Voittoputkelle jatkoa – ”vähän ärräpäitä ja merkkivetoja reunoille!”

Sotkamon Jymy – Joensuun Maila 2-1 (2-7, 11-2, 2-1)

Ottelun tilastot

2800-päinen kotiyleisö sai todistaa Hiukassa varsin kaksijakoisen kärkimatsin. Maila kairasi voiton avausjaksolta, mutta ärräpäitä jaksotauolla päästellyt Jymy pommitti toisella jaksolla vieraiden ulkopelin rikki, ja nappasi viidennen peräkkäisen voittonsa kotiutuslyöntikilpailun jälkeen.

Kainuulaiset saivat vieraita Pohjois-Karjalasta. Sunnuntaina Kiteellä pahan selkäsaunan saanut joensuulaismiehistö halusi pestä kasvonsa violettioranssien kustannuksella. Jymyllä puolestaan oli alla neljä voittoa, joista kolme kärkijoukkueista. Pelikeli oli vähintään yhtä kaksijakoinen kuin koko ottelukin: avausjaksolla tihrusti vettä ja toisella jaksolla aurinko suorastaan syleili Sapsojärven rannalla jykevänä seisovaa pesäpallostadionia. Aapo Komulainen avasi illan voitokkaalla hutunkeitolla ja johdatti viime kierroksilta tutun yhdeksikön ulkopeliin. Jymyn rosterissa ainoana muutoksena nähtiin, että Jussi Korhonen ja Ville Kotro oli käännetty numeroilla päinvastoin lyöntijärjestyksen häntäpäässä. Maila puolestaan oli saanut kapteeninsa, Konsta Kettusen takaisin rosteriin.

Avausvuorossa violetit torjuivat vieraiden ensimmäisen rynnistyksen ja ulkopeli sai pidettyä vaaralliset lyöjäjokerit tehottomina. Ajotilanne kuitenkin valui keskipalkissa pelanneelle Kasperi Hämäläiselle, joka painoi pallon merkistä keskisaumaan ja Kainuuseen palannut Niko Korhonen toi jomalaisten ensimmäisen. Isännät rakensivat kärjestä palottoman ajolähdön, kun jo sunnuntaina Kempeleessä takuuvarmasti suorittanut kärkikolmikko rakensi Aleksanteri Huotarille perusajolähdön. Huotarin toinen oli merkattu, mutta keskipomppu jäi laittomaksi ja näin viimeisellä Huotari tyytyi lyöjän tangentista lyötyyn laittomaan. Joensuulaiset saivat kuitenkin kiinni lyöjäjokerikaksikko Roope Korhosen ja Veeti Kokonkin kotiutusyritykset.

Toisessa vuorossa Maila joutui kärsivällisesti hakemaan tilannetta ykköskärjen epäonnistuttua omassa yrityksessään. Samuel Tirkkonen eteni kolmoselle Juho Toivolan saattelemana ja Joosua Rättö sai illan ensimmäisen onnistumisen: pallo väliin ja Tirkkonen kotiin. JoMa sai arvokkaita onnistumisia kakkoskeulasta, kun tilanne pyöri Joni Lehikoiselle. Lehikoinen kotiutti Toivolan. Iiro Nokkalan kakkosrajaveto sirvahti katsomon kulman taakse: Rättö ja Justus Niemeläinen säntäsivät kotiin. Jymy lähti kuromaan viiden juoksun eroa kiinni, ja saikin rakenneltua ykköskärjestä nollan palon ajotilanteen, kun ainoastaan jokerikolmikko oli enää jäljellä. R. Korhonen ei onnistunut, mutta Kokko kotiutti Jere Vikströmin. Viimeinen vaihtolyönti kantoi kuitenkin kopiksi ja kenttä tyhjeni, eikä Juuso Lattu päässyt yrittämään muuta kuin kunnaria tyhjään kenttään.

Kolmannessa vuorossa Jymy heitti seuraavan harhaheitolla ja kapteeeni Kettunen pinkoi kotiin. Toivola hyökkäsi vielä pienellä ja Niko Korhonen toi illan toisen juoksunsa. 7-1 johtoasemaan karannut vierasjoukkue sai pidettyä, kun Jymyn ainoa onnistuminen nähtiin kolmannen tasoittavalla Roope Korhosen pudottaessa varsilyönnin etukentälle Ville Väliahon puolikorkeasta. Neljännessä vuorossa Maila pelasi jakson lyhyimmän sisävuoron, mutta pikainen ulkovuoro ei vielä tuonut muutosta kotijoukkueen sisäpeliotteisiin. Tietysti tässä vaiheessa tulee muistaa, miten hankalaa pesäpallossa monen juoksun kurominen on, kun ulkopelijoukkue pääsee turvaamaan johtoaan ja tyytymään takapaloihin. Yksi takapalo viimeisen lopettavalla nähtiin, kun A. Huotarin merkkiveto ajotilanteessa jäi kopiksi Niko Korhosen hanskaan. Tämän jälkeen Jymy ei enää saanut painostusta päälle. Maila vei ensimmäisen jakson kolmostilanteet 11-8.

Ensimmäisellä jaksolla yhden lyönyt Roope Korhonen pääsi juhlimaan toisella jaksolla.

Lehdistötilaisuuden mukaan Jymy päästeli kopissa vähän ärräpäitä ja päätti takoa toisella jaksolla pommeja reunoille merkin kanssa ja ilman. Alku olikin kahdesta palosta ja ykköskärjen epäonnistumisesta huolimatta erinomainen: Komulainen täytti ykkösen, kun Lattu odotteli kakkosella takaetenijää. Roope Korhonen niittasi ensimmäisellä kolmosluukkuun, joka painui Konsta Piirosen syöksystä huolimatta mainosaitojen alta aina Hiukan rannalle saakka. Korhonen kiersi kunniaa ja etupesille kovaa luukkuvetoa seuranneet Komulainen ja Lattu toivat juoksut mieheen. Tuplajuoksua hakenut, kesän neljännen kunnarinsa lyönyt lyöjätilaston ykkösnimi paloi kuitenkin kotipesään Kokon yrityksella, kun Jymy halusi päättää vuoron kärkeen. Isännät saivat vieraiden kärjen kiinni ja tasoittavan ainoan kotiutusyrityksen sai Rättö, jonka veto kuitenkin leijaili kopiksi ja vuoro päättyi lyöjien loppumiseen.

Jymyn toinen vuoro oli hyvin identtinen edellisen kanssa: palo alle kärjestä, toinen kakkoskeulasta, mutta Vihanto kuitenkin oli saatu saateltua kolmoselle. Komulainen löi 0-3-tilanteessa samaan rakoon kolmosluukussa, mihin Roope edellisessä vuorossa tälläsi. Rako löytyi tälläkin kertaa: Vihanto hölkytteli kotiin ja Jymy-kapteeni vipelsi kunniaa. Roope Korhonen kumautti saumavedolla vielä Komulaisen kotiin ja Jymy päätti vuoron tekniseen paloon Elmeri Purmosen lyöntivuorolla. Lopettavalla punamustiin pukeutunut vierasjoukkue kavensi kahdella juoksulla. Rättö löi illan toisen ja hetken kuluttua lyöjäjokeri sai tuoda niin ikään illan toisen tuodun, kun Tirkkonen kavensi tilanteen neljään.

Kolmas vuoro alkoi ykköspalolla ja kun Vikströmkin haavottui, Iiro Haimi hyppäsi kakkoskeulaan. Vihanto täytti ykkösen ja Lattu tälläsi kolmosrajaan. Pallo painui aina Hiukan hiekkarannalle saakka ja Lattu pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä kunniajuoksua violettioransseissa. Kunnarissa oli mukana paljon onnea: pallo toimitettiin kolmoselle ja JoMalla oli mahdollisuus jopa kahteen paloon, mutta polttoheitto ei pysynyt pesävahdin hyppyssä ja poltteli käsissä kuin kuuma uutispottu. Yhtä kaikki Latulle kunnari ja yksi tavallinen. Jymy täytteli pesät, vaikka tuplajuoksua hakenut Lattu ehtikin tulla välissä palaen merkkivirheellä kotiin. Kokko lisäsi johtoa ja kotiutti kumuralla Samuel Huotarin. Kumuran upotti väliin myös J. Korhonen ja Komulainen sai hölkytellä kotiin vuoden 1995 jääkiekon MM-kisoista tutun sävelmän tahtiin. Kolmannen aloittavan jälkeen isännät johtivat 10-2. Lopettavalla Maila sai pari yritystä kotiin, mutta ei kavennettua tilannetta. Neljännessä vuorossa R. Korhonen kihautti vielä kerran Vihannon kotiin, mutta lisäjuoksua ei jaksolla enää nähty, vaan Jymy vei ottelun kotiutuslyöntikilpailuun lukemin 11-2. Koko ottelun kolmostilanteet kirjattiin lopulta tasan 19-19.

Juuso Lattu juhli ensimmäistä kunnaria Jymy-paidassa.

Hutunkeiton voittanut Jymy avasi kotarit ulkovuorolla. Maila sai onnistumisen ensimmäisestä parista, kun Rättö löi keskisaumaan. Jymy kuitenkin torjui seuraavat neljä paria ja pääsi hakemaan otteluvoittoa yhden juoksun takaa-ajoasemasta. R. Korhonen toi isännät tasoihin heti ensimmäisessä parissa. Hannes Pekkisen vuoro päättyi oikeaksi tuomittuun syöttöön ja Kokon veto puolestaan jäi kopiksi. Neljännessä parissa Komulaisen kumura oli iskussa: pallo väliin ja Lattu syöksyi viidennen perkkäisen voiton kainuulaisille.

Eniten paloja ulkopelissä rohmusi Jere Vikström (5 kpl), joka suoritti kertaalleen ainakin erittäin, erittäin tyylikkään suorituksen syöksymällä kotiutusnäpystä. Jymyn kakkonen oli lukkarina JoMan peliä sotkenut, kunnarin lyönyt ja peräti neljä juoksua tuonut Aapo Komulainen. Ykköspalkinto meni kuitenkin 1+5 juoksua lyöneelle ja 10 kärkilyöntiä metsästäneelle Roope Korhoselle. Vieraiden ykkönen oli yhden lyönyt etumies Joni Lehikoinen ja kakkonen pari juoksua kihauttanut Iiro Nokkala.

Katso Boltin lehdistötilaisuus alta!

Kärkipelit jatkuvat Vimpelin Saarikentällä sunnuntaina klo 16:15. Seuraava kotimatsi pelataan Hiukassa tiistaina 16.7. klo 18. Hanki liput ennakkoon Jymyn kotiotteluihin osoitteesta: www.ticketmaster.fi/sotkamonjymy.

Teksti ja kuvat: Olli Korhonen