on tietysti se, että nuoret pelaajat saavat Simossa hyviä, laadukkaita pelejä, ja ovat tulevien kokemuksien pohjalta valmiita ottamaan seuraavan harppauksen kohti Superpesistä.

– Koko seitsemän pelaajan nippu on ottanut selkeitä kehitysaskelia talven aikana ja pääsevät nyt Simossa ulosmittaamaan kehityksen. Simon Kiri on tärkeä osa meidän pelaajapolkuamme ja Ykköspesis erinomainen, kehittävä sarja näille nuorille pelaajille, Haimi summaa.

Pääasiassa miesten Ykköspesistä Simossa ensi kesänä pelaavat Jymyn sopimuspelaajat:

Kasperi Vehkaoja (s. -05)
Aatu Vuorinen (s. -05)
Elias Kippola (s. -05)
Valtteri Virtanen (s. -04)
Vertti Veittikoski (s. -04)
Atte Pelkonen (s. -06)
Valtteri Timonen (s. -04)

– Me haluamme nähdä energisen, urheilullisen ja voitontahtoisen Simon Kirin. Intohimo pesistä kohtaan johtaa monesti pelin kehittämiseen ja pelitapa tulee kehittämään pelaajia kohti Superpesistä. Simon omista sopimuspelaajista löytyy myös mielenkiintoisia nimiä, joita kannattaa seurata, Kuosmanen kommentoi ja nostaa esiin muun muassa Juuso Nousiaisen ja Marko Kukkosen nimet, jotka tullaan hänen mukaan näkemään Superpesiksessä, jos henkilökohtainen harjoittelu pysyy sillä tasolla, mitä Superpesis vaatii nyt ja tulevaisuudessa.

Kuosmasen mielestä Jymyn pelaajapolun rakenne ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Edellä mainittu strateginen yhteistyö Simon Kirin kanssa on tuore, mutta selkeästi tarpeellinen toimenpide tukemaan pelaajien kasvua Superpesikseen.

– Meidän pelaajapolun rakenteen, eri ikäluokkien kärkipelaajien sekä pelaajamassan kannalta tarkasteltaessa tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Tietysti koko ajan pitää olla mukana kehityksessä, vaalia osaamista ja pystyä kyseenalaistamaan omaa toimintaa. Ennen kaikkea meidän pitää pystyä takaamaan Superpesiksen portteja kolkuttelevien nuorten peli- ja harjoitusvalmiudet oikeiden painopisteiden kautta.

Tulevalle kaudelle Kuosmanen asettaa laaja-alaisesti tavoitteita niin kilpailullisen menestyksen kuin pelaajapolun kehittymisen osalta.

  • Superpesiksessä seuran tavoitteena on finaalipaikka.
  • Simon Kirin kanssa tehdyn yhteistyön pitää tuottaa yksilötasolla mielenkiintoisia nimiä Superpesikseen.
  • Suomensarjaa pelaavan nuoren joukkueen pelaajat kehittyvät kilpailukaudella ja taistelevat syksyllä Suomensarjan pudotuspelipaikasta.
  • B1- ja B2-poikajoukkueissa keskitytään yksilöiden kehittymiseen ja intohimon pesistä kohtaa pitäisi loistaa pelikentällä. Voittamiseen pitää kasvaa ja jos joukkueet pääsevät välieriin, niin seuran puolelta ollaan tyytyväisiä.

– Kokonaisuuteen liittyy tietysti muitakin tavoitteita, joita arvioimme pitkässä juoksussa. Nämä sarjatasot ovat meille ne tärkeimmät, kun pelaajat siirtyvät Ykköspesikseen ja sitä kautta ponnahtavat Superpesikseen.

– C-pojissa meillä on tällä hetkellä pieni ikäryhmä, ja se ohjaa meitä tekemään tulevina vuosina tiettyjä toimenpiteitä, mutta D-pojista puolestaan on kasvamassa poikkeuksellisen iso pelaajamassa, jos tilannetta tarkastellaan pari vuotta eteenpäin, Kuosmanen avaa.

Sotkamon Jymyn harjoituskausi jatkuu kevättalven aurinkoisissa keleissä. Jymyn sarjakausi käynnistyy tiistaina 7. toukokuuta Helsingin Bolt Areenalla kotimaan sarja-avauksessa Haminan Palloilijoita vastaan. Seuraavana päivänä joukkueet kohtaavat toistamiseen Haminassa. Ennen virallisen sarjakauden alkua Jymy pelaa vielä kaksi harjoitusottelua Pattijoen Urheilijoita sekä Kiteen Palloa vastaan. Huhtikuun alkupuolella edessä on tuttuun tapaan Karra Trophy -kilpailu. Keskiviikkona 17. huhtikuuta selviää, kuka on kilpailuhistorian 20:s joukkueen sisäinen mestari.

Tulevat harjoitusottelut:

Su 28.4. Pattijoen Urheilijat – Sotkamon Jymy klo 15 (ottelu pelataan Ylivieskassa)
To 2.5. Kiteen Pallo – Sotkamon Jymy klo 15