Pelipäiväblogi: Peliä johtava pelaaja

sotkamon jymy mikko korhonen jani komulainen antti hartikainen

Tämän päivän pelipäiväblogin tarkemmassa syynissä on Mikko Korhonen, joka omaa joukkueessaan kaksoisroolin. Pelaamisen lisäksi hän toimii joukkueen toisena valmentajana.

– Jos numero yhdeksän on lehdistötilaisuudessa, niin yleensä se on tarkoittanut sitä, että oma joukkue on pelannut todella huonosti ja hävinnyt.

Eletään syksyä 2012. Sotkamon Jymy on juuri varmistanut paikkansa miesten Superpesiksen loppuotteluissa ja joukkueen pelaajavalmentaja, numerolla yhdeksän ottelussa pelannut Mikko Korhonen on valittu ottelussa joukkueensa parhaaksi pelaajaksi. Yllä oleva kommentti tuli Korhosen suusta pikimmiten pelin päättymisen jälkeen ja vitsailusta huolimatta hänestä huokuu vaatimattomuus ja joukkuepelin lainalaisuuksien syvä ymmärrys: vaikka oma rooli ei ole kentällä suunnattoman suuri, on se kokonaisvaltaisesti sitäkin tärkeämpi.

Mikko ei ole valitsemastaan osasta pahoillaan. Korhonen on piiskannut joukkuetta talvella ja kantanut vastuutansa joukkueen menestyksen eteen jo tuolloin.

– Kolme viimeistä kautta minulla on ollut tämä pelaajavalmentajan titteli. Talvikaudet mennään valmentamisen ehdoilla, joten sitä on turha haihatellakaan muilla ajatuksilla, hän kertoo.

Eikä kasvatustieteiden maisterin pedagoginen rooli pesiskentillä ole jämähtänyt vain valmentamiseen, kesällä 2012 mukaan kun tuli pelinjohtajan rooli.

Mikko Korhonen tunnetaan joukkueessa kovana tsempparina ja hengenluojana.

Mikko Korhonen tunnetaan joukkueessa kovana tsempparina ja hengenluojana.

Miesten Superpesiksen runkosarjaottelu Kouvolan pesäpallostadionilla 2013. Ensimmäistä miesten Superpesisotteluaan pelaava Joni Tervo saa viime hetken tsemppaukset Mikko Korhoselta juuri ennen ensimmäistä lyöntiään pääsarjassa. Tervo on Korhosen valmennettava hänen jo toista kesää pelinjohtamasta Sotkamon Jymyn A-ikäisten (19–21-vuotiaiden) joukkueesta.

Vaikka he ovatkin tässä tilanteessa joukkuetovereita, sama kasvattava ote säilyy Korhosessa.

– Vaikka toinen Mikko (Kuosmanen) kantaakin kesällä vastuun, ei tätä valmentajuutta sisältään päästä kesälläkään. Kannan mielessäni vastuuta niin joukkue- kuin yksilötasollakin, pyrin antamaan nuoremmille pelaajille tipsejä, Mikko kertoo.

Pelinjohtotehtäviin hyppäämisellä on ollut omat hankaluutensa, mutta ne Korhonen haluaa ottaa haasteena.

– Eihän tätä opi kuin tekemällä. Kaikki kokemukset ovat arvokkaita ja tuovat kyllä tulevaisuutta varten sitä henkistä perälautaa, hän toteaa.

Jotain on varmasti tehty oikein, sillä Korhonen valittiin Idän A-poikajoukkueen pelinjohtajaksi Itä-Länsi-tapahtumassa menneenä viikonloppuna.

Mikko ja Tuomas Nissinen tutkivat pelikirjaa halliturnauksessa.

Mikko ja Tuomas Nissinen tutkivat pelikirjaa halliturnauksessa.

Puhelin pirisee Kajaanissa syksyisenä iltana 2003. Siihen vastataan ja langan päässä oleva soittaja toteaa vain ykskantaan voittavansa joukkueensa kera poikien Superpesiksen Suomen mestaruuden kolmen palon kuluttua.

Soittaja oli Mikko Korhonen, joka oli kaivanut huoltolaukusta puhelimen esille Kitron pesäpallostadionilla Alajärvellä viimeisellä aikalisällä, juuri ennen Jymylle ratkennutta Suomen mestaruutta.

Korhonen on tunnettu joukkuehenkeä nostattavista tempauksista ja hassutuksistaan, mutta onko niille sijaa enää vakavasti otettavan pelinjohtajan pelikirjassa?

– Olen huomannut että pelinjohtajana vakavoituu ja muuttuu askeleen harkitsevammaksi, kenties rauhallisemmaksi, mutta kyllä oma persoona pitää säilyttää, Mikko myöntää.

– Pyrin kuitenkin siihen, että viuhkan käteen tuominen ei miestä vakavoittaisi. Spontaanisuus pelitilanteissa pitää säilyttää, hän jatkaa.

Spontaanisuus on Mikolta mielenkiintoinen sanavalinta. Se esiintyy eri muodossa, kun Sotkamon Jymyn miesten Superpesisjoukkueen pelinjohtaja Mikko Kuosmasta pyytää kuvailemaan Korhosta pelinjohtajana.

– Mikko on erittäin analyyttinen pelinjohtaja, joka kyllä valmistelee peliä paljon, mutta tämän lisäksi osaa reagoida pelin sisällä jos jokin ei toimi. Vaikka on mitä nimiä selässä, niin on aistittava keillä homma toimii. Tämä on mielestäni huippupelinjohtajan merkki, Kuosmanen kehuu.

Vaikuttaa siltä, että Sotkamon pesäpalloileva tulevaisuus on hyvässä, joskaan ei ryppyotsaisessa huomassa.

Mikko Korhonen tunnetaan joukkueen sisällä kovana tsempparina ja joukkuehengen luojana.

Mikko tuulettaa lyötyä juoksua viime syksyn kolmannessa finaaliottelussa.

MIKKO KORHONEN

Kausi 2013 pelaajana (Tilanne miesten Superpesis 20.7.2013)

Ottelut: 16
Lyödyt: 8
Tuodut: 1
Kärkilyönnit: 34

Kausi 2013 pelinjohtajana (Tilanne poikien Superpesis 20.7.2013)

Ottelut: 8
Voitot: 7

-AH