Pelipäiväblogi: Kylmäpäisyyden kuningas

Tämän pelipäiväblogin päätähden Roope Korhosen puntti ei tutise tiukimmassakaan tilanteessa.

Pihkalan pesäpallostadion, Hyvinkää. Jymy on pinteessä.

Tilanne on tiistain runkosarjaottelussa tasan. Vierasjoukkue Sotkamon Jymy on tasatilanteessa 1-1 kotijoukkue Tahkoa vastaan. Juoksu olisi tehtävä, tai muuten Hyvinkäälle avautuu tasoittavallaan mahdollisuus nousta jaksovoittoon.

Yhtä aikalisää ja paria viuhuvaa saumalyöntiä myöhemmin tilanne on kainuulaisten eduksi 3-1. Ratkaisijaksi nousee jälleen kerran monta ottelua Jymylle kääntänyt Roope Korhonen. Katsomossa kohistaan. Tuntuu että lyönnit ovat edellisiäkin vuosia terävempiä, mikäli se vain on mahdollista. Mistä tämä vire on peräisin?

– Kyllä tämänhetkinen vire tulee talvesta ja harjoittelukaudesta. Kun on fyysisesti hyvässä kunnossa, se antaa pääkopallekin rauhaa tehdä hommia, Roope selvittää.

Roope ylitti heti kauden avausottelussa 500 lyödyn juoksun rajan. Tällä hetkellä lyötyjä on yhteensä 548 (35+513).
Roope ylitti heti kauden avausottelussa 500 lyödyn juoksun rajan. Tällä hetkellä lyötyjä on yhteensä 548 (35+513).

Mennyt talvi onkin kuulemma Korhosen osalta mennyt erittäin hyvin ja mies on hyvässä kunnossa, kenties paremmassa kuin koskaan uransa aikana. Kiitos tästä kuuluu kuuleman mukaan otollisille olosuhteille. SuperJymyn toimiston muuttaminen Vuokattiin on antanut mahdollisuuden kokonaisvaltaisempaan ja monipuolisempaan harjoitteluun.

– Kaikilla ei ole tällaista mahdollisuutta. Sain itse sellaisen ja päätin käyttää hyväksi, Roope nauraa.

Harjoittelu on totta vie tuottanut tulosta, sillä Roope valittiin miesten Superpesiksen kesäkuun kuukauden pelaajaksi. Lyötyjä miehen tilille kesäkuun aikana kertyi jopa 30 (2+28) kappaletta. Tunnustusta noista lyödyistä saa kuitenkin myös muu joukkue.

– Täytyy antaa tässä krediittiä meidän kärjelle, joka on pelannut todella hyvin. Olen päässyt lyömään paljon 3-tilanteeseen, mikä mahdollistaa myös tuon lyöntimäärän, lyöjätilastossa kolmantena majaileva Roope jatkaa.

Roope on kantanut tähän mennessä kuluvan kauden aikana kultakypärää kymmenessä ottelussa.
Roope on kantanut tähän mennessä kuluvan kauden aikana kultakypärää kymmenessä ottelussa.

”Kyllä minä jännitän”

Sen lisäksi, että Roope mättää juoksuja tasaiseen tahtiin, on hänen suoritusvarmuutensa tiukoissa tilanteissa varsinkin syksyn ratkaisupeleissä käsittämättömän korkealla. Korhonen on lyönyt uransa aikana pudotuspeleissä yhteensä peräti 252 (13+239) juoksua. On kuin mies ei jännittäisi lainkaan.

– Kyllä minä jännitän. Se tuo minulle latautumista, joka auttaa pelaamaan paremmin ja tuomaan sen tappamisen meiningin tekemiseen. Jännittäminen on minulle voimavara, Roope korostaa.

Roope nostaa esille samalla taidon uskaltaa epäonnistua. Mitä vähemmän ratkaisuja hänen mukaansa miettii, on pelaaminenkin sitä kautta helpompaa.

– Tämä on hyvin alitajuista hommaa, Juhani Tammista lainatakseni. Jos menee tajunnan puolelle, niin sitten ollaan hukassa, Roope selittää.

– Jos peliä rupeaa analysoimaan liikaa, on se silloin menetetty. Kun minulle tulee tunne, että pallo pitää lyödä tiettyyn paikkaan, niin silloin se pitää myös lyödä sinne. Näin suoritus myös yleensä onnistuu, vaikka se ei olisikaan ollut tilanteessa se helpoin ratkaisu, hän jatkaa.

Roope muistuttaa, ettei kylmäpäisyys itsessään tipu itsestään kenenkään syliin, vaan tulee suurien harjoittelumäärien ja kokemuksen kautta.

Roopelle Hyvinkäällä pelattava Itä-Länsi-ottelu on hänelle miesten tasolla yhdeksäs laatuaan.
Hyvinkäällä viikon päästä pelattava Itä-Länsi-ottelu on Roopelle miesten tasolla yhdeksäs laatuaan.

Jokaisen kotiutuslyöjän unelmana on varmasti voittaa miesten Superpesiksen lyöjäkuninkuus, mutta tämänhetkinen huippupesäpallo on tuon tilaston osalta täysin lyöjäjokerien juhlaa. Tällä hetkellä kuluvan kesän kymmenen parhaan lyöjän joukkoon mahtuu vain 3 yhdeksikön pelaajaa, joista yksi on juuri kolmantena lyöjätilastossa majaileva, tuosta joukosta parhaiten suoriutunut Roope Korhonen.

– En voi kieltää etteikö tuon tilaston voittaminen minua kiinnostaisi. Olen päättänyt olla ottamatta kuitenkaan stressiä siitä vaikka heille häviäisinkin, tilannemäärät kun ovat lyöjäjokereilla niin paljon suuremmat, Roope kertoo.

Jotta tuon tilaston voittamisen hankaluus tulee selväksi, on hyvä mainita, että edellisen kerran täysverisen yhdeksikön pelaajan voidaan katsoa voittaneen lyöjätilasto peräti 20 vuotta takaperin kesällä 1993. Tuolloin lyöjätilaston voittanut Simo Eerikäinen pelasi vielä täyspäiväisesti ulkokentällä. Ajat ovat muuttuneet noista päivistä lyöjäjokereita suosiviksi.

Kaudella 2010 Korhonen oli hyvin likellä voittaa lyöjäkuninkuus, mutta lopulta kruunu laskettiin lyöjäjokeri Sami Joukaisen päähän. Tämä ei kuitenkaan miestä harmita.

– Henkilökohtainen tavoitteeni on pelata tasaisesti, ilman nollapelejä. Tieto siitä, että on pelannut hyvin, on se mikä minulle merkitsee meriittejä enemmän, Roope kertoo.

Viisaita sanoja.

Roope Korhonen

Kausi 2013 (Tilanne 6.7.)

Lyödyt: 4+45
Tuodut: 11
Kärkilyönnit: 75
Tiesitkö tätä? Sen lisäksi, että pesäpallo viuhuu Roope Korhosen lyömänä 179 kilometrin tuntinopeudella, on miehen ennätys jääkiekkoa laukaistaessa 150 km/h.

Jaa, josko tuota siirtäisi ajatukset kohti illan peliä Koskenkorvaa vastaan. Koskenkorvallahan paistaa aurinko, kuten aina!

-AH