Superjymy kompensoi matkustamisen ja ottelutapahtumien hiilijalanjäljen toista vuotta putkeen

Superjymy Oy on kompensoinut viime kauden matkustamisesta ja ottelutapahtumista syntyneen hiilijalanjäljen tuhkalannoittamalla suomalaisia talousmetsiä yhdessä Hiilinielurekisterin kanssa.

Superjymyn tavoitteena on tähdätä kohti ekologisempaa urheiluliiketoimintaa. Ensimmäiset askeleet ympäristövastuullisuuden polulla Superjymyssä otettiin kesän 2022 aikana, jolloin kartoitettiin joukkueen matkustamisesta sekä ottelutapahtumista syntyvän hiilijalanjäljen lähtötaso. Lähtötason jälkeen Superjymy on pyrkinyt vähentämään pesäpallotoiminnasta syntyvää hiilijanjälkeä ottelukohtaisesti, mutta sitoutunut samalla kompensoimaan edellä mainituista osa-alueista syntyneet päästöt tuhkalannoittamalla suomalaisia talousmetsiä yhdessä Hiilinielurekisterin kanssa. Superjymy kompensoi kauden 2022 hiilijalnjäljen keväällä 2023.

Jymyn matkustamisesta syntyneet hiilipäästöt olivat kaudella 2023 8 764 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia. Ottelutapahtumat puolestaan kerryttivät yhteensä hieman alle 130 000 kilon päästöt. Superjymy on kompensoinut näiltä osin superpesisjoukkueen toiminnasta syntyneet päästöt suomalaisiin talousmetsiin. Ottelutapahtumien ja matkustamisen osalta Superjymy on nyt toista vuotta peräkkäin hiilineutraali.

– Jymy aloitti sarjakauden 2022 Fuengirolassa, joten on aivan selvää, että suurin muutos vuoden 2022 ja 2023 välillä syntyi joukkueen matkustamisessa. Onnistuimme kuitenkin pudottamaan myös vierasottelukohtaista keskiarvoa niin yhteistyökumppaneiden tuella kuin arkisilla valinnoillakin, Superjymy Oy:n markkinointipäällikkö Olli Korhonen toteaa.

Jymy majoittui viime kauden aikana aina mahdollisuuksien mukaan Greenstar hotelleissa, joka on Suomen ainoa hiilineutraali hotelliketju. Isossa kuvassa linja-autolla kotimaassa sarjakauden aikana matkustavan pesäpallojoukkueen hiilijalanjälki on erittäin maltillinen. Jymyn edustusjoukkueen matkustuksen hiilidioksidipäästöt vastaavat noin 0,9 keskiverto suomalaisen vuodessa aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.

Hiilinielurekisteri on Suomen ainoa ISO-sertifioitu kompensaatiopalvelu, joka kompensoi päästöt kasvattamalla hiilinieluja tuhkalannoittomalla talousmetsiä. Palvelu on sertifioitu kansainvälisen ISO 14064-2:2019 -standardin mukaisesti.

Superjymyn tavoitteena on pyrkiä pienentämään viime kausina mitattua hiilijalanjälkeä erilaisin valinnoin ja toimenpitein. Yhteistyötahot ovat mukana mahdollistamassa kestävämpää liikkumista, matkustamista, majoittumista sekä ottelutapahtumaa.

– Tavoitteena on tähdätä nollapäästöisyyteen sekä vähentämällä että kompensoimalla päästöjä. Ensisijaisesti haluamme pureutua urheiluliiketoiminnan haastavimpiin kohtiin, millä on kokonaiskuvaan eniten vaikuttavuutta, Korhonen kertaa.

Superjymy on kiinnittänyt huomiota erilaisiin valintoihin muun muassa käytettävien materiaalien osalta, mutta ennen kaikkea pyrkinyt hyödyntämään tehokkaasti käytetyt tuotteet ja minimoimaan turhan kulutuksen. Valinnoilla on tietysti ympäristölle ystävällinen vaikutus, mutta se on tuottanut myös säästöjä ja kustannustehokkuutta koko organisaatiolle. Superjymy haluaa niin ikään viestinnällään kannustaa yhteistyökumppaneita, faneja ja katsojia oikeaoppiseen ja vastuulliseen toimintaan.

Superjymyn kokonaispäästöt kaudella 2023 olivat noin 5 000 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia suuremmat kuin vertailukaudella 2022. Kaudella 2022 Jymyn kausi päättyi pettymykseen puolivälierissä ja kaudella 2023 Sapsojärven kultakylpyyn, joten ottelukohtaisesti mitattuna Superjymy onnistui kuitenkin kutistamaan hiilijalanjälkeään selkeästi. Kaudella 2022 Jymy pelasi yhteensä 17 kotiottelua ja 16 vierasottelua, kun taas kesällä 2023 molempia kertyi 20 kappaletta.

Sen lisäksi huomionarvoista on myös se, että esimerkiksi vierasmatkojen aikana syödyt ateriat on laskettu mukaan Jymyn matkustamisesta syntyviin päästöihin, vaikka on itsestään selvää, että jokainen linja-autossa matkustanut olisi syönyt lounaansa ja päivällisensä kuitenkin ilman pelireissuakin. Tämän ohella Jymy on kompensoinut myös vierasjoukkueiden matkustamisen Jymyn kotiotteluihin Sotkamoon. Joukkueen matkustamisesta syntyneen hiilijalanjäljen on laskenut niin ikään Jymyn kumppaniverkostoon kuuluva Envutecpolis.

Voit tutustua Hiilinielurekisteriin täältä!
Voit tutustua Envitecpolikseen täältä!