Pelipäiväblogi: Ratkaisijat parrasvalojen ulkopuolelta

Sedinin veljekset. Pat ja Mat. Dupont ja Dupond. Tässä pelipäiväblogissa on lähemmin tarkastelussa Rautiaisen kaksoisveljet Immo ja Kosti.

Joidenkin pelaajien osalta voidaan puhua selkeästä läpimurtokaudesta, mutta Rautiaisten kohdalla tämä ei ole niin itsestään selvää. Tilastoja tuijottaessa molemmat ovat kuuluneet jo useita vuosia lupaavien tähtipelaajien joukkoon, mutta viimeistään tällä kaudella he ovat osoittaneet olevansa Sotkamon Jymyn menestyksen kulmakiviä niin ulko- kuin sisäpelissä.

Miehet lyövät Roope Korhosen leveiden hartioiden takana juoksuja tasatahtiin ja olivatkin runkosarjassa Jymyn toiseksi ja kolmanneksi parhaat kotiuttajat (Kosti 1+30 lyötyä ja Immo 3+27). Molemmat pelaavat tällä hetkellä nappikautta.

– Tyytyväinen täytyy tähän kauteen olla, sillä olen pelannut urani varmasti tasaisimman kauden sisällä tähän mennessä, Immo kertoo.

– Sisäpelissä ei ole ailahteluja muutamaa peliä lukuun ottamatta tullut, Kosti komppaa.

Veljekset ovat turhan vaatimattomia tasaisuudestaan ja tuntuvatkin pysyttelevän parrasvaloista tarkoituksella poissa, muiden Jymyn tähtipelaajien taustalla. Vuokatin Urheiluakatemian koordinaattori, Jymylegenda Janne Vuorinen ei kuitenkaan kehuja Rautiaisista puhuttaessa säästele.

– Juttelin tuossa juuri vähän aikaa sitten Kuosmasen kanssa ja kehuin, että nämä jätkät ovat kyllä kovia äijiä. He lyövät kyllä avauspinnan, mikäli tilanne kiertää Roopen ohi, Vuorinen kehuu.

Immo ja Kosti ovat lyöneet kuluneen kesän aikana juoksuja tasatahtiin.
Immo ja Kosti ovat lyöneet kuluneen kesän aikana juoksuja tasatahtiin.

Kymmenen vuotta takaperin Sotkamon Urheilulukiossa pesäpallopuolesta vastannut Vuorinen muistaa ensikohtaamisen Rautiaisten kanssa selkeästi.

– Heidän isoveljensä Aleksi tuli vuotta aikaisemmin lukioon ja olisiko ollut ensimmäisenä koulupäivänä, kun myös nämä kaksoset olivat isänsä mukana käymässä. Ensiksi jäi mielikuva pitkistä honkkeleista tyypeistä, mutta kyllä heistä heti paistoi palloilulahjakkuus läpi, Vuorinen muistelee.

– Muistan miettineeni, että kunhan nopeus ja fysiikka saadaan kohdilleen, niin pojilla on mahdollisuus mihin vain. Muutamaa vuotta myöhemmin kaudella 2009 Oulun Lipossa peliä johtaessani pelaajisto naureskeli näille kahdelle ”honkkelille” kakkospuolella ja minun piti siinä vähän rauhoitella, että kovia pelimiehiä he kyllä ovat, hän jatkaa.
Eikä Vuorinen väärässä ollut.

– He ovat osoittaneet, että tinkimättömyydellä, asenteella ja intohimolla pääsee pitkälle. Immo ja Kosti ovat voittaneet omat haasteensa, Vuorinen kertoo.

Haasteita on kyllä riittänyt.

Immo juhlimassa kunnaria Pattijoella...
Immo juhlimassa kunnaria Pattijoella…

Immo Rautiainen ei kesällä 2010 kyennyt pelaamaan täysipainoisesti ulkokentällä. Heittokädessä reistaillut olkapää esti kokonaisvaltaisen ulkopelaamisen.

– Heittäminen oli silloin vaikeaa ja tehotonta. Syksyllä käsi sitten leikattiin, mutta kyllä siitä kesti toipua, Immo kertaa.

Pitkäksi venähtänyt kuntoutus oli nuorelle miehelle vaikeaa ja turhauttavaa aikaa. Kuntoutus pilasi myös kesän 2011 ulkopelihaaveet ja ajatukset olivat synkkinä.

– Se oli raskas savotta ja kasvun paikka. Kaikenlaista sitä tuli silloin mietittyä, mutta kyllä tuohon on jo jälkikäteen osannut suhtautua. Onhan monilla muillakin loukkaantumisia, Immo huomauttaa.

Kesällä 2012 Immo palasi kentille ryminällä. Ulkopelin elintärkeä osanen sai ansaittuja kehuja joukkuetovereilta taidoistaan ulkokentällä.

Eivätkä joukkuetovereiden kehut jää Rautiaisten kohdalla pelkkiin pelisuorituksiin.

...ja Kosti vuorostaan Koskenkorvalla.
…ja Kosti vuorostaan Koskenkorvalla.

Sotkamolaiselta pesisväeltä luonnekuvauksia kysyttäessä positiiviset tarinat Pohjois-Karjalan pojista saavat jatkoa.

– Poikien vahvat luonteet ovat jääneet mieleen. Minulla oli tapana vetää rankkoja juoksutreenejä Hiukanharjun portaissa ja yhden treenin jälkeen Kosti oksensi stadionin vieressä. Kysyin, että onko hän kunnossa ja Kosti vain totesi, että ei tässä mitään hätää, Vuorinen nauraa.

– Immo taas on myös niitä harvoja pelaajia, jotka ovat tuoneet pelitilanteessa oman vastakkaisen mielipiteensä minulle esille. Pojat ovat hyvin kovapäisiä, Jymyn pelinjohtajana kausina 2003-2007 toiminut Vuorinen tunnelmoi.

Vuorisen äänessä ei ole kovapäisyydestä puhuttaessa kuultavissa tippaakaan tuohtumusta, pikemminkin kunnioitusta veljesten asennetta ja päämäärätietoisuutta kohtaan.

Joukkuepelaajina eräs kokeneempi kauden 2013 Jymyn edustusjoukkueen jäsen kuvailee Rautiaisia kenties tähänastisen uransa kovimmiksi joukkuepelaajiksi.

Veljesten vaatimattomuus ja hyväsydämisyys eivät ole jäänyt huomiotta Jymylegenda Kari Hakkaraiseltakaan, joka totesi Tohmajärveltä kotoisin olevasta veljeskaksikosta seuraavaa: ”Rautiaiset ovat niin hyviä ihmisiä, että keksivät varmaan kohta syöpälääkkeenkin”.

– Vai sanoi Kari sellaista. Kari nyt kohteliaasti kehuu, kun on itse niin hieno ihminen, Kosti nauraa.

Sillä ei ole mitään väliä oliko Hakkaraisen sanoissa mukana värikynää vai ei, viesti siitä kuitenkin välittyi.

Aika velikultia.

Kosti nimettiin sukunimensä osalta uudelleen Hyvinkäällä Itä-Länsi -tapahtumassa.
Kosti nimettiin sukunimensä osalta uudelleen Hyvinkäällä Itä-Länsi -tapahtumassa.

Immo Rautiainen

Pudotuspelit 2013

Ottelut: 3
Lyödyt: 0+3
Tuodut: 3
Kärkilyönnit: 9

Kosti Rautiainen

Pudotuspelit 2013

Ottelut: 3
Lyödyt: 0+4
Tuodut: 1
Kärkilyönnit: 10

-AH